Olika svampsorter

Skivlingar är en stor grupp svampar som kännetecknas av att de har skivor under hatten. Det finns över 1000 olika arter i Norden, knappt hundra av dem är goda matsvampar. I gruppen skivlingar finner man också de farligaste giftsvamparna så det gäller att vara försiktig.
Bland skivlingarna hittar vi bland annat kremlor och riskor, den sistnämnda särskilt populär i Finland, där riskor brukar förvällas och därefter saltas in. Detta förfarande stöter man sällan på i de nordiska grannländerna.
Soppar kännetecknas av att de istället för skivor har rör under hatten. Karljohanssvampen, eller stensoppen, tillhör ädelsopparna och är en av våra mest älskade matsvampar. Den är en av få svampar som är god att äta rå och passar därför utmärkt i sallader.
Champinjoner är en av de godaste matsvamparna. För många är detta svampen framför alla andra, det är den vanligaste i butikerna och namnet motsäger inte denna popularitet, det kommer från franskan, där champignon helt enkelt betyder svamp. Oftast är de svampar man köper i butik odlade, men en mängd olika champinjoner växer vilt i hela Skandinavien. Var försiktig när du plockar den, varje år förekommer fall där den förväxlas med den mycket giftiga vita flugsvampen.
Kantareller kallas även för skogsguld och är den mest populära svampen i våra skogar. Runt om i världen finns det cirka 70 olika kantarellarter, ingen av dem är giftig. Den är alltid mer eller mindre trattformad och varierar mycket i storlek. Under hatten löper åsar ner på foten, det ser ut som om svampen är skrynklig. Färgen varierar från blekgul till klart orange. Kantarellen är riktigt god i de flesta svamprätter, men gör sig nog bäst när den steks i lite smör.