Dop- och namngivnings presenter
Även om barnet rent tekniskt sett får sitt namn när föräldrarna skickar in pappret till skatteverket så vill de flesta fira att barnet får ett namn på något sätt. Tidigare döptes de allra flesta barn i kyrkan - då de också blir upptagna i församlingen. Idag är det många som ordnar sin egen cermoni utan religiösa förtecken. Oavsett form förväntas du som blir bjuden att ta med dig en present
Visste du att... dopklänningen är mycket längre än barnet är en symbol för att barnet får växa in i tron?
Att hitta en udda och rolig dop- eller namngivningspresent är inte helt enkelt, särskilt om man är fadder eller gudförälder eller har en särskild relation till barnet så att man vill ge något som känns speciellt. Goodies till barnen har samlat några tips:
NÅGRA TIPS PÅ DOPPRESENTER:
Bebisboken.se - en presentbox med konto på www.bebisboken.se där föräldrarna enkelt kan göra en minnesbok om barnets första år med egna texter och bilder. När det hela är klart skriva det ut som en fin bok med söt grafik.
Födelsedagståg - en klassiker att använda vid varje födelsedag. För varje år sätter man på en ny vagn med ett ljus.
Kläder med namntryck - personligt och med anknytning till att barnet får ett namn. Välj gärna en storlek större eller två än vad barnet har just nu så att presenten varar lite längre. När barnet blir lite större växer de inte ur kläderna lika snabbt.
En personlig sagobok - är du kreativ, skriv en egen med barnet som huvudperson och gör till en fin handgjord bok (inspiration kan du hitta bland våra personliga sagor. Eller köp en färdig personlig sagobok, det finns flera levernatörer på nätet.
En personlig barnmöbel - finns att beställa fina med barnets namn eller gör en själv. Köp tex en stol eller pall och måla med barnets namn och en söt figur. Det finns schabloner att köpa och använda om man inte känner sig så pass säker på handen att man målar fritt.
Smycken - särskilt till en liten tjej är ett smycke en fin minnespresent. Ett litet guld eller silverhjärta i kedja, elelr om du är fadder kanske ett armband för berlocker där barnet får den första på sin dopdag och sedan en ny berlock varje år på födelsedagen. Det finns också personliga namnsmycken att köpa.
En stjärna - Ge barnet en egen stjärna! Det finns idag flera företag som "säljer" stjärnor. Vissa får man med certifikat och ett litet mjukisdjur.
En välgörenhetsgåva - ge barnet tex en get eller en åsna till en bättre behövande familj. Det finn slfera som nu säljer även denna typ av presenter, tex: www.presentermotfattigdom.se