lekar
Spana efter bilnummer som har tre likadana siffor - tex 111, 222 osv. Tre lika nummer ger 1 poäng.Om den sammanlagda summan av de tre siffrorna på nummerskylten blir 21 får man 4 poäng och tre lika bokstäver ger 5 poäng. lekar på resan
lekar i bilen
En klassiker! Räkna till tre och gör sedan en sten (knytnäve), sax (pekfinger och långfinger gör en sax) eller påse (öppen hand som en påse mellan tummen och andra fingrar). Sten vinner över sax men förlorar mot påse. Sax vinner över påse men förlorar mot sten. Påse vinner över sten men förlorar mot sax.
Titta efter ortsskyltar eller avståndsskyltar efter vägen och välj ett ortsnamn. Alla deltagare ska ha papper och penna och sedan hitta så många ord som möjligt genom att använda bokstäverna som finns i det valda ortsnamnet. Ha radion på eller spela en skiva samtidigt - omgången varar så länge låten varar. Därefter får alla deltagarna läsa upp sina ord och de andra godkänna eller underkänna orden på respektive lista. Flest ord vinner!
Välj ett bilmärke eller en färg och räkna bilar av märket eller färgen. Sätt en tidsgräns eller ett mål tex. "först till 30 vinner".
Vem som helst i bilen börjar med att säga något man kan köpa i den livsmedelsbutik där man oftast handlar. Sedan ska nästa person säga något annat man kan handla som börjar på bokstaven som föregående ord slutade på.
på vägen lek Tex: tomat, torsk, klister, ris, soppa, annanas, skorpor osv. Den som inte kommer på nästa ord inom 10 sekunder åker ut. Sist kvar i leken vinner!
En person i bilen tänker på en känd person och håller det hemligt. De andra i bilen ställer i tur och ordning frågor som den med hemligheten bara får svara ja och nej på. Med hjälp av ledtrådarna ska de andra lista ut vem kändisen är. Exempel på frågor för att komma igång: Är det en man? Är det en riktig person? Är det en nu levande person? osv. Den som listar ut rätt svar får hitta på nästa kändis.
Välj varsin sida av vägen och räkna kossor. Sätt antingen en tidsgräns eller ett mål tex. "först till 20 vinner". lek
En deltagare sjunger en stråf från en låt man kan. Nästa deltagare ska sedan sjunga en sång som börjar på det ord som den förra sången slutade med. Tex: (1) "Du ska inte tro det blir sommar" (2) "Sommar, sommar, sommar..." (3) "Sommaren är kort, det mesta regnar bort"
Gå laget runt och säg vart ni ska resa i bokstavsordning. Tex: (1) Jag ska resa till Abbekås (2) Jag ska resa till Borlänge (3) Jag ska resa till Chicago... Kom överens om ni ska resa runt hela jorden, bara i Sverige, bara till huvudstäder, till länder osv. Den som inte kan komma på något är ute ur leken.
En person väljer ut en sak som kan passera utanför fönstret, tex en kossa eller en viss vägskylt - men håller sitt val hemligt.
lekar Varje gång saken passerar piper "piparen". De andra i bilen ska nu gissa vilken sak det är som piparen valt ut. Den som först gissar rätt blir nästa pipare och får välja en ny hemlig sak.