Vill du få nya tips, idéer, pysselblad, tävlingar, aktiviteter och massvis med annat roligt för dig och barnen, anmäl dig till vårt e-magasin!
Förnamn:
E-mail:
 
Och följ oss på facebook!

Barnkalas med Ankeborgstema
Barbiekalastips  
Barnkalas med djungeltema
Barnkalas med tema Natur
Fotbollsparty
Hästfest
Kalas i Villa Villekulla
Monsterkalas
Ordna egen melodifestival
Prinsesskalas
Temafester för killar och tjejer
Vikingafest
Aktiviteter & lekar
Att rida
Att spela fotboll
Experiment med morötter
Fiska med barnen
Fotografering med barnen
Gör en egen låt
Gör dina egna smycken
Klassiska utomhuslekar
Kortspel
Måla stenar
Piprensarpyssel
På vägen lekar
Sommarpyssel
Sylta & Safta
Svampplockning
Såpbubblor
Teckna egna serier
Trolleritrix
Tälj trägubbar
Öva sång
10 tips för höstlovet
Skattjakter
Sagoskattjakt
Skattjakt för barnen
Frågesporter
Barnens egen frågesport
Djurens frågesport
Jorden runt frågesport
Kunskapens ABC
Melodifestivalfrågesport
Nutidsfrågesport
Om barnens favoriter
Sommarfrågesport
Pyssel
Djur & Natur
Apor
Gör din egen björn-bok
Hästar
Jättedjurpyssel
Kattdjur
Kossor
Landskapsblommor
Råttornas pysselblad
Skogens djur
Vilda djur
Vår
Fantasi
Drakar
Historia
Antika Egypten
Dinosaurier
Istiden
Pirater
Upptäcktsresande
Vikingar
Vilda Västern
Geografi
Flaggpyssel
Geografipyssel
Högsta byggnader
Äventyr i Afrika
Samhälle
Trafikmärken
Vad ska du bli när du blir stor
Annat
Gåtor
Mina vännerbok
Rita online
Sudoku för barnen
Målarblad
Nallebokmärken
Djungeltema
Barnens Favoriter
Astrid Lindgren 100 år
Byggare Bob
Djungelboken
Nalle Puh
Kalle Anka
Högtider
Halloween
Halloweenmonster
Julbak och julgodis
Julsånger
Julpysselblad
Midsommar
Lucia
Påsk
Påsk 2
Semmeldags
Tips till julstöket
10 semestertips för familjen
10 tips för höstlovet
e-kort
Inbjudning barnkalas
Grattis
Påskkort
Mors dag
Midsommar
Halloween
Fars Dag
Julkort
Julpyssel
Personliga sagor
Jakten på skorna
Julsaga 2005: Sagan om tomtenissen
Julsaga 2006: Julgranen
Julsaga 2007: Så räddas julen
Sagan om sjöjungfrun
För föräldrar
Resor
Bilsemester
Resa med barnen
Skidåkning med barnen
Att lära sig...
Att lära sig simma
Att laga mat
Barn och ekonomi
Barn & matematik
Barnens språkutveckling
Boktips
Båtspråk
Husdjur
Läxläsning för barn och föräldrar
Matglada barn
Skolstart
19 affärsidéer för barn
Hälsa & mode
Barnsjukdomar
Frisk luft
Frisyrtips
Solguide
Tänder & tandvård
Recept
10 smarriga mellanmål
Gravid och bebis
i samarbete med bebisboken.se
Gör en söt namntavla till bebisen - Gratis
Spellista med låtar om kärleken till ett barn
Tips om doppresenter
Fina dopdikter
Sångblad för de minsta
Så ordnar du en Babyshower
Gratulationskort till nyfödd
Fyll-i-böcker
Våra samarbetspartners:
Gör en egen bok!
Bebisboken
Till mina barnbarn

Skidsemester med barnen

När är barnen redo för skidåkning?
Barnen kan börja åka skidor så snart de kan gå ordentligt, om de vill. Viljan kommer inifrån och allting hänger ju på att de är intresserade. Ofta vaknar intresset hos de minsta när de ser de äldre barnen åka. I början lär man sig inte någon avancerad teknik utan man övar bara upp vanan att ta sig fram på skidor och åka lift, så klart. Stavar behöver man inte använda de första åren då barnen har nog med att hålla reda på skidorna och hitta balansen. Risken att man gör sig illa på stavar med dålig kontroll är ofta större än fördelen med stavar som hjälpmedel. Barn som börjar åka skidor lite senare, i 6- eller 7-års åldern kommer snabbt ifatt de som började då de var yngre eftersom deras motorik, balans och inlärningsförmåga är mer utvecklad.
Förbered er - kul och nyttigt!
Skidåkning är en fysiskt krävande sport och hela familjen får mer ut av skidsemestern om man förbereder sig genom att träna benmuskler och kondition innan man ska iväg på semester. Ett 20-tal grodhopp om dagen från golv och så högt man kan hoppa är både nyttigt och kul! När man väl ska ge sig ut i skidbacken är det bra att värm upp ordentligt och att stretcha när man åkt färdigt för dagen, så undviker man den värsta träningsvärken.
Skidskolan
Skidskolorna för barnen håller idag mycket hög klass på de allra flesta ställen. Ofta är de eftertraktade jobb för redan pedagogiskt utbildade förskolärare. Åker man på skidsemester med barn utanför landet, kan det vara bra att på förhand ta redan på om skidorten har skidskola för barn på flera språk. På många håll i Alperna kan man idag hitta svensk- eller skandinavisk-språkiga skidskolor. Utbildningen ser ut som lek men barnen lär sig snabbt få kontroll genom många finurliga lekar i backen och på plan mark. Skidskola för barn hoppar ofta över teorin och istället lär man sig genom att härma det som läraren gör. Barnen går nästan automatiskt från plogsvängar till parallela skidor när farten ökar.
Boende
Har man möjlighet att bo nära skidbacken så att man slipper använda bilen är mycket tid och energi besparad. Det kan annars bli både grinigt och tröttsamt med all inpackning och urpackning av skidutrustning och barn. Långa promenader med skidor och pjäxor kan också bli jobbigt. Bor man nära backen kan man också enkelt smita hem och ta en lugn lunchpaus och kanske en vilostund hemma istället för en stressig pommes frittes-lunch i backen. Det kan i vissa fall vara dyrare att bo nära backen men man kan då spara in det på att kunna äta hemma istället för i backen varje dag.
Klädsel
Använd lager-på-lager principen så är det enkelt att sätta på eller ta av när temperaturen behöver regleras. Ha alltid ett syntetunderställ som transporterar bort svett och fukt närmast kroppen. Utanpå följer ett värmande lager av bomull, fleece eller ull. Det yttersta lagret ska stoppa vind och snö. Undvik alltid bonull närmast kroppen, bomull kyler så fort det blir blött av svett eller snö. Syntetmaterial i underställ och även strumpor fortsätter att fungera och värma även om de är blöta.
Då barnen lätt får torr hud i kylan är det bra att smörja in ansiktet, örsnibbarna och händerna med en bra hudkräm på kvällen. Undvik också att tvätta ansiktet på morgonen.
Mat
Det kan både bli lite väl dyrt och enformigt att äta alla mål på restaurang en hel vecka. Har man tillgång till ugn och spis där man bor kan det vara en fördel att ta med sig mat som enkelt går att värma. Laga mat i stora portioner hemma, frys in i ungsfasta formar och ta med. När man sedan kommer från skidbacken är det enkelt att fixa middagen utan allt för mycket besvär. Tänk på att der är viktigta för både stora och små att fylla på med energirik mat efter en dag i skidbacken.
Tips på mat som är enkel och god att förbereda, ta med och värma:
Lasagne, servera med sallad
Korv stroganoff, servera med ris eller pasta
Chili Con Carne, servera med Nacho Chips
Köttgryta, servera med ris eller potatis
Tortellinigratäng
Ta med i backen:
Choklad - När barnen börjar bli trötta och griniga, kanske precis innan skidskolan börjar, kan en räddning vara några chokladbitar som piggar upp!
Varm choklad - Fyll en termos. Alltid lika uppskattat när man behöver en paus.
Varm korv - koka korven och förvara i termos, eller ta med en engångsgrill och grilla i backen, bra som lunch eller mellanmål.
Handvärmare - kan rädda frusna fingrar i blöta vantar om det är långt till närmaste värmestuga.
Inte bara skidåkning
Ofta så kommer barnen ihåg ganska enkla men udda saker som händer och det är inte det bästa åket som blir härliga minnen utan kanske när man åkte sparkstötting för första gången, tappar skon i snökojan, eller provar att gå med snöskor. Pulkåkning, snöbollskrig, och att göra snölycktor och snögubbar är också kul att hinna med! Om det är för kallt och ingen kramsnö kan man med lite jobb spraya vatten med en blomspruta över snön så att man åtminstone får ihop kramsnö till en snölykta.
Packa också:
Tomtebloss - jättekul i vintermörkret
Badkläder - blir det för kallt eller dåligt väder för att åka skidor bör man ha några alternativ till skidåkningen. Kolla om det finns en pool på skidorten.
Pulka - det kan vara skönt att slippa stå på skidorna ett tag men ändå åka i full fart ner för backen.
Sällskapsspel - ett mysigt måste för kvällarna.

1. Följa John i backen
Den som är "John" börjar och de andra följer efter i samma spår med lagom avstånd mellan varje åkare. "John" gör tokiga rörelser som inte har med skidåkning att göra och de andra upprepar på samma ställe som John gjorde rörelsen.
2. Gör en 8!
Två skidåkare börjar med att svänga åt var sitt håll för att korsa varandras väg på mitten (utan att krocka!) och fullföljer sedan 8:an genom att svänga tillbaka till mot mitten igen.
3. Slalom mellan kompisarna!
Låt kompisarna stå i backen som en mänsklig slalombana och låt den som är högst upp köra igenom banan för att sedan ställa sig som en slalompinne längst ner.
4. Masken i backen
4 åkare ställers sig tätt bakom varandra och håller varandra i midjan, eller i stavarna om man har sådana. Masken börjar åka och svänga stora plogsvängar nerför backen. Räkna med att trilla!
5. Hitta stubbarna i skogen
Kör ut i skogen från slalombacken i något av de guppiga avstickarspåren som ofta finns vid sidan av backen. Så fort någon ser en stubbe så pekar man med armen och skriker "pax". När en stubbe är paxad kan ingen annan få poäng för den. Man räknar ihop hur många stubbar man har fått ihop och flest stubbar vinner.
Med tillminabarnbarn.se kan alla på ett enkelt och roligt sätt skriva boken om sitt liv. Ge bort ett roligt projekt i exklusiv presentask>>

Gör en egen bok eller ge bort en presentask>>

pirat skattjakt
Piratskattjakt: Skattjakt på de 7 haven
Ordna piratkalas med spännande skattjakt! Låt de små piraterna ge sig ut på äventyr på de sju haven! På vägen mot skatten ska knepiga gåtor och spännande uppdrag lösas.
Piratskattjakt för 4-6 år>>
Piratskattjakt för 7-10 år>>
barnkalas tema
Skattjakt: Superhjältemysteriet
Ett riktigt roligt äventyr för alla små superhjältar. Hjälp Supersune att rädda Big City från Boven med den gröna masken. En skattjakt som "gör" hela superhjältekalaset.
Superhjältemysteriet för 4-6 år>>
Superhjältemysteriet för 7-10 år>>
barnkalas prinsessor
Skattjakt: Prinsessmysteriet
Den perfekta kalasaktiviteten för alla med prinsessdrömmar! Hjälp till att befria prins Månstråle, som en ond fe har förvandlat till groda och låst in i slottstornet. Som brukligt är kan prinsen bara bli sig själv om han blir kysst av en prinsessa!
Prinsessmysteriet 4-6 år>>
Prinsessmysteriet 7-10 år>>
barnkalas djungel
Skattjakt: Djungelmysteriet
Skattjakt för alla äventyrare! Barnen får ge sig ut på expedition i djungeln för att hitta Mayaindianernas glömda stad och dess mytomspunna skatt!
Djungelmysteriet 4-6 år>>
Djungelmysteriet 7-10 år>>
skattjakt för barn
Skattjakt för barnen
Med vår färdiga skattjakt ordnar du en riktigt rolig och proffsig skattjakt på bara några minuter!
Beställ skattjakten>>
barnkalas prinsesstea
Sagoskattjakt för prinsessor och riddare
Kul sagoskattjakt, som kombinerar en spännande saga om en äventyrslysten kung med en klurig skattjakt.
Läs mer och beställ sagoskattjakten här>>
temakalas
Skattjakt: Mysteriet på museet
En riktigt rolig skattjakt med spännande utmaningar att lösa på vägen. Skattjakten passar barn i åldern 7-10 år. Det gäller att hjälpa museiintendenten att hitta de sex försvunna nycklarna till mumiens låda inför den stora egyptiska utställningen!
Läs mer och beställ skattjakten>>
skattjakt utomhus
Skattjakt för barnen UTOMHUS
En riktigt rolig skattjakt för barnen, som hålls utomhus. Fungerar i trädgården, på gården eller i parken och på lekplatsen.
Beställ skattjakten här>>
www.goodies.nu | © Mirago Media 1999-
Just nu... Tävlingar Länktips Om oss Tipsa en vän Erbjudanden