Vill du få nya tips, idéer, pysselblad, tävlingar, aktiviteter och massvis med annat roligt för dig och barnen, anmäl dig till vårt e-magasin!
Förnamn:
E-mail:
 
Och följ oss på facebook!

Barnkalas med Ankeborgstema
Barbiekalastips  
Barnkalas med djungeltema
Barnkalas med tema Natur
Fotbollsparty
Hästfest
Kalas i Villa Villekulla
Monsterkalas
Ordna egen melodifestival
Prinsesskalas
Temafester för killar och tjejer
Vikingafest
Aktiviteter & lekar
Att rida
Att spela fotboll
Experiment med morötter
Fiska med barnen
Fotografering med barnen
Gör en egen låt
Gör dina egna smycken
Klassiska utomhuslekar
Kortspel
Måla stenar
Piprensarpyssel
På vägen lekar
Sommarpyssel
Sylta & Safta
Svampplockning
Såpbubblor
Teckna egna serier
Trolleritrix
Tälj trägubbar
Öva sång
10 tips för höstlovet
Skattjakter
Sagoskattjakt
Skattjakt för barnen
Frågesporter
Barnens egen frågesport
Djurens frågesport
Jorden runt frågesport
Kunskapens ABC
Melodifestivalfrågesport
Nutidsfrågesport
Om barnens favoriter
Sommarfrågesport
Pyssel
Djur & Natur
Apor
Gör din egen björn-bok
Hästar
Jättedjurpyssel
Kattdjur
Kossor
Landskapsblommor
Råttornas pysselblad
Skogens djur
Vilda djur
Vår
Fantasi
Drakar
Historia
Antika Egypten
Dinosaurier
Istiden
Pirater
Upptäcktsresande
Vikingar
Vilda Västern
Geografi
Flaggpyssel
Geografipyssel
Högsta byggnader
Äventyr i Afrika
Samhälle
Trafikmärken
Vad ska du bli när du blir stor
Annat
Gåtor
Mina vännerbok
Rita online
Sudoku för barnen
Målarblad
Nallebokmärken
Djungeltema
Barnens Favoriter
Astrid Lindgren 100 år
Byggare Bob
Djungelboken
Nalle Puh
Kalle Anka
Högtider
Halloween
Halloweenmonster
Julbak och julgodis
Julsånger
Julpysselblad
Midsommar
Lucia
Påsk
Påsk 2
Semmeldags
Tips till julstöket
10 semestertips för familjen
10 tips för höstlovet
e-kort
Inbjudning barnkalas
Grattis
Påskkort
Mors dag
Midsommar
Halloween
Fars Dag
Julkort
Julpyssel
Personliga sagor
Jakten på skorna
Julsaga 2005: Sagan om tomtenissen
Julsaga 2006: Julgranen
Julsaga 2007: Så räddas julen
Sagan om sjöjungfrun
För föräldrar
Resor
Bilsemester
Resa med barnen
Skidåkning med barnen
Att lära sig...
Att lära sig simma
Att laga mat
Barn och ekonomi
Barn & matematik
Barnens språkutveckling
Boktips
Båtspråk
Husdjur
Läxläsning för barn och föräldrar
Matglada barn
Skolstart
19 affärsidéer för barn
Hälsa & mode
Barnsjukdomar
Frisk luft
Frisyrtips
Solguide
Tänder & tandvård
Recept
10 smarriga mellanmål
Gravid och bebis
i samarbete med bebisboken.se
Gör en söt namntavla till bebisen - Gratis
Spellista med låtar om kärleken till ett barn
Tips om doppresenter
Fina dopdikter
Sångblad för de minsta
Så ordnar du en Babyshower
Gratulationskort till nyfödd
Fyll-i-böcker
Våra samarbetspartners:
Gör en egen bok!
Bebisboken
Till mina barnbarn
barn veckopeng

Cykel, mobiltelefon, fotbollsskor, sånglektioner, digitalkamera, jeans, Wii konsol, mini-pc, Nintendo DS, biobesök, känner du igen önskelistan? Den kan göras oändligt lång. Om du inte sätter stopp när barnen önskar sig nya dyra saker hela tiden så kan situation bli ohållbar för familjen samt för barnen när de växer upp.

En av de svåraste uppgifterna som föräldrarna har är att ge barnen en bra känsla för pengars värde och ett sinne för privatekonomi. Det blir jättesvårt att gå igenom livet utan att kunna hantera pengar på ett bra sätt. Som förälder tar man ju rollen som beskyddare och uppfostrare och då är det lätt att man tar alla beslut som innefattar pengar över barnens huvud. Och kanske hamnar man i situationen att man inte vill berätta att man inte har råd med allt som barnens kompisar har.

När barnen är under 10 år har många en sparbössa som de faktiskt sparar pengar i, men det har kanske inte en jättestor strävan efter speciella prylar och önskar de sig något så kanske föräldrarna köper det åt dem. Det är naturligtvis bra att barnen sparar, men inte att de sparar utan mål. Att spara för att nå ett mål, nå målet och välja om man ska genomföra köpet eller utvärdera om man ska spara till något annat, det är en riktigt bra och en viktig situation att låta sina barn vara med om. Själva sparandet gör ju att barnen förstår en del av pengars värde, en billigare sak går fortare att spara ihop till medan en dyrare kan ta lång tid.

Två lekar om pengar för barn och föräldrar
Skriv ut låtsaspengarna nedan och lek lite kring privatekonomin! Var noga med att leka lagom allvarligt och att inte lasta över "vuxenproblem" på barnen.
Lyxfällan leken
Många har sett TV-programmet lyxfällan, med den svarta tavlan där de medverkande får visa hur mycket av familjens disponibla pengar spenderas på mat, boende, kläder, transport, övrigt, sparande, skulder. Gå igenom familjens ekonomi tillsammans med hjälp av låtsaspengarna. Det kan vara ett bra sätt för barnen att också få en överblick över familjens vardagsekonomi och förstå hur stor kostnaden för en ny pryl av något slag är i förhållande till tex familjens matkostnad. Eller använd pengarna för att gå igenom barnens egen ekonomi, hur mycket av veckopengen eller månadspengen går till olika saker och hur mycket kan man spara - och hur lång tid tar det att spara till det man vill ha.

Ombytta roller
Ett annat bra knep för att få barnen att tänka till är att spela ett rollspel. Använd låtsaspengarna och agera barn som vill ha allting och barnen får spela vuxna. De ska få ihop till alla utgifter och samtidigt lyssna på sina barns önskemål. Gör det i en skämtsam stämning så du inte lastar över vuxenproblem på barnen, men rollspel kan verkligen få dem att tänka till. Pengarna räcker inte till allt de önskar sig så de måste värdera och kanske välja att tjäna egna pengar.

Klicka här för att skriva ut låtsaspengar till lekarna>>
Att spara...
Barn och vuxna är oftast i samma situation när det gäller ekonomi, man har kanske inte resurser till att köpa precis allt man vill. Alltså måste man börja överväga vilka alternativ som finns och utvärdera om man sparar till rätt sak och om det är värt det när man väl börjar närma sig målet.
T ex Magnus har just lyckats spara ihop till en digitalkamera, han har jämfört modeller och priser och kommit fram till den han vill köpa för egna pengar. Då kan man väcka frågan hos Magnus om det är kameran han vill ha eller om det kanske är en ny cykel som kräver lite sparande till. Oavsett vad han väljer så har situationen gjort att han börjar reflektera över vad han ska göra med de egna sparade pengarna. Ett bra steg på väg till att lära sig pengars värde!
Veckopeng och månadspeng
Om du ger dina barn pengar regelbundet, är det bra om de gör en motprestation. Har de inte gjort sina sysslor så bör då också pengen utebli. Att få pengar utan motprestation är oftast ingen bra signal till barnen om de ska lära sig pengars värde. Naturligtvis får de saker och ting när det känns rätt men att koppla en motprestation (det kan vara enkelt - tex städa sitt rum, bädda sin säng varje dag, hjälpa till att duka till måltiderna osv) till pengar som barnen får regelbundet är ofta en bra idé.
Pengar i barnens olika åldersfaser

3-6 år
Här är det viktigt att barnen ser pengarna för att förstå vad det är och att de finns. En spargris passar bra. Pengar på banken är väldigt bra men om barnen ska utveckla någon känsla för pengar, bör de se, känna på och räkna med pengar i denna ålder. Banksparandet behöver de inte veta om i den här åldern, men kan vara väldigt trevligt att upptäcka lite senare i livet.

7-10 år
Barnen börjar kunna räkna ganska bra och då är det bra att koppla ihop matematik med pengar och även börja diskutera vad saker kostar när man handlar mat osv. Om barnen börjar vilja ha andra saker än att köpa godis för de sparpengar de lyckas skrapa ihop så, kan det vara dags att introducera veckopeng. Koppla veckopengen till arbetsuppgifter i hemmet och med konsekvens att de inte får någon veckopeng om de inte lyckas genomföra de sysslor som är kopplade till veckopengen.

11-14 år
Här börjar barnen som regel ha önskemål om kläder och massvis med prylar som kostar mer pengar. En del barn är redo för att hantera delar av inköpsbesluten på egen hand. Tex om en spelkonsol är efterlängtad och familjen inte vill lägga pengar på just en sådan kan man ju spara ihop till en själv och köpa den med föräldrarnas godkännande.
Föräldrarna som bollplank och stöd är viktigt när det gäller att spara ihop pengar. Ställ rätt frågor och mana fram eftertanke och utvärderingar.

15+
Mognad är ju individuellt, men många är redo och motiverade att handla kläder och hantera sina personliga utgifter själv när de närmar sig de övre tonåren. De kan då få bestämma själva över sitt barnbidrag, sin månadspeng och pengar de kan tjäna på extraknäck. Se till att du är med som bollplank och stöd och har koll på vad pengarna används till, det är inte alltid så lätt att få pengarna att räcka till och att prioritera en del praktiska nödvändigheter som man måste ha framför sådant man vill ha. Som förälder har man ju mycket erfarenhet och det kan du visa genom att ställa rätt frågor, inte ge svaren.

Sätt upp mål och gör en budget
Sitt ner och diskutera lite med barnen och diskutera vad man vill och vad man drömmer om. Både som familj och som individer. Dela in saker i kategorier; Det här drömmer jag om att göra, det här behöver jag, det här önskar jag att jag kunde köpa om 6 månader osv. Gör en budget och räkna fram hur mycket pengar de har sparat till dagens datum och fundera sedan på olika saker de kan göra för att få ihop de pengar de behöver för att barnen ska nå sina sparmål.

Tjäna egna pengar!
Hur kan man öka sina intäkter? Som barn kan man ofta hjälpa andra och få betalt. Inte bara mamma och pappa behöver hjälp, kanske också mormor och morfar behöver hjälp med något eller kanske en granne?

Man kan tex:
Städa
Putsa fönster
Jaga mördarsniglar
Klippa gräs
Måla staket
Panta burkar
Sälja jultidningar
Bli juniordomare i fotboll

Listan kan göras mycket längre och bara fantasin sätter gränser...

Man kan också fundera på om det är saker som man växt från eller som familjen inte längre använder. Kanske kan man göra en betydande samling av gamla leksaker, böcker och välbehållna kläder som man kan göra i ordning och sälja på barnloppis?

Färdiga, roliga aktiviteter till barnkalaset. Enkelt för dig superkul för barnen>>

Melodifestival frågesport! Du får en spotify-spellista, 50 frågor, svarstalong & facit>>

tipsrunda för barn
Tipspromenad om barnboksfigurer!
Tipspromenad för barn, 4-6 år>>
Tipsrunda för små barn 2-3 år>>

Med en färdiga skattjakt ordnar du en riktigt rolig och proffsig skattjakt för barn på bara några minuter! Perfekt till barnkalaset>>

Lös ett mordmysterie med vännerna. Tidernas roligaste fest! Välj mellan ett mer avancerat där alla gäster spelar en roll, eller ett kul mordquiz som inte kräver skådespelarinsatser>>

Med tillminabarnbarn.se kan alla på ett enkelt och roligt sätt skriva boken om sitt liv. Ge bort ett roligt projekt i exklusiv presentask>>


Gör en egen bok eller ge bort en presentask>>

 
Frågesport: Vart är vi på väg?
Med resefrågesporten "Vart är vi på väg?" får du snabbt och enkelt klurig och rolig underhållning till festen. Du får 12 resmål med kluriga ledtrådar och lika många musikfrågor. Allt är komplett med frågor, facit, svarsformulär och spotifyspellista.
Med detta kluriga och underhållande pubquiz kan du förvandla ditt hem till en brittisk pub. Du får 25 frågor och 15 citat, facit och svarsformulär och allt är klart att skrivas ut och användas.
Frågesport: 90-tals quiz
Med detta 90-tals quiz får du 25 frågor om 90-tals musik, sport,film, världshändelser, politik och mycket mer! Du får även 20 musikfrågor med tillhörande spotifyspellista och 15 filmcitat. Festunderhållningen är ordnad smidigt och lätt!
70 års present
present mormor
65 års present
Baby Shower tips

Mordgåtor middag

 
www.goodies.nu | © Mirago Media 1999-
 
Just nu... Tävlingar Länktips Om oss Tipsa en vän Erbjudanden