Vill du få nya tips, idéer, pysselblad, tävlingar, aktiviteter och massvis med annat roligt för dig och barnen, anmäl dig till vårt e-magasin!
Förnamn:
E-mail:
 
Och följ oss på facebook!

Barnkalas med Ankeborgstema
Barbiekalastips  
Barnkalas med djungeltema
Barnkalas med tema Natur
Fotbollsparty
Hästfest
Kalas i Villa Villekulla
Monsterkalas
Ordna egen melodifestival
Prinsesskalas
Temafester för killar och tjejer
Vikingafest
Aktiviteter & lekar
Att rida
Att spela fotboll
Experiment med morötter
Fiska med barnen
Fotografering med barnen
Gör en egen låt
Gör dina egna smycken
Klassiska utomhuslekar
Kortspel
Måla stenar
Piprensarpyssel
På vägen lekar
Sommarpyssel
Sylta & Safta
Svampplockning
Såpbubblor
Teckna egna serier
Trolleritrix
Tälj trägubbar
Öva sång
10 tips för höstlovet
Skattjakter
Sagoskattjakt
Skattjakt för barnen
Frågesporter
Barnens egen frågesport
Djurens frågesport
Jorden runt frågesport
Kunskapens ABC
Melodifestivalfrågesport
Nutidsfrågesport
Om barnens favoriter
Sommarfrågesport
Pyssel
Djur & Natur
Apor
Gör din egen björn-bok
Hästar
Jättedjurpyssel
Kattdjur
Kossor
Landskapsblommor
Råttornas pysselblad
Skogens djur
Vilda djur
Vår
Fantasi
Drakar
Historia
Antika Egypten
Dinosaurier
Istiden
Pirater
Upptäcktsresande
Vikingar
Vilda Västern
Geografi
Flaggpyssel
Geografipyssel
Högsta byggnader
Äventyr i Afrika
Samhälle
Trafikmärken
Vad ska du bli när du blir stor
Annat
Gåtor
Mina vännerbok
Rita online
Sudoku för barnen
Målarblad
Nallebokmärken
Djungeltema
Barnens Favoriter
Astrid Lindgren 100 år
Byggare Bob
Djungelboken
Nalle Puh
Kalle Anka
Högtider
Halloween
Halloweenmonster
Julbak och julgodis
Julsånger
Julpysselblad
Midsommar
Lucia
Påsk
Påsk 2
Semmeldags
Tips till julstöket
10 semestertips för familjen
10 tips för höstlovet
e-kort
Inbjudning barnkalas
Grattis
Påskkort
Mors dag
Midsommar
Halloween
Fars Dag
Julkort
Julpyssel
Personliga sagor
Jakten på skorna
Julsaga 2005: Sagan om tomtenissen
Julsaga 2006: Julgranen
Julsaga 2007: Så räddas julen
Sagan om sjöjungfrun
För föräldrar
Resor
Bilsemester
Resa med barnen
Skidåkning med barnen
Att lära sig...
Att lära sig simma
Att laga mat
Barn och ekonomi
Barn & matematik
Barnens språkutveckling
Boktips
Båtspråk
Husdjur
Läxläsning för barn och föräldrar
Matglada barn
Skolstart
19 affärsidéer för barn
Hälsa & mode
Barnsjukdomar
Frisk luft
Frisyrtips
Solguide
Tänder & tandvård
Recept
10 smarriga mellanmål
Gravid och bebis
i samarbete med bebisboken.se
Gör en söt namntavla till bebisen - Gratis
Spellista med låtar om kärleken till ett barn
Tips om doppresenter
Fina dopdikter
Sångblad för de minsta
Så ordnar du en Babyshower
Gratulationskort till nyfödd
Fyll-i-böcker
Våra samarbetspartners:
Gör en egen bok!
Bebisboken
Till mina barnbarn
Att krypa upp i soffan med en en bra bok och en kopp varm choklad kan vara något av det bästa som finns. Att kunna läsa och ta till sig texter är något man har både nytta och nöje av hela livet. Lär man sig läsa och uppskatta böcker i tidig ålder är det något som brukar hänga med resten av livet och ge många härliga läsupplevelser. Att läsa böcker stimulerar fantasin på ett annat sätt än att se på tv, film eller spela dataspel. I böckernas värld lämnas rum för egna tolkningar och skapandet av egna bilder.

Vad barn läser spelar egentligen inte så stor roll - bara det är något som barnen själv tycker om och tycker det är roligt att läsa. Tvinga aldrig barn att läsa böcker som de inte själva gillar, det kan få precis motsatt effekt, särskilt om barnen läser något som de tycker är krångligt, tråkigt eller svårt att förstå.

Det finns otroligt mycket bra böcker, både nya och gamla. Goodies till barnen har letat i lådorna på vinden och varit på antikvariat och hittat några gamla favoriter som kan rekommenderas för en ny lässugen generation. Leta i dina egna gamla boklådor, vad läste du när du var i dina barns ålder? Många av böckerna skildrar svunna tider och samhällsproblem som de flesta barn av idag, i vårt land inte ställs inför. Många böcker kan också skildra människor på ett sätt som idag är främmande, vilket kan vara både lärorikt och väcka frågor så finns till hands för att diskutera det dina barn läser.
Astrid Lindgren
Astrid Lindgren (1907-2002) och hennes böcker brukar inte behöva någon närmare presentation och de flesta är nog överrens om att hon har åstadkommit fantastiska böcker för barn. Börja med Pippi, Emil och Karlsson på taket och gå vidare med Madicken, Ronja Rövardotter, Mio min Mio och Bröderna Lejonhjärta.
Här kan du läsa mer om Astrid och hennes hjältar>>
B. Wahlströms ungdomsböcker
Den här bokserien som nog de flesta känner igen och någongång har läst under sin barndom grundades 1914 av Birger Wahlström. De kostade då en krona styck. De första 25 böckerna var äventyrs- eller pojkböcker, först den 26:e boken vände sig direkt till flickor. 1923 införde man röda ryggar för "flickböcker" och gröna ryggar för "pojkböcker" from 1984 kallades återigen alla böcker för ungdomsböcker.
I början av serien var Indianböcker mycket populära, den allra första boken var en sådan med titeln Skogslöparen av Gabriel Ferry. På 30-talet blev äventyrsböcker där hjältar reser runt i exotiska länder mycket populära, när resandet ökade i verkligheten på 50-talet dalade den här gengren i popularitet. En annan genre som inte längre finns kvar är historier om krigsäventyr som idag inte är populär litteratur för barn. Mest populära i genren var W.E. Johns böcker om det brittiska flygarässet Biggles.

En annan genre som blev mycket populär var Mysterieböcker där ett gäng ungdommar löser mysterier utan vuxnas inblandning. De första, Bröderna Hardy, skrevs 1926. En svensk populär mysterieserie var Tvillingdeckarna skriva av Sivar Ahlrud (gemensam pseudonym för Sid Roland Rommerud och Ivar Ahlstedt). Flest mysterieböcker har Carolyn Keene (pseudonym för ett flertal författare inom det sk. Stratemeyersyndikatet) skrivit om Kitty och Mary och Lou, här var hjältinnorna flickor och de gavs ut med röda ryggar. En annan genre "flickböcker" som varit och fortfarande är mycket populära är hästböckerna. Anna-Lisa Almqvist skrev en serie om Annika, Marie Louise Rudolfsson skrev om Maria och Prinsen, Sven Martinson om Lotte, Eva Berggren om Pia och Thea Oljelund om Pirkko.
Enid Blyton
Enid Blyton (1897-1968) är en engelsk författare som skrev en uppsjö barn- och ungdomsböcker från mitten av 1930-talet och framåt. Hennes produktion uppgår till över 600 böcker som har översatts till 40 språk. Mest kända är hennes mysteriböcker: Fem-böckerna, Mysterie-böckerna, Hemliga sjuan-böckerna och Äventyrs-böckerna samt serien om den engelska internatskolan Malory Towers. Enid Blytons böcker har fått mycket kritik genom åren, för att vara socialt, rasistiskt och sexistiskt stereotypa, Anne är tex alltid den som städar och lagar mat i Femböckerna. När kritiken rasade som värst mot Enid Blyton i hemlandet, sade hon krasst att hon inte brydde sig om vad någon över 12 tyckte om hennes böcker. Faktum kvarstår att Enid Blytons böcker rönt enorm popularitet bland barn och ungdomar och att de fortsätter att vara storsäljare.

Unga kvinnor
Louisa May Alcotts mest berömda roman. Boken är i stort sett självbiografisk. De fyra systrarna March hon berättar om är hennes egen syskonskara och flickan Jo är ett självporträtt. Boken var unik då den kom eftersom skildringen av de unga kvinnorna var psykologiskt träffsäker, stilen humoristisk och bryter mot dåtidens sentimentalitet och moraliserande.

Lilla Huset på prärien
Laura Ingalla Wilder (1867-1957) skrev tio böcker i en serie om sin uppväxt i den amerikanska västern. Den första boken heter Lilla huset i stora skogen och boken Farmarbojken hadlar om Lauras blivande man Almanzo Wilder, resten av böckerna om henne själv och hennes familj. Tv-serien som senare gjordes har mycket lite med böckerna att göra. Böckerna ger en detaljerad bild av hur amerikanska nybyggare levde i slutet på 1800-talet.
Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige
En av det svenska skolväsendets bästa löroböcker någonsin! Selma Lagelöf (1858-1940) skrev boken om pojken Nils Holgersson som blir förvandlad till pyssling och flyger på gåsen Akka över Sverige som en lärobok i geografi. Den gavs ut i två delar 1906-07. Trots att boken handlar om svenska geografi var det fram till Astrid Lindgrens succé med Pippi Långstrump den barnbok som hade översatts till flest språ, hela 60 stycken.

Skattkammarön
Boken av Robert Louis Stevenson (1850-1894) publicerades först gången 1883. Boken utspelar sig i 1700-talets England och handlar om pojken Jim Hawkins som hittar en skattkarta och ger sig ut på skattjakt. På båten sker ett myteri och Jims motståndare i jakten på Long John Silver.

Oliver Twist
Charles Dickens (1812-1870) berömda berättelse om pojken med samma namn som föräldralös växer upp på fattighus. När han en dag rymmer och tar sig till London får han sedan mat och husrum fos Mr. Fagin som vill lära upp honom till ficktjuv. Boken gavs ut första gången 1838.

Pelle Svanslös
Gösta Knutsson (1908-1973) skrev sammanlagt tolv böcker om den svanslösa katten Pelle från Uppsala. Böckerna var på sin tid en satir över samhället, och katterna i böckerna har ofta mänskliga förebilder i dåtidens Uppsala. Böckerna var också en protest mot det växande stödet för nationalsocialismen i Sverige. Pelle är en godtrogen, snäll katt som ständigt blir lurad av elake Måns och hans kumpaner Bill och Bull. Pelle är först huskatt men när han träffar Maja Gräddnos flyttar han in tillsammans med henne i en källarglugg i Åsgränd. Böckerna gavs ut 1939-1972.
Barnen ifrån Frostmofjället
Klassisk barnbok av Laura Fitinghoff (1848-1908) utgiven 1907. Boken ses som Sveriges första socialrealistiska barnroman. Boken handlar om en syskonskara på sju som förlorar sina föräldrar och som ger sig ut på en vandring över fjället för att slippa undan att bli satta på fattighuset.
Anne på Grönkulla
Den kanadensiska författaren Lucy Maud Montgomery (1874-1942) skrev nio böcker om huvudpersonen Anne Shirley, den första boken heter Anne på Grönkulla. Vi får följa Anne från 11 till 54 års ålder. Anne på Grönkulla är fortfarande älskade flickböcker.
Tom Sawyer och Huckleberry Finns äventyr
Mark Twain( pseudonym för Samuel Langhorne Clemens) (1835-1910) skrev det som brukar betraktas som en av de första ungdomsböckerna 1876 då han skrev Tom Sawyers äventyr som sedan följdes av två böcker till om Tom och den fjärde boken, och Mark Twains mest kända, Huckleberry Finns äventyr om Toms kompis. Huckleberry Finns äventyr beskriver livet runt floden Mississippi och har en humoristisk ton men innehåller en svidande samhällskritik om dåtidens klasskillnader.
Kulla-Gulla
Kulla-Gulla är en klassisk bokserie med böcker av Martha Sandwall-Bergström (1913-2000). Serien utspelar sig i Sverige i slutet av 1800-talet och beskriver Kulla-Gullas liv från det att hon som sjuåring kommer till ett torp som fattingjon tills dess att hon i senare tonår ska gifta sig. Kulla-Gulla har fått kritik för att vara alltför mycket romantisk verklighetsflykt men har också uppmärksammats för att de på ett målande sätt beskriver fattingdommen i dåtidens Sverige. Ursprungligen kom böckerna ut i sju delar 1945-51, de delades senare upp i 11 delar. 1972 utkom Kulla-Gulla på blomgården som utspelar sig innan den första Kulla-Gulla boken.
Med tillminabarnbarn.se kan alla på ett enkelt och roligt sätt skriva boken om sitt liv. Ge bort ett roligt projekt i exklusiv presentask>>

Gör en egen bok eller ge bort en presentask>>

 
 
 
 
www.goodies.nu | © Mirago Media 1999-
Just nu... Tävlingar Länktips Om oss Tipsa en vän Erbjudanden