Vill du få nya tips, idéer, pysselblad, tävlingar, aktiviteter och massvis med annat roligt för dig och barnen, anmäl dig till vårt e-magasin!
Förnamn:
E-mail:
 
Och följ oss på facebook!

Barnkalas med Ankeborgstema
Barbiekalastips  
Barnkalas med djungeltema
Barnkalas med tema Natur
Fotbollsparty
Hästfest
Kalas i Villa Villekulla
Monsterkalas
Ordna egen melodifestival
Prinsesskalas
Temafester för killar och tjejer
Vikingafest
Aktiviteter & lekar
Att rida
Att spela fotboll
Experiment med morötter
Fiska med barnen
Fotografering med barnen
Gör en egen låt
Gör dina egna smycken
Klassiska utomhuslekar
Kortspel
Måla stenar
Piprensarpyssel
På vägen lekar
Sommarpyssel
Sylta & Safta
Svampplockning
Såpbubblor
Teckna egna serier
Trolleritrix
Tälj trägubbar
Öva sång
10 tips för höstlovet
Skattjakter
Sagoskattjakt
Skattjakt för barnen
Frågesporter
Barnens egen frågesport
Djurens frågesport
Jorden runt frågesport
Kunskapens ABC
Melodifestivalfrågesport
Nutidsfrågesport
Om barnens favoriter
Sommarfrågesport
Pyssel
Djur & Natur
Apor
Gör din egen björn-bok
Hästar
Jättedjurpyssel
Kattdjur
Kossor
Landskapsblommor
Råttornas pysselblad
Skogens djur
Vilda djur
Vår
Fantasi
Drakar
Historia
Antika Egypten
Dinosaurier
Istiden
Pirater
Upptäcktsresande
Vikingar
Vilda Västern
Geografi
Flaggpyssel
Geografipyssel
Högsta byggnader
Äventyr i Afrika
Samhälle
Trafikmärken
Vad ska du bli när du blir stor
Annat
Gåtor
Mina vännerbok
Rita online
Sudoku för barnen
Målarblad
Nallebokmärken
Djungeltema
Barnens Favoriter
Astrid Lindgren 100 år
Byggare Bob
Djungelboken
Nalle Puh
Kalle Anka
Högtider
Halloween
Halloweenmonster
Julbak och julgodis
Julsånger
Julpysselblad
Midsommar
Lucia
Påsk
Påsk 2
Semmeldags
Tips till julstöket
10 semestertips för familjen
10 tips för höstlovet
e-kort
Inbjudning barnkalas
Grattis
Påskkort
Mors dag
Midsommar
Halloween
Fars Dag
Julkort
Julpyssel
Personliga sagor
Jakten på skorna
Julsaga 2005: Sagan om tomtenissen
Julsaga 2006: Julgranen
Julsaga 2007: Så räddas julen
Sagan om sjöjungfrun
För föräldrar
Resor
Bilsemester
Resa med barnen
Skidåkning med barnen
Att lära sig...
Att lära sig simma
Att laga mat
Barn och ekonomi
Barn & matematik
Barnens språkutveckling
Boktips
Båtspråk
Husdjur
Läxläsning för barn och föräldrar
Matglada barn
Skolstart
19 affärsidéer för barn
Hälsa & mode
Barnsjukdomar
Frisk luft
Frisyrtips
Solguide
Tänder & tandvård
Recept
10 smarriga mellanmål
Gravid och bebis
i samarbete med bebisboken.se
Gör en söt namntavla till bebisen - Gratis
Spellista med låtar om kärleken till ett barn
Tips om doppresenter
Fina dopdikter
Sångblad för de minsta
Så ordnar du en Babyshower
Gratulationskort till nyfödd
Fyll-i-böcker
Våra samarbetspartners:
Gör en egen bok!
Bebisboken
Till mina barnbarn
I Sverige finns omkring 730 000 hundar och 1,3 miljoner katter. Akvariefiskar kommer på tredje plats på listan över mest populära husdjur. På fjärde och femte plats kommer kaniner (drygt 86 000 hushåll) och fåglar (drygt 82 000 hushåll) som vanligaste husdjuren i de svenska hemmen.
Husdjursligan i USA toppas av katter: Det finns ca 66 miljoner huskatter, 58 miljoner hundar och 14 miljoner parakiter.
Många som planerar att skaffa hundvalp väljer att göra det till sommaren då man kan vara långledig med sin nya familjemedlem. Innan man skaffar hundvalpen är det dock en hel del saker man bör tänka på eftersom det är ett väldigt stort beslut man fattar. Hela familjen bör vara delaktig i diskussionen, och trots att det oftast är barnen som är de främsta pådrivarna med löften om dagliga promenader och stort ansvar får inte det bli det avgörande i frågan. Det är alltid de vuxna som ska ha huvudansvaret för hunden och då ingår bl.a. dagliga promenader – även om regnet öser ner.
Läs mer om att skaffa hund till familjen här>>
VARSÅGOD!
Goodies bjuder på en härlig skärmsläckare med söta hundvalpar!
Klicka här för att ladda ner skärmsläckaren>>
Det finns de som menar att katter inte behöver lika mycket skötsel och omvårdnad som hundar - något som inte är sant. Funderar du på att skaffa katt, tänk över det annsvar det innebär - under lång tid. Att ta hand om en katt ordentligt kostar också en del pengar, katten behöver besöka veterinären regelbundet.

Katter är trevligt sällskap och kul kompisar för både vuxna och barn och de flesta kattraser passar bra i familjer.

Raskatter kan indelas i 4 kategorier: perser, korthår, semilånghår och orientaliska katter. Vilken katt man ska välja beror på hur katten ska bo och vilket sällskap de kommer att ha. Ska den vara en huskatt, gårdskatt, eller ska den kanske bo i en lägenhet och vara inomhus största delen av tiden? Tänk på att en långhårig katt behöver mer omvårdnad än en korthårig.

Katter har bättre minne än hundar. Tester har visat att medan hundens minne sträcker sig 5 minuter tillbaka i tiden kan kattens minne vara i upp till 16 timmar, det är längre än till och med apor och orangutanger.

Burfåglar är mycket populära husdjur, med rätt skötsel, inredning i buren och rätt foder kan även exotiska fåglar som undulater, beostarar och olika papegojarter må bra som husdjur i våra svenska hem. En frisk fågel har en glänsande fjärdräkt, och den hoppar eller flyger ivrigt från gren till gren. Fågeln sjunger ofta, samtidigt som den söker efter föda och vatten.

Fåglar rör sig normalt över stora ytor så har man en burfågel måste man vara uppmärksam på fågelns naturliga behov av mycket plats att röra sig på. Om fågeln inte trivs kan den bli sjuk. Sjukdommar hos fåglar är vanligare än hos däggdjur. När en fågel blir sjuk ser man som regel först en ändring i beteendet. Den rör sig mindre, verkar trött och hänger bokstavligt talat med huvudet. Ser man några av dessa tecken under några dagar bör man kontakta en djurläkare. Många fåglar – specielt undulater – fodras tyvärr väldigt ensidigt. Man bör därför alltid tänka nogrannt efter vilken mat fågeln bör ha.

Fåglar får ofta alltför ensidig kost, de behöver precis som andra djur varierad kost. Endast frön och fågelmat är inte tillräckligt. Skaffar du en fågel ta noga reda på vad just den fågelarten ska äta för att må bra.
Ett akvarium med fiskar är vackert att se på och ger man sig tid att titta närmare på fiskarna och lära känna dem har de ett spännande kroppsspråk.

Barn är ofta mycket förtjusta i akvariefiskar. Med hjälp från föräldrarna kan de börja sköta sina akvariefiskar redan i 6-årsåldern. Fiskar ger barnen erfarenhet av att ta hand om djur och ta ansvar även om de inte är lika krävande som tex en hund eller en katt. Fiskar är också bra husdjur för pälsallergiker.

När man köper fiskar till sitt akvarium är det viktigt att ta reda på vilka fiskar som trivs tillsammans, de ska passa ihop vad gäller temprament och krav på miljö. Passar inte fiskarna bra tillsammans kan det leda till stress och stridigheter. Det bästa är att ha fiskar som naturligt kommer från samma miljö, då blir det också enklare att inreda akvariet med växter och annat från denna ursprungsmiljö.
Marsvin är ett populärt litet keldjur. De är söta, lurviga och relativt lättskötta vilket gör att de är populära hos barnfamiljerna. Marsvin kommer ursprungligen från Sydamerika och till Europa på 1600-talet.
Marsvin trivs bäst i grupper om två honor eller en grupp med flera honor och en hanne. Marsvin sover i flera omgångar under dag och natt och har därför aktiva timmar dygnet runt. De har ganska stor minneskapacitet. När de lever i det fria äter marsvin främst gräs, men tycker också om sallat och frukt som man bör variera det köpta kraftfodret med. Ett marsvin kan bli 5 -7 år gammalt.
På senare år har en del mer udda husdjur börjat konkurrera med hund, katt och pippifåglar som populära husdjur. Läs lite mer om husdjur som minigris, chinchilla eller tamråtta här nedan.
Udda husdjur
Säg husdjur och de flesta tänker sig en hund eller katt. Men varför vara så gammaldags och tråkig? Varför inte skaffa ett lite ovanligare djur, ett djur som garanterat väcker uppmärksamhet på morgonpromenaden. Det finns en hel uppsjö med lite ovanligare djurarter, en del har funnits som sällskap till människan i tusentals år, medan andra helt nyligen dykt upp vid vår sida, konkurrerande om epitetet "människans bästa vän".

Chinchilla
Chinchillan är en gnagare som är släkt med marsvin och påminner en del om kaninen till utseendet. Den har en fantastisk päls och denna höll på att bli dess slutgiltiga öde; den jagades på gränsen till utrotning. Det är först i och med uppfödning på senare år som man kunnat säkra beståndet. Den ser väldigt söt och gosig ut, men är inget sällskapsdjur som passar till barn, då dess känsliga personlighet kräver mycket varsamhet och tålamod. Det kan ta en tid innan den accepterar att man tar upp den och klappar den. Precis som hamstern är den ett nattdjur som sover mycket under dagen och för ett herrans liv i sin bur på natten. Den kan dock vänja sig vid att vara vaken långa perioder under dagen och rätt skött blir den mycket tillgiven och tam och ett fint sällskap till sin ägare.

Cornish Rex
Om man nu ändå vill ha en katt, varför då välja första bästa unge ur grannens kull? Kattrasen Cornish Rex blir allt mer populär, och det inte bara för sitt egenartade utseende. Dess päls saknar täckhår och är alldeles vågig, huvudet är trekantigt med stora öron och kroppen smal som en vinthunds. Lägg till en livlig, intelligent, nyfiken och läraktig personlighet som oftast blir väldigt fäst vid sin ägare och du har en katt som kommer att bli mer som en familjemedlem än ett husdjur.

Iller
Tillhör familjen vesseldjur och är alltså släkt med vessla, mink, skunk och utter. Människan har haft den som husdjur i ett par tusen år, främst som hjälp till att jaga hare och andra gnagare. Illern har fått oförtjänt dåligt rykte för att vara illvillig och illaluktande. Vissa kan vara det, men det beror oftast på ägaren/skötaren hur illern är. En kastrerad iller luktar väldigt lite. Dock att den kan vara svår att få helt rumsren. Men under dess första månader är det lätt att prägla goda vanor hos illern, en välskött iller är en riktigt trevlig liten krabat. Nyfiken och livlig är den också, ett hem måste "illersäkras" så att den inte blir skadad. Den tycker nämligen om att krypa in i de mest omöjliga små och trånga ställen. En iller är kanske inte det perfekta husdjuret om man har små barn, helst ska barnen vara en sju-åtta år gamla så att de förstår de speciella egenheter som en iller har och kan ta ansvar för den speciella skötsel som en iller kräver. En iller blir ungefär 7-8 år gammal.

Minigris
Winston Churchill lär ha sagt följande: "Hunden ser upp till människan, katten ser ner på människan, men grisen ser människan som sin jämlike". Jag vet inte om han hade några kraftiga suggor hemma i ladan eller om han träffat på en kanadensisk minigris, hursomhelst så var han inne på rätt spår, en gris kan bli ett förträffligt husdjur. En kanadensisk minigris blir inte större än en tax och fungerar ofta som ett alternativt husdjur för folk med pälsallergi. Den är dessutom lätt att få rumsren, tycker om att bli klappad och har lätt för att lära och inget emot att gå i koppel. Den kan till och med lära sig gå "fot" som vilken hund som helst.

Tamråtta
En tamråtta är i grunden samma råtta som man kan se på en soptipp, men eftersom människan haft råttan som sällskapsdjur under en lång tid har den tama varianten helt tappat den aggressivitet som kännetecknar den vilda råttan. Kvar finns en sällskaplig och intelligent gnagare som precis som sina mindre intelligenta släktingar hamster och marsvin blir ett alldeles utmärkt husdjur. En råtta är en mycket social varelse och behöver en kompis för att trivas, skaffa därför aldrig en ensam råtta. En råtta behöver också en stor bur med mycket leksaker att sysselsätta sig med. Livslängden på en råtta är ungefär tre år.
Den engelske författaren och målaren Philip Gilbert Hamerton har sagt "Om djur kunde tala skulle hunden vara en öppen, pratsam, ärlig typ medan katten skulle ha den sällsynta egenskapen att aldrig säga ett enda ord för mycket".
Med tillminabarnbarn.se kan alla på ett enkelt och roligt sätt skriva boken om sitt liv. Ge bort ett roligt projekt i exklusiv presentask>>

Gör en egen bok eller ge bort en presentask>>

 
 
 
 
www.goodies.nu | © Mirago Media 1999-
Just nu... Tävlingar Länktips Om oss Tipsa en vän Erbjudanden