pysselblad
Goodies till barnen har begett sig till Afrika. Vad kan barnen om denna jättelika kontinent och dess vilda djur? Skriv ut de fyra pysselbladen - lek och lär!
pyssel
Skriv ut pysselbladen:
Blad 1: Vad heter djuren på savannen?
Blad 2: Vad heter länderna i Afrika!
Blad 3: Äventyr i Afrika: Vad packar du i väskan?
Blad 4: Störst, högst, snabbast, farligast - Vem är jag?
Komplett safarikalas paket!
Låt barnen bege sig ut på safari och lösa sex spännande utmaningar - giraffens, apans, noshörningens, elefantens, flodhästens och lejonets utmaning. Alla barn får ett safaripass som de efter utförd utmaning klistrar fina djurmärken i. Du får allt du behöver, från inbjudningskort till färdiga utmaningar, safaripass, djurmärken, diplom och till och med en liten målarbok för alla att ta med hem.
Läs mer och beställ kalaspaketet här>>

"The big five" är ett uttryck för de fem djur som en gång ansågs vara de största jakttroféerna. Dit räknas buffel, noshörning, elefant, leopard och lejon. Att få se dessa och giraff, zebra, gnu, antiloper av olika slag, gepard och struts och många fler djur i sin naturliga omgivning är det som lockar på safari.
målarblad
kalas


De vanligaste resmålen för safaris är nationalparker i östra och södra Afrika. Några av de mest berömda är:

Masai Mara
I sydvästra Kenya, gränsar till Serengeti i Tanzania och det är mellan dessa parker som den berömda migrationen av gnuer och zebror går. I juli-augusti går djuren norrut till Masai Mara för att återvända till Serengeti vid regnperioden på hösten. Masai Mara har mest djur under augusti - oktober.

Serengeti
Enorm, vidsträckt park med savann och skog i norra Tanzania. Kanske är Serengeti världens mest berömda nationalpark och med all rätt, den har fortfarande världens största och mest spektakulära koncentration av vilt. Många av naturfilmerna du ser på TV är filmade här. Mest djur är det i januari - juni. Serengeti når man med en lång, dammig och guppig väg från Arusha, eller med safariflyg direkt in i parken.

Ngorongoro
I norra Tanzania, söder om Serengeti, etablerad 1959. Parken är inte en nationalpark utan ett särskilt skyddsområde där masaier får leva traditionellt med boskapsskötsel. I området finns den ca 20 km vida och 600 m djupa, berömda kratern, en av de största i världen. Man brukar uppskatta att det finns 20.000 djur i kratern. Det bästa stället i Tanzania för att se noshörning. Kan ge lite djurparkskänsla med alla turister, men otroligt vackert och mycket djur.

Selous
Afrikas största park. Den bästa perioden att åka hit är augusti - november eftersom djuren under torrperioden samlas kring de vattenbärande floderna och då är enklare att hitta. Oftast besöker man bara det nordöstra hörnet av parken, norr om Rufijifloden, här ligger också lodgerna. Söder om floden är reglerad jakt tillåten.

Etosha
I norra Namibia. Namnet betyder "stor, vit plats av torrt vatten" och syftar på den saltöken som finns här. På de omgivande slätterna bor 114 däggdjursarter, 340 fågelarter och 16 reptiler och amfibier.

Moremi
I Okavangodeltat i norra Botswana. Moremi är den enda del av Okavangodeltat som officiellt har satts av för att skydda djurlivet. Moremi är ganska svårtillgängligt men långt borta från de mer turisttäta parkernas kö av safaribilar. Moremi består både av vidsträckta savannområden och av träskmarker, djurlivet är varierat. Det bästa sättet att ta sig fram i deltat är med stakad kanot - mokoro.

Hwange
Stor park i Zimbabwe med en otroligt stor population av elefanter. Vid ett vattenhål går det på eftermiddagen att räkna till 120 elefanter på en gång. Hwange är normalt fullt med framförallt sydafrikanska turister, men de senaste åren är det tomt på grund av den politiska situationen i landet.

Krugerparken
Sydafrikas mest kända park och den mest störst och mest varierat djurliv. Kruger bildades redan 1898 för att skydda djurlivet, idag finns här 147 däggdjursarter. Krugerparken ingår numera tillsammans med utvidgningar i Zimbabwe och Mocambique i Great Limpopo Transnational Park och man kan röra sig fritt över landsgränserna så länge man håller sig inne i parken.

målarbilder
Färdig skattjakt med djungeltema!
En riktigt rolig skattjakt för alla små äventyrare! Låt barnen ge sig ut på expedition i djungeln för att hitta Mayaindianernas glömda stad och dess mytomspunna skatt! Det blir ett riktigt äventyr fyllt av spännande utmaningar, gåtor som måste lösas och möten med djungelns vilda djur! Allt som behövs finns i produkten - lägg bara till en gnutta fantasi!
skattjakt
Läs mer och beställ skattjakten här:
Djungelmysteriet 4-6 år>>
Djungelmysteriet 7-10 år>>
barnkalas
kalastips
Ska man åka på safari med barn finns det några saker man ska tänka på:

Först och främst, barn är olika, så se till att hela familjen är med på noterna och att barnen kan tillgodogöra sig upplevelsen och har rätt förväntningar.

Kolla alltid safariföretagets regler, vissa tar inte barn under en viss ålder på safari, och vissa tar barn bara på kortare safaris.

Safaris innehåller nästan alltid långa transporter i bil, ofta på skumpiga, dammiga vägar. En näsduk att knyta över mun och näsa kan vara bra.

Det är spännande med vilda djur - men de är ju just vilda och ibland får man leta länge innan man hittar det man letar efter. Att åka på safari är inte som naturprogram på tv, djuren är längre bort och dyker inte alltid upp när man vill, så tålamod behövs både av barn och vuxna.

Med barn kan man överväga att välja en lite kortare safari för att minska ner på tid i bil och för att inte fresta för mycket på de smås tålamod.

För att man ska se djur, och för att få möjlighet att titta närmare när man träffar på dem, är det viktigt att man kan prata tyst.

Tänk på att djur och barn fungerar annorlunda tillsammans än djur och vuxna. Vilda djur vet att ett barn är ett barn och kan vara agressivare mot ett barn än mot vuxna människor. Sov inte i tält på marken med små barn (om det inte är i ett bevakat tältläger). Var uppmärksam på djur som kan komma nära som apor och låt aldrig barn tex mata aporna i hotellträdgården.