Vill du få nya tips, idéer, pysselblad, tävlingar, aktiviteter och massvis med annat roligt för dig och barnen, anmäl dig till vårt e-magasin!
Förnamn:
E-mail:
 
Och följ oss på facebook!

Barnkalas med Ankeborgstema
Barbiekalastips  
Barnkalas med djungeltema
Barnkalas med tema Natur
Fotbollsparty
Hästfest
Kalas i Villa Villekulla
Monsterkalas
Ordna egen melodifestival
Prinsesskalas
Temafester för killar och tjejer
Vikingafest
Aktiviteter & lekar
Att rida
Att spela fotboll
Experiment med morötter
Fiska med barnen
Fotografering med barnen
Gör en egen låt
Gör dina egna smycken
Klassiska utomhuslekar
Kortspel
Måla stenar
Piprensarpyssel
På vägen lekar
Sommarpyssel
Sylta & Safta
Svampplockning
Såpbubblor
Teckna egna serier
Trolleritrix
Tälj trägubbar
Öva sång
10 tips för höstlovet
Skattjakter
Sagoskattjakt
Skattjakt för barnen
Frågesporter
Barnens egen frågesport
Djurens frågesport
Jorden runt frågesport
Kunskapens ABC
Melodifestivalfrågesport
Nutidsfrågesport
Om barnens favoriter
Sommarfrågesport
Pyssel
Djur & Natur
Apor
Gör din egen björn-bok
Hästar
Jättedjurpyssel
Kattdjur
Kossor
Landskapsblommor
Råttornas pysselblad
Skogens djur
Vilda djur
Vår
Fantasi
Drakar
Historia
Antika Egypten
Dinosaurier
Istiden
Pirater
Upptäcktsresande
Vikingar
Vilda Västern
Geografi
Flaggpyssel
Geografipyssel
Högsta byggnader
Äventyr i Afrika
Samhälle
Trafikmärken
Vad ska du bli när du blir stor
Annat
Gåtor
Mina vännerbok
Rita online
Sudoku för barnen
Målarblad
Nallebokmärken
Djungeltema
Barnens Favoriter
Astrid Lindgren 100 år
Byggare Bob
Djungelboken
Nalle Puh
Kalle Anka
Högtider
Halloween
Halloweenmonster
Julbak och julgodis
Julsånger
Julpysselblad
Midsommar
Lucia
Påsk
Påsk 2
Semmeldags
Tips till julstöket
10 semestertips för familjen
10 tips för höstlovet
e-kort
Inbjudning barnkalas
Grattis
Påskkort
Mors dag
Midsommar
Halloween
Fars Dag
Julkort
Julpyssel
Personliga sagor
Jakten på skorna
Julsaga 2005: Sagan om tomtenissen
Julsaga 2006: Julgranen
Julsaga 2007: Så räddas julen
Sagan om sjöjungfrun
För föräldrar
Resor
Bilsemester
Resa med barnen
Skidåkning med barnen
Att lära sig...
Att lära sig simma
Att laga mat
Barn och ekonomi
Barn & matematik
Barnens språkutveckling
Boktips
Båtspråk
Husdjur
Läxläsning för barn och föräldrar
Matglada barn
Skolstart
19 affärsidéer för barn
Hälsa & mode
Barnsjukdomar
Frisk luft
Frisyrtips
Solguide
Tänder & tandvård
Recept
10 smarriga mellanmål
Gravid och bebis
i samarbete med bebisboken.se
Gör en söt namntavla till bebisen - Gratis
Spellista med låtar om kärleken till ett barn
Tips om doppresenter
Fina dopdikter
Sångblad för de minsta
Så ordnar du en Babyshower
Gratulationskort till nyfödd
Fyll-i-böcker
Våra samarbetspartners:
Gör en egen bok!
Bebisboken
Till mina barnbarn
Matematik i vardagen

Många små barn har lärt sig att räkna upp till ett visst tal – kanske upp till tre, fem eller tio – men det betyder inte att de verkligen förstår vad talen representerar. Det är många bitar som ska hamna på plats för att barnet ska utveckla en rik talförståelse, och för en bra utveckling krävs det att barnet kommer i kontakt med tal och talbegrepp i olika sammanhang.

Vi använder alla matematik varje dag, kanske utan att tänka på det. Vi använder matematik när vi handlar, kör bil, lagar mat, läser tabeller, fyller i scheman, betalar räkningar, passar tider – ja, listan kan göras väldigt lång. Många av de här sakerna hör till vuxenlivet, men även i små barns vardag är matematiken central, om än på ett lite annat sätt.

Genom lek och vardagsaktiviteter kommer barnet i kontakt med räkneord, talmängder, talsymboler och mycket annan matematik. Som vuxna kan vi ge barnen en god grund och en bra start för den fortsatta utvecklingen genom att uppmärksamma, ge utrymme för och stödja barnens intresse och nyfikenhet när det gäller matematik. En förutsättning är självklart att allting sker på barnets premisser, och att det upplevs som lustfyllt av de inblandade.

Barnets talbegreppsutveckling
Förståelse för få–många
Forskningen visar att en förändring av små mängder (t.ex. från två till tre) intresserar barnen redan på spädbarnsstadiet. Men när mängden överstiger ett visst antal förlorar de intresset – det blir helt enkelt bara "många". I sitt agerande visar ettåringarna tydligt att de kan bedöma antalet, och ofta är antalet viktigare än storleken. Försök t.ex. att erbjuda en ettåring ett helt kex eller två kexhalvor!

En/ett och "många"är oftast de första antalsorden som barnen börjar använda. Tvååringar använder gärna "många" och "inte många". För barn i den här åldern är både åtta och hundra "många". Efterhand tillkommer nyanser som "rätt många", "jättemånga" osv. Nästa steg i utvecklingen är att nyansera "många" med flera räkneord. Räkneordet "två" kommer också ofta tidigt.


Räkneramsa

Att räkna upp tal, som när du säger "1, 2, 3!" innan barnet t.ex. hoppar ner från en stol, är också en del av talbegreppsutvecklingen. Inledningsvis uppfattas räkneramsan som en vanlig ramsa, i stil med t.ex. "elle belle bi, nu är du fri". Även om siffrorna sägs i en viss ordning, betyder det inte nödvändigtvis att barnet kopplar samman räkneramsan med "hur många".

När barnet upptäcker att räkneramsan hänger samman med att det ska peka medan det säger räkneorden, uppstår det ofta en hektisk räkneaktivitet. Det tar ett tag innan barnet klarar att säga ett räkneord för varje sak som det pekar på, och därigenom klarar att säga "hur många". Att kunna räkneramsan är en viktig del av talbegreppsutvecklingen. De erfarenheter som den räkneglädjen ger är grundläggande för den fortsatta utvecklingen.
 
Parkoppling
Att kunna se kopplingen mellan räkneord och allting som man räknar är grundläggande för all räkning. Det är också nödvändigt för att kunna ange rätt antal. Detta kallas parkoppling och utvecklas oftast parallellt med att barnet lär sig räkneramsan.

Redan i spädbarnsåldern stimuleras parkoppling genom barnramsor som ”Tummetott, Slickepott, Långeman, Gullebrand och lilla Vicke-vire”, när man rör vid ett finger för varje namn man säger. Samma sak gäller när föräldrarna klär på spädbarnet och säger: "Nu ska vi ta på strumporna – en strumpa på den ena foten och en på den andra foten".

Senare ser barnet att det dukas fram en tallrik för varje person, att vi bara behöver en mössa åt gången, och att det kan hitta sin stol, låda och hylla på dagis genom att leta efter sin skylt. Efterhand kommer barnet också att uppfatta att det bara ska peka på en sak för varje räkneord som det säger. När detta har fallit på plats helt, säger vi att barnet kan räkna.

Att använda tal och få en vidare talförståelse
Förutom de viktiga bitarna i det pussel av talbegrepp som vi har beskrivit ska barnet både lära sig och utforska många andra aspekter av talen. Räkneorden används inte bara för att beskriva antal. Tal kan t.ex. användas för att ange mått som vikt, längd, pengar, tid osv. Det är inte helt enkelt att förstå varför 2 kilo potatis motsvarar väldigt många fler potatisar än 2 potatisar, eller att halv fyra inte är detsamma som två.

Räkneord kan också användas för att säga något om turordningen – ordningstal som första, andra, tredje och så vidare. Mängder kan också slås samman och delas upp, det som vi på kolspråk kallar räkning. Och detta är bara något av allt spännande som ska utforskas i talens värld!

Roliga räknespel för barnen!
Låt barnen spela roliga räknespel direkt vid datorn. Spelen är hämtade från Mitt första 123.
Hitta två likadana
Hitta två likadana och se vad som döljer sig bakom figurerna.
Räkna antal fiskar
Räkna antal fiskar som visar sig.
För varje rätt svar blir det fler och fler fiskar.
Prick till prick
Bind samman alla prickarna och se vad som döljer sig bland siffrorna.
Matematikaktiviteter i vardagen
Matematik är redan en del av vardagen. Här nedan följer lite nyttiga exempel på hur du enkelt kan stimulera barnets matematiska förståelse genom helt vanliga sysslor.


Måltidssituationen

Både matlagning och dukning kan ge barnet många goda matematikerfarenheter. Även om barnet vill göra saker och ting på sitt eget sätt – det går långsammare och blir lite kladd – så är matlagning lärorikt när det gäller antal, siffror, volym och liknande:

Låt barnet hjälpa till med att förbereda maten då och då, t.ex. att mäta upp mjölk till strecket där det står 3, att hitta 4 morötter, att dela korven i småbitar (hur många bitar?) och liknande.

Kanske barnet kan få det ärofulla uppdraget att passa klockan tills kakan ska ut ur ugnen? Exempel: Säg till när den stora visaren står på siffran 6!

Vem ska äta? Låt barnet ta fram bestick, tallrikar och glas Börja så här: En tallrik till mig, en till mamma, en till storebror, en till... Efterhand kanske genom att ta fingrarna till hjälp: jag ska ha, mamma ska ha, storebror (tar upp ett finger för varje), det blir 1-2-3- (räknar på fingrarna) som ska ha tallrikar. Räkna antalet tallrikar och duka.


Röja upp

Sortera leksakerna utifrån olika egenskaper, t.ex. bilar i en låda, dockorna i en annan. Hur många dockor, hur många bilar? Vilken är störst och vilken är minst? Lägg besticken på rätt plats i lådan (ta först undan skarpa knivar!).

Inköpsturen

En inköpstur ger många möjligheter att prata om tal och räkning. Här är några exempel:
Låt barnet vara med och skriva inköpslistan. Prata med barnet när ni är på väg till affären. Vad ska ni köpa? Hur många/mycket behöver ni av allt? Låt barnet hjälpa till att ta matvarorna: Hur många bröd var det nu som vi skulle ha? Hur många bananer tror du att vi behöver? Räkna matvarorna tillsammans med barnet.

Prata om allting som ni ser: Här var det väldigt många äpplen! Kanske barnet kan försöka räkna dem, medan du hittar något annat som ni behöver? Hur långt klarade barnet att räkna? Fråga om barnet kan se något tal – finns det något tal som barnet känner igen? Titta på prislappar, skyltar och liknande.

Ta med kassakvittot hem och leta efter olika tal symboler.
Att leka butik är också en jättebra aktivitet. Gör leksakspengar och ge barnet några tomma lådor/askar. Det blir garanterat succé om du tar dig tid att vara kund!

Även om barnet inte alltid får rätt antal när det räknar – eftersom det inte kopplar ett räkneord till allting som det räknar – eller säger fel i räkneramsan, är det viktigt att uppmuntra till räkneglädje. Det gäller att ge mycket räkneerfarenhet, så faller det andra på plats efterhand.

Med tillminabarnbarn.se kan alla på ett enkelt och roligt sätt skriva boken om sitt liv. Ge bort ett roligt projekt i exklusiv presentask>>

Gör en egen bok eller ge bort en presentask>>

 
 
 
 
www.goodies.nu | © Mirago Media 1999-
Just nu... Tävlingar Länktips Om oss Tipsa en vän Erbjudanden