Midsommarens sånger och ringlekar

midsommar ringlekar sånger

Varför firar vi midsommar?

Midsommar är till skillnad från många av våra andra stora festligheter på året, inte en religiös fest. Midsommar har firats i Norden sedan långt innan vi blev kristna och var en glädjens fest på årets längsta dag för att fira att sol och värme nått våra nordliga breddgrader. Kyrkan var inte så förtjust i denna hedniska fest som envist levde kvar efter det att vi skulle ha avsagt oss den gamla tron och man försökte göra om midsommar till en kyrklig högtid, till minne av Johannes Döparen, som enligt bibeln ska ha fötts exakt 6 månader före Jesus.

I Danmark lyckades kyrkan bättre och där firar man Sankt Hans (Johannes Döparens) afton den 23 juni och Sankt Hans dag den 24:e, men aftonen firas fortfarande med hedniska traditioner, i hela Danmark tänder man Sankt Hans bål för att driva häxor på flykten, precis som vi i Sverige gör till Valborgsmässoafton.

I Sverige infaller Midsommarafton sedan 1953 alltid en fredag mellan 20 och 26 juni.

Midsommarens lekar och sånger!

Även om de flesta nog finns i bakhuvudet kan lite hjälp med texterna till midsommarens ringlekar och traditionella midsommarsånger vara på sin plats. Vi har samlat texterna till de vanligaste midsommarlekarna på tre blad, färdiga att skriva ut och ta med till midsommarfirandet!

midsommar lekar

Klicka här för att skriva ut bladen med midsommarlekar och sånger>

På sångbladen hittar du:

Små grodorna / Prästens lilla kråka / Flickorna de små uti dansen de gå / Karusellen / Vi äro musikanter / Jag gick mig ut en afton / Skära, skära havre / Sju vackra flickor / Viljen I veta och viljen I förstå? / Och jungfrun, hon går i dansen / Björnen sover / Nu ska vi skörda linet i dag / Höga berg och djupa dalar

Midsommar myter och sägner

• Daggen under midsommarnatten anses vara hälsobringande. Är man sjuk kan man rulla sig naken i daggen eller blöta ner kläderna med den för att sedan lägga på den sjuke. Man kan också dra ett lakan i daggen och sedan krama ur det och ge till sina kor för extra kraft.
• Extra farlig anses Näcken vara på midsommarnatten. För att inte fångas av honom gäller det att binda honom innan man badar. Detta kan man göra genom att sätta en stålkniv i vattnet och läsa ramsan: ”Näck, näck, nålatjuv, far din var en stålatjuv, mor din var en frilla, gick i gårdarna och gjorde illa! Näcken är bunden!”
• En ogift flicka kan, efter visst besvär, se sin tillkommande i drömmen på midsommarnatten. Men då ska hon först, under tystnad, plocka sju olika sorters blommor, helst i ett vägskäl och sedan gärna klättra över sju gärdesgårdar och sedan, fortfarande utan att yppa ett ord, lägga blommorna under huvudkudden och somna.

Så här fixar du en klassisk femkamp till midsommar>>