Vill du få nya tips, idéer, pysselblad, tävlingar, aktiviteter och massvis med annat roligt för dig och barnen, anmäl dig till vårt e-magasin!
Förnamn:
E-mail:
 
Och följ oss på facebook!

Barnkalas med Ankeborgstema
Barbiekalastips  
Barnkalas med djungeltema
Barnkalas med tema Natur
Fotbollsparty
Hästfest
Kalas i Villa Villekulla
Monsterkalas
Ordna egen melodifestival
Prinsesskalas
Temafester för killar och tjejer
Vikingafest
Aktiviteter & lekar
Att rida
Att spela fotboll
Experiment med morötter
Fiska med barnen
Fotografering med barnen
Gör en egen låt
Gör dina egna smycken
Klassiska utomhuslekar
Kortspel
Måla stenar
Piprensarpyssel
På vägen lekar
Sommarpyssel
Sylta & Safta
Svampplockning
Såpbubblor
Teckna egna serier
Trolleritrix
Tälj trägubbar
Öva sång
10 tips för höstlovet
Skattjakter
Sagoskattjakt
Skattjakt för barnen
Frågesporter
Barnens egen frågesport
Djurens frågesport
Jorden runt frågesport
Kunskapens ABC
Melodifestivalfrågesport
Nutidsfrågesport
Om barnens favoriter
Sommarfrågesport
Pyssel
Djur & Natur
Apor
Gör din egen björn-bok
Hästar
Jättedjurpyssel
Kattdjur
Kossor
Landskapsblommor
Råttornas pysselblad
Skogens djur
Vilda djur
Vår
Fantasi
Drakar
Historia
Antika Egypten
Dinosaurier
Istiden
Pirater
Upptäcktsresande
Vikingar
Vilda Västern
Geografi
Flaggpyssel
Geografipyssel
Högsta byggnader
Äventyr i Afrika
Samhälle
Trafikmärken
Vad ska du bli när du blir stor
Annat
Gåtor
Mina vännerbok
Rita online
Sudoku för barnen
Målarblad
Nallebokmärken
Djungeltema
Barnens Favoriter
Astrid Lindgren 100 år
Byggare Bob
Djungelboken
Nalle Puh
Kalle Anka
Högtider
Halloween
Halloweenmonster
Julbak och julgodis
Julsånger
Julpysselblad
Midsommar
Lucia
Påsk
Påsk 2
Semmeldags
Tips till julstöket
10 semestertips för familjen
10 tips för höstlovet
e-kort
Inbjudning barnkalas
Grattis
Påskkort
Mors dag
Midsommar
Halloween
Fars Dag
Julkort
Julpyssel
Personliga sagor
Jakten på skorna
Julsaga 2005: Sagan om tomtenissen
Julsaga 2006: Julgranen
Julsaga 2007: Så räddas julen
Sagan om sjöjungfrun
För föräldrar
Resor
Bilsemester
Resa med barnen
Skidåkning med barnen
Att lära sig...
Att lära sig simma
Att laga mat
Barn och ekonomi
Barn & matematik
Barnens språkutveckling
Boktips
Båtspråk
Husdjur
Läxläsning för barn och föräldrar
Matglada barn
Skolstart
19 affärsidéer för barn
Hälsa & mode
Barnsjukdomar
Frisk luft
Frisyrtips
Solguide
Tänder & tandvård
Recept
10 smarriga mellanmål
Gravid och bebis
i samarbete med bebisboken.se
Gör en söt namntavla till bebisen - Gratis
Spellista med låtar om kärleken till ett barn
Tips om doppresenter
Fina dopdikter
Sångblad för de minsta
Så ordnar du en Babyshower
Gratulationskort till nyfödd
Fyll-i-böcker
Våra samarbetspartners:
Gör en egen bok!
Bebisboken
Till mina barnbarn
Barnens tänder
Mjölktänderna
De flesta barn får sin första tand runt 6-månaders åldern. Först brukar det titta fram två tänder längst fram i underkäken och strax efter två längst fram i överköken. Totalt får barnet 20 mjölktänder. Både emaljen och tandbenet är mjukare hos barnets mjölktänder än i de tänder som kommer senare, därför får barn lättare hål i tänderna. Hål i tänderna, eller karies, uppstår då bakterier i munnen bildar en syra som fräter på emaljen och arbetar sig in mot tandbenet.
Varför mjölktänder?
Liksom många andra däggdjur får männsikan två uppsättningar tänder, kallade primära tänder och permanenta tänder. Den första omgången tänder är anpassade after det lilla barnets mun. De primära tänderna brukar kallas mjölktänder, förmodligen för att de kommer fram när barnet ammas. Dessutom är de vitare än de permanenta tänderna.

De permanenta tänderna
I sexårsåldern börjar mjölktänderna lossna. Mjölktandens rötter löses upp när den riktiga permanenta tanden börjar växa. Ofta tappar man först tänderna längst fram i underkäken och sedan i överkäken, alltså ungefär i samma ordning som tänderna kom. Växlingen mellan mjälktänder och permenenta tänder pågår ofta fram till trettonårsåldern. Barnet tappar 20 mjölktänder och får 28 permanenta tänder. I sexårsåldern kommer molarerna, de sk sexårständerna, som sitter bakom de innersta mjölktänderna. De nya framtänderna brukar inte vålla några besvär medan barn ibland kan bli lite ömma och få ont när kindtänderna ska växa fram. Det är viktigt att barnet i den här åldern har fått bra rutiner för att sköta om sina tänder, de som kommer nu ska vara livet ut! Först i 18-20 års åldern kommer sedan eventuellt fyra visdomständer.

Tandborstningen
Så fort den första tanden tittat fram kan man börja borsta tänderna. Använd ytterst lite fluortandkräm. Borsta tänderna både morgon och kväll och var noga med att göra tandborstningen till en rutin. Barn behöver som regel hjälp med tandborstningen fram till nioårs ålder.
Det lilla barnet kan ligga på rygg med huvudet i knät på den vuxne. Det större barnet kan stå mellan benen på den sittande föräldern och luta sig bakåt, då ser man bra när man borstar. Borsta noga med små rörelser, tuggytorna på kindtänderna är ojämna och behöver borstas nogrannt, liksom tandköttskanten där beläggningar ofta bildas.
Barn och vuxna kan använda samma tandkräm, med fluor. Fluor är ett naturligt ämne som stärker tänderna. Fluor tränger in i tandens yta, särskilt på de ställen där det finns början till hål. Olika tandkrämer innehåller olika mängd fluor men ofta 0,10-0,15 procent. Vilket tandkrämsmärke man väljer har mindre betydelse, bara den innehåller fluor och att barnet tycker att den smakar bra. Ta dock inte för mycket tandkräm, lagom är så mycket tandkräm som kan rymmas på barnets lillfingernagel. Fluortandkräm är oftast tillräckligt för att undvika karies, nu får tiden rekommenderar man inte fluortabletter eller fluorsköljning till barn om det inte finns en förhöjd kariesrisk av någon orsak.
Tandborsten ska vara mjuk och tät och den bör bytas ut när stråna börjar spreta. En sliten och spretig tandborste är inte effektiv.
Sila gärna tandkrämen mellan tänderna efter tandborstningen, det är både lite kul och ger en bättre inlagring av fluor mellan tänderna!
Mat & Dryck
Ät regelbundna måltider och något mellanmål däremellan, det är viktigt både för barn och vuxna. Låt inte barnet småäta mellan måltiderna. Undvik sötade drycker som läsk och saft, spara detta till fika och fest. Drick inte söta drycker som juice eller mjölk efter tandborstningen på kvällen. Drycken finns kvar i munnen över natten och gör skada på tänderna. Lördagsgodis är en bra vana, godis, snacks, russin och kex fastnar lätt i tänderna, blir kvar länge och kan göra skada.
Karies
Det första tecknet på karies är sk kritkaries, som sitter på tandens yta och ger den ett kritaktigt utseende. Ofta uppstår karies på överkäkens framtänder vid tandköttskanten elelr mellan tänderna. Uppstår kritkaries är det viktigt att man snabbt förbättrar tandborstning och matvanor, annars kan barnet snabbt få ett riktigt hål och så småningom tandvärk. Blir kariesen allvarlig kan den till och med skada anlaget till den permanenta tanden. Förbättrar man dock tandhygienen kan kritkaries läka ut av sig själv.
Tänk på att...
Alla, barn och vuxna, har bakterier i munnen som kan ge hål i tänderna, men hur mycket varierar. Om föräldrarna har mycket kariesbakterier i munnen kan barnet smittas tidigt med bakterier, och risken för hål i tänderna ökar. Därför är det viktigt för barnens tandhälsa att även föräldrarna sköter sina tänder väl. Och naturligtvis ska man även själv föregå med gott exempel!

Att laga tänderna
Ytlig karies kan läka av si själv om man förbättrar tandborstning och matvanor. Har det dock redan blivit ett hål måste tandläkaren laga. Hur en lagning görs beror på hur gammalt barnet är och barnets förmåga att samarbeta. På mindre barn gör man ibland någon tillfällig åtgärd tills de blivit större och kan klara av tandvård. Annars får tandvård ske med bedövning och lugnande medicin eller under narkos. Vi tre års ålder brukar barn klara av tandvården om det görs på ett lugnt sätt. Det är viktigt att det inte gör ont, detta kan leda till tandvårdskräck som kan sitta i resten av livet. Ibland kan det vara bättre att dra ut mjölkkindtänder med stora hål än att laga dem.


De fem viktigaste tipsen för bra barntänder!
1. Sov med rena tänder. Borsta tänderna noga på kvällen och ät eller drick ingenting efter tandborstningen!
2. Ät inte söt och klibbig mat som stannar länge på tänderna.
3. Släck törsten med vatten, inte söta drycker.
4. Borsta tänderna noga två gånger om dagen.
5. Använd alltid fluortandkräm.
Boktips!
Thorbjørn Egner skrev den oförglömliga barnboksklassikern om de båda tandtrollen Karius och Baktus som bor i pojken Jans mun. Jan borstar sällan tänderna vilket gör att Karius och baktus trivs bra där de bor och de känner sig till och med så trygga att de bestämmer sig för att bygga ut...
Med tillminabarnbarn.se kan alla på ett enkelt och roligt sätt skriva boken om sitt liv. Ge bort ett roligt projekt i exklusiv presentask>>

Gör en egen bok eller ge bort en presentask>>

 
 
 
 
www.goodies.nu | © Mirago Media 1999-
Just nu... Tävlingar Länktips Om oss Tipsa en vän Erbjudanden