Påskägg och påskpyssel

måla ägg

Ingen påsk utan ägg!

Här hittar du tips inför påsken. Läs om hur ni målar och färgar de finaste äggen och hur ni gör det sötaste påskpysslet – ”äggdjur” som på egen hand fixar hela påskdukningen. Få också svar på frågan vad ägg egentligen har med påsk att göra!

Ägg är lika självklart till påsk som midsommarstång till midsommar och julgran till jul. Vi äter ägg, vi hänger prydnadsägg i påskris, vi pyntar med kycklingar och vi fyller pappersägg med godis. Men vad har äggen med påsken att göra egentligen

Ägg har alltid varit en symbol för liv och är så i många religioner. Det finns flera föreställningar om hur världen skapats ur ett ägg, ett latiskt ordspråk lyder ”Omne vivum ex ove”, Allt levande kommer från ägget. Inom kristendommen symboliserar ägg till påsk hur livet besegrade döden, då Jesus uppstod efter korsfästelsen. Även i det judiska påskfirandet är ägget centralt, hårdkokta ägg på påskbordet symboliserar judarnas hårda liv i Egypten innan uttåget, äggen ska doppas i saltat vatten, som symboliserar tårar. Ägg har också förekommit i fruktbarhetsriter innan våra kristna dagar. Flera orsaker bidrar till det myckna äggätandet till påsk. Dels beror det på äggets kristna symboliska budskap och dels på att ägget redan innan Kristendomen gjorde sitt intåg hos oss var en del av vårblotet, den hedniska offerhögtid, som firade vårens ankomst. Men framförallt beror det kanske på att hönsen började värpa ordentligt igen efter vintern vid den här tiden på året. Under den tid Sverige var katolskt fick man inte äta ägg under den 40 dagar långa fastan som föregick påsken. När det sedan blev påsk passade man på att festa på ägg, det verkar inte ha varit vanligt att äta kokta ägg vid andra tider på året.

äggjakt

Visste du att…
I Sverige äter vi idag 2 000 ton ägg under påskveckan. Det är dubbelt så mycket som under en vanlig vecka. Under själva påskafton mumsar vi i oss upp till 6 miljoner ägg i timmen!

Färgade och målade ägg

Det har också varit tradition att ge bort ägg som gåva och då smyckade men dem ofta genom att färga eller måla dem, särskilt i Skåne och Halland har det varit vanligt att måla ägg sedan 1700-talet. Det finns också en legend som säger att Maria Magdalena hade med sig ägg till Jesus grav och att de hade färgats av ett under då hon kom fram. Man färgade ofta ägg genom att koka dem med olika naturprodukter – och det är ett kul sätt att färga sina ägg till påsk, läs nedan om hur du gör! Att måla ägg är populärt över hela Europa. Den franske guldsmeden Carl Fabergé som var verksam i St. Petersburg i slutet av 1800-talet har gjort de kanske mest berömda och påkostade påskäggen, ämnade för tsarfamiljen och smyckade med ädelstenar

färga ägg

Påskpyssel: Så färgar ni de finaste äggen!

Det går att experimentera med att färga ägg med t.ex lökskal eller gurkmeja som ger gul färg, rödbetsskal som gör äggen röd-bruna, blåbär som gör dem blå-grå eller björklöv som gör dem ljusgröna. Genom att surra blad och blommor runt äggen innan man lägger dem i vattnet kan man skapa fina mönster på äggen.

Gör så här:

  1. Enklast att börja med är lökskal, gul lök gör äggen gula, skal från rödlök gör dem röd-bruna.
  2. För en enkel färgning stoppa i lökskal någon minut innan äggen i det kokande vattnet och låt koka tills äggen är klara. 6 minuter för kladdig gula, 10 minuter för hårdkokt ägg.
  3. Vill man göra fina mönster på äggen kan man använda blommor, fina kryddblad eller schabloner av smörpapper – klipp ut hjärtan, stjärnor, påskkycklingar… Surra blad, blommor eller schabloner tätt mot äggen med sytråd och koka sedan med lökbladen.
  4. Man kan också rulla in äggen i aluminiumfolie innan man kokar dem med lökbladen – då får man ett fint batikmönster.
  5. Experimentera sedan med andra saker att färga äggen med!
    Se till att alla stora och små är med runt kastrullen då ni lägger i äggen första gången – det är kul för äggen färgas nämligen på en gång!
måla ägg

Måla ägg

Man kan ju också som de flesta gör, måla ägg med vattenfärger.

  1. Vill man måla ett mönster med många färger kan det vara bra att måla en färg i taget och sedan låta ägget torka lite emellan, då är risken för att färgerna flyter ihop mindre.
  2. Även när man målar ägg kan det vara kul och bli fint om man använder schabloner. Man kan tex göra ett band i papper som man virar runt magen på ägget och klistar fast med en liten tejpbit. Måla resten av ägget och låt torka. Låt bården vara som den är eller måla den därefter i ett fint mönster. Gör också schabloner i form av påskkycklingar, påskliljor mm, bara fantasin sätter gränser.
  3. Tänk gärna på dem som ska äta äggen när ni målar dem. Ett eget, personligt ägg för alla i familjen är kul och uppskattat!

Absolut sötaste påskpysslet!

Grapevine har mallar till de supersöta ”äggdjuren” och personliga äggkoppar som på egen hand fixar hela påskdukningen!

Här får du påskpysselmallarna gratis>>

måla ägg

Visste du att…
Påskharen är en märklig figur i påsktraditionen, han är ju till exempel en hare som lägger ägg! Påskharen kom till oss på 1900-talet från Tyskland, och på vissa håll är det tradition att han gömmer påskägg som barnen får leta efter. Påskharen lär ha uppkommit genom att man helt enkelt sett fel och att gamla illustrationer av det bibliska påsklammet har sett ut som en hare!

Ägg och vidskepelse

Det finns också en hel del skrock som omger äggen. Gammal vidskepelse säger att man ska krossa skalet på ägget ordentligt för att om troll eller häxor fick tag i ett helt äggskal kunde de använda det i sina trollkonster och vända dessa mot människor och djur på gården. Ofta grävde man ner ägg – som en symbol för liv och fruktbarhet – i varje hörn av åkern för att det skulle bli en god skörd. Ägg var också bra om man ville bli av med en sjukdom, då skulle man röra vid ett ägg som var värpt på långfredagen och sedan på påskaftonen gräva ner det i en myrstack och hålla sig därifrån tills myrorna ätit upp ägget. När man åt påskägg skulle man inte vara udda vid bordet för då betydde det att man inte skulle äta påskägg tillsammans igen, satt man däremot mellan två syskon när man åt sitt ägg så fick man önska sig något som skulle gå i uppfyllelse. Äggen kunde också säga något om framtiden. Ogifta flickor skulle hälla en äggula i ett glas vatten – blev den kvar länge på botten blev det inget bröllop men flöt den snabbt til ytan skulle bröllopsklockor klämta innan nästa påsk

Visste du att…
Barn fick heller inte äta ägg innan de kunde uttala ordet ”ägg”. Annars fanns risken att de började stamma.

I England anses det ofint att hugga av toppen på ägget, istället knackar man försiktigt sönder skalet. Det sägs att denna sedvänja kommer från tiden efter den franska revolutionen då många franska aristokrater flytt till England undan giljotinen. Britterna ville spara fransmännens nerver genom att inte ”halshugga” äggen.