Vill du få nya tips, idéer, pysselblad, tävlingar, aktiviteter och massvis med annat roligt för dig och barnen, anmäl dig till vårt e-magasin!
Förnamn:
E-mail:
 
Och följ oss på facebook!

Barnkalas med Ankeborgstema
Barbiekalastips  
Barnkalas med djungeltema
Barnkalas med tema Natur
Fotbollsparty
Hästfest
Kalas i Villa Villekulla
Monsterkalas
Ordna egen melodifestival
Prinsesskalas
Temafester för killar och tjejer
Vikingafest
Aktiviteter & lekar
Att rida
Att spela fotboll
Experiment med morötter
Fiska med barnen
Fotografering med barnen
Gör en egen låt
Gör dina egna smycken
Klassiska utomhuslekar
Kortspel
Måla stenar
Piprensarpyssel
På vägen lekar
Sommarpyssel
Sylta & Safta
Svampplockning
Såpbubblor
Teckna egna serier
Trolleritrix
Tälj trägubbar
Öva sång
10 tips för höstlovet
Skattjakter
Sagoskattjakt
Skattjakt för barnen
Frågesporter
Barnens egen frågesport
Djurens frågesport
Jorden runt frågesport
Kunskapens ABC
Melodifestivalfrågesport
Nutidsfrågesport
Om barnens favoriter
Sommarfrågesport
Pyssel
Djur & Natur
Apor
Gör din egen björn-bok
Hästar
Jättedjurpyssel
Kattdjur
Kossor
Landskapsblommor
Råttornas pysselblad
Skogens djur
Vilda djur
Vår
Fantasi
Drakar
Historia
Antika Egypten
Dinosaurier
Istiden
Pirater
Upptäcktsresande
Vikingar
Vilda Västern
Geografi
Flaggpyssel
Geografipyssel
Högsta byggnader
Äventyr i Afrika
Samhälle
Trafikmärken
Vad ska du bli när du blir stor
Annat
Gåtor
Mina vännerbok
Rita online
Sudoku för barnen
Målarblad
Nallebokmärken
Djungeltema
Barnens Favoriter
Astrid Lindgren 100 år
Byggare Bob
Djungelboken
Nalle Puh
Kalle Anka
Högtider
Halloween
Halloweenmonster
Julbak och julgodis
Julsånger
Julpysselblad
Midsommar
Lucia
Påsk
Påsk 2
Semmeldags
Tips till julstöket
10 semestertips för familjen
10 tips för höstlovet
e-kort
Inbjudning barnkalas
Grattis
Påskkort
Mors dag
Midsommar
Halloween
Fars Dag
Julkort
Julpyssel
Personliga sagor
Jakten på skorna
Julsaga 2005: Sagan om tomtenissen
Julsaga 2006: Julgranen
Julsaga 2007: Så räddas julen
Sagan om sjöjungfrun
För föräldrar
Resor
Bilsemester
Resa med barnen
Skidåkning med barnen
Att lära sig...
Att lära sig simma
Att laga mat
Barn och ekonomi
Barn & matematik
Barnens språkutveckling
Boktips
Båtspråk
Husdjur
Läxläsning för barn och föräldrar
Matglada barn
Skolstart
19 affärsidéer för barn
Hälsa & mode
Barnsjukdomar
Frisk luft
Frisyrtips
Solguide
Tänder & tandvård
Recept
10 smarriga mellanmål
Gravid och bebis
i samarbete med bebisboken.se
Gör en söt namntavla till bebisen - Gratis
Spellista med låtar om kärleken till ett barn
Tips om doppresenter
Fina dopdikter
Sångblad för de minsta
Så ordnar du en Babyshower
Gratulationskort till nyfödd
Fyll-i-böcker
Våra samarbetspartners:
Gör en egen bok!
Bebisboken
Till mina barnbarn
Förkylning!
Hösten är här och med den dagisförkylningarna! Dessa giftiga, snorframkallande som ibland kan drabba hela familjen. Att barn som går på dagis oftare blir sjuka än barn som är hemma är ingenting konstigt, så blir det helt enkelt när många barn samlas på en liten yta. Och under den kalla årstiden är man inomhus och leker tätt tillsammans vilket gör att bakterier och virus snabbt kan sprida sig.
Förkylning är den vanligaste typern av luftvägsinfektion, den drabbar näsa, bihålor, mellanöron, mun, svalg och luftstrupe.
Förkylningar får man inte av att bli kall, det är många olika typer av virus som skapar luftvägsinfektioner. Virusen smittar vid direktkontakt och genom luften. Så låt istället barnen vara ute och leka i den kalla, friska luften, klädda efter vädret, naturligtvis.
Om barnet har feber bör man stanna hemma från dagis, liksom om man är så hängig att man inte orkar med dagens aktiviteter.
Låt inte barnet gå tillbaka till dagis eller skolan för fort efter en förkylning, då finns risk att smitta andra. En bra regel är att man ska ha varit feberfri två dagar innan man går tillbaka till dagis.
Både virus och bakterier smittar vid direktkontakt. Var därför noga med att lära ditt barn att tvätta händerna före maten och efter toalettbesök.
Barn har sämre immunförsvar än vuxna, de har helt enkelt inte hunnit utveckla allt immunförsvar ännu. Särskilt efter lov och ledigheter är det vanligt att de blir sjuka då alla barn ses igen. Det är inte ovanligt att barn i förskoleåldern drabbas av fem till tio förkylningar på ett år.
Ett sjukt barn bör ha möjlighet att vila när som helst, många gånger om dagen. Däremot får det gärna vara uppe och leka om det orkar. Ibland kan barn bli lite oroliga av sin feber. Då kan det vara svårt att få dem att vara stilla och vila. I allmänhet kan man utgå ifrån att barn rättar sysselsättningen efter orken, så man behöver inte tvinga dem att vila.
För barn över tre månader finns receptfri smärtstillande och febernedsättande medicin som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil. Från sex månaders ålder kan även receptfri medicin med ibuprofen användas, Ipren eller Ibumetin. Medicinerna finns i flytande form eller som stolpiller med rätt dos för små barn. För äldre barn finns även tabletter. Det är viktigt att ta hänsyn till barnets vikt vid doseringen. Medel med acetylsalicylsyra, till exempel Magnecyl, Treo och Albyl, ska inte ges mot feber till barn och ungdomar under arton år om inte en läkare har rekommenderat det.
Andra vanliga "dagis-sjukdommar"
Tänk på att god hygien - något så enkelt som att tvätta händerna - kan förebygga smitta!
Magsjuka
De flesta former av magsjuka är virusinfektioner. När man är magsjuk brukar man må illa och kräkas, ha diarrée och ibland feber. Magsjuka smittar mycket lätt, var noga med hygienen för att undvika spridning. Det viktiga är att barnet får tillräckligt med vätska. Först ger man klara drycker, till exempel te med lite socker, vätskeersättning, svag saft eller äppeljuice. När magen har lugnat ner sig kan man försiktigt börja med till exempel välling i småportioner, fil eller yoghurt. Man bör undvika ren mjölk och glass, fullkornsvälling, frukt och grönsaker till dess avföringen är normal.
Svinkoppor
Svinkoppor är en smittsam hudinfektion orsakad av bakterier. Det första tecknet brukar vara kliande utslag som utvecklas till vätskefyllda blåsor. Det är vanligt att man får svinkoppor i samband med förkylning och att utslagen sitter i ansiktet. Barn i förskoleåldern bör stanna hemma tills utslagen är helt torra.
Löss
Huvudlöss lever av människans blod och inte av smuts, det är en gammal myt att löss har med dålig hygien att göra. Huvudlöss lever i hår och hårbotten. De sprids genom kontakt huvud mot huvud och genom att man tex lånar mössor, hårborstar eller hjälmar. Det finns särskilda schampon mot löss att köpa recepetfritt på apoteket. Schampot tar död på lössen men inte på äggen så dessa behöver man plocka bort ur hårbotten med fingrarna eller med en luskam och sedan upprepa behandlingen med schampo om fler ägg kläckts.
Öroninflammation
Akut öroninflammation är näst förkylning den vanligaste infektionssjukdomen hos barn. Det är vanligt att en öroninflammation börjar med en förkylning. Förkylningsviruset gör det svårare för slemhinnorna i näsan och öronen att försvara sig mot bakterier. Om bakterierna förökar sig bildas lätt en varig infektion i mellanörat. Infektionerna är vanligast under vinterhalvåret. Mer än 75% av alla barn har innan de når skolåldern drabbats av en öroninflammation. Ofta behandlar man öroninflammationen med antibiotika, vanligt penicillin är för det mesta tillräckligt effektivt.
Springmask
Springmask är en ofarlig, men ganska vanlig tarmparasit. Ofta märker man att barn har springmask genom att de kliar sig i stjärten. Springmask sprids genom att man får i sig äggen, kanske genom att andas in eller svälja damm där äggen kan leva i veckor. Äggen sprids också via fingrar, leksaker och sängkläder.
Halsfluss
Halsfluss är ett virus- eller bakterieangrepp på halsmandlarna. Halsfluss kan göra ont och vara mycket obehagligt. Ibland går den över av sig själv men om halsflussen är orskad av bakterier brukar man behandla med antibiotika. När det gör ont i halsen att svälja är det vanligt att man dricker för lite, särskilt om man samtidigt har feber. Var noga med att barnet får i sig tillräckligt med vätska. Vid halsfluss bör barnet vara hemma ett par dagar efter att man har påbörjat ev behandling med penicillin på grund av smittrisken.
Vattkoppor
Vattkoppor är en av våra vanligaste sjukdommar. Den smittar redan innan man blivit sjuk varför en hel skolklass eller dagisgrupp kan smittas. Vattkoppor är en ofarlig sjukdom som är lindrigare ju tidigare i livet man får den. Vattkoppor sprids med ett luftburet virus. När man blir sjuk får man utslag och sedan blåsor som kliar. Nio av tio blir smittade någon gång , ofta, eftersom sjukdommen är så smittsam, redan som barn. Ju tidigare i livet man får sjukdommen, ju mer okomplicerat brukar det vara. Vattkoppor hos barn brukar inte behandlas. Sjukdomen går över av sig själv. Barn ska stanna hemma om de har feber och känner sig dåliga, och till dess att blåsorna börjar försvinna, det brukar ta ca en vecka. Det störst problemet brukar vara klådan, det går att använda zinkpudervätska, alsollösning eller kylbalsam (finns på apoteket) som svalkar huden eller få antihistamin utskrivet på recepet.
Källa: www.sjukvardsradgivningen.se
Med tillminabarnbarn.se kan alla på ett enkelt och roligt sätt skriva boken om sitt liv. Ge bort ett roligt projekt i exklusiv presentask>>

Gör en egen bok eller ge bort en presentask>>

 
 
 
 
www.goodies.nu | © Mirago Media 1999-
Just nu... Tävlingar Länktips Om oss Tipsa en vän Erbjudanden