Glasshistoria:
slavar och kungligheter!
Om
glassens ursprung finns
det många teorier. Belägg finns för att man i Kina för 3000 år sedan
blandade snö med diverse fruktsafter och dylikt. Det sägs att kejsar
Nero i romarriket sände slavar till alperna för att hämta snö och
is så att han kunde kyla sina fruktdrinkar och på detta vis skapade
en slags glass bestående av frukter eller fruktsaft, blandat
med honung och snö. Marco Polo brukar också få äran av att vara glassens
europeiske anfader, efter att ha trakterats med denna läckerhet i
Kina och smugglat med sig receptet hem till Italien. Andra källor
hävdar bestämt att det var Karl I av Englands italienske kock som
skapade den kalla läckerheten till en baluns på slottet. Kungen lär
ha blivit så förtjust att han lovade kocken 500 pund om året livet
ut om denne stannade på slottet utan att yppa receptet för någon annan.
Tack och lov för glassälskarna halshöggs Karl I och kocken var fri
att sprida receptet vidare. Gemensamt för många av historierna är
att det inte finns några riktiga belägg för det ena eller andra. Kanske
skapades myterna i sig av glassfabrikanter under senare halvan av
1800-talet, den tid då glassproduktionen kom igång på allvar och började
spridas över världen.
Glass i dagens mening har existerat
sedan slutet av 1700-talet. Då började man experimentera med att blanda
ägg och mjölkprodukter med olika smaksättningar för att sedan frysa
ner det till glädje för gom och smaklökar.
Den första glassfabriken öppnades 1851
av en driftig amerikan, Jacob Fussell. Innan dess gjordes glassen
för hand, ofta av speciella glassmakare efter hemliga recept. En nyckelfaktor
i glasstillverkningen var is. I början på 1800-talet var Norge och
Kanada stora is-exportörer till bl.a. England. Många var de lorder
som byggde sig ett is-hus på sina ägor, dit isen skeppades på kanalpråmar.
Speciella glassmakare anställdes, ofta var dessa från Italien. Från
slotten spreds ryktet om glassens förträfflighet vidare.
|
|
|