Piratpyssel

pirater pyssel

Pippis pappas polare – piraterna!

Enkla tjuvar eller galanta herrar i trikåer med högadlig bakgrund? I vilket fall som helst är de mytomspunna – piraterna! Här hittar du roliga piratpysselblad och tips till piratkalaset!

Klicka på länkarna och skriv ut piratpyssel-bladen! Läs och lär om pirater och färglägg alla bilderna!

Piratkalas!

Pirater är ett kul tema för barnkalas. För att se ut som en riktig pirat behövs en vit pösig skjorta (eller mammas blus), ett par lite eleganta långbyxor eller som Errol Flynn alltid hade – trikåer och shorts. En väst passar också bra. En snusnäsduk runt huvudet, öronlapp och stort örhänge är måsten. En pirathatt är naturligtvis helt rätt. En krok istället för hand kan man enkelt göra med hjälp av papp och folie. Klä en knuten näve med folie, gör kroken av papp och klä även denna, nita ihop med häftapparat. En tygpapegoja fasttejpad på axeln gör piraten fulländad!

Massvis med tips till piratkalas finns det här>>

Pirater måste gå på skattjakt!

Gör en sjörövarkarta med ett kryss på och göm en skattkista! Eller prova en mer avancerad skattjakt med gåtor och utmaningar.

Grapevine har flera olika skattjakter med pirattema!

Piratmysteriet – färdig skattjakt om piratkaptenen Tveskägg som behöver barnens hjälp i kampen mot kapten Svartskägg.
Läs mer om piratskattjakten här>>

Dags att segla på de sju haven! Det här är en färdig skattjakt med lite mer praktiska utmaningar för barnen att lösa i jakten på skatten. På vägen får de piratmärken att klistra in i sin loggbok då de löst utmaningen på varje destination.
Läs mer om Skattjakt på de sju haven här>>.

De lite äldre barnen löser en spännande piratskattjakt med karta och gåtor i mobilen!
Läs mer om mobilskattjakten ”Jakten på piratskatten” här>>

Så här kan man fixa piratkalas med skattjakt – se filmen>>

Pirater!

Ända från tidernas begynnelse har det funnits pirater på haven. Men de vi främst tänker på när vi hör ordet pirat är de som härjade i det Karibiska havet från 1500-talet och några hundra år framåt. Att det var just Karibien som blev piraternas främsta tillhåll hade att göra med de stora mängder rikedomar och annat gods som skeppades från de amerikanska kolonierna till Europa. De flesta båtar passerade inom räckhåll, samtidigt som denna stora mängd öar i Karibien erbjöd gott om skydd för den som ville gömma sig. Vissa öar fungerade som en slags fristater, helt i händerna på pirater och folk vänligt sinnade till dessa.

Ett speciellt brödraskap växte fram, ”buckanjärer”. Ursprungligen var det avhoppade sjömän, förrymda slavar eller ilandsatta myterister som på Kuba, Jamaica och Hispaniola (nuvarande Haiti/Dominikanska Republiken) kunde leva relativt ostört. Men de var en nagel i ögat på spanjorerna, upprepade straffexpeditioner ledde till att buckanjärerna började slå tillbaka. Det effektivaste sättet blev sjöröveri mot de spanska skeppen. Men man nöjde sig inte med detta, utan utkämpade regelrätta slag på land mot spanjorerna, exempelvis i Panama. På 1600-talet hade de sin bas på ön Tortuga, som tillsamman med staden Port Royal på Jamaica var de karibiska piraternas huvudort. Port Royal, det värsta och mest berömda sjörövarnästet, förstördes i en jordbävning 1692. Med staden gick även buckanjärernas brödraskap under.

Under 1700-talet blev livet svårare för sjörövarna, de var ständigt jagade av stormakternas flottor och Karibien var inte lika trafikerat av skepp med värdefull last. En stor del av sjöröveriet koncentrerades i stället till Indiska Oceanen, där piraterna använde sig av Madagaskar som bas för att kapa arabiska och indiska skepp.

Filmpirater

Många ökända pirater har fått nytt liv på filmduken, medan andra pirater endast finns just på denna duk. Ofta har filmerna ytterst lite med verkligheten att göra. Men likväl är de sevärda, då de ger oss barn av moderna tider lite gammaldags äventyrsstämning.

1940- och 50-talet var piratfilmernas guldålder och den störste ”piraten” av de alla var Errol Flynn. Han fick sitt genombrott som pirat i ”Kapten Blod” från 1935 och han skulle komma att spela in ytterligare 4 piratfilmer. Den mest berömde, ”Slaghöken”, hade premiär 1941 och byggde på Francis Drakes liv. Andra berömda piratfilmer är ”Röde Piraten” från 1952 med Burt Lancaster i huvudrollen, och Kapten Morgan från 1961.

Den kanske mest berömda piratböckerna, ”Skattkammarön”, skriven av Robert Louis Stevenson, har filmats inte mindre än fem gånger. På senare tid har också gjorts en del piratfilmer. 1986 gjorde den berömde regissören Roman Polanski en halvmisslyckad film som hette just ”Pirater” och Geena Davis hade 1995 huvudrollen i en annan misslyckad historia, ”Cutthroat Island”, regisserad av hennes finländske make Renny Harlin. Den bästa piratfilmen från 90-talet är utan tvivel ”Mupparna på Skattkammarön” från 1996, med Kermit och de andra i sköna roller.

2003 gjordes äntligen en lite modernare pirat-succé, mycket tack vara Johnny Depps skådespelarinsats som sjörövarkaptenen Jack Sparrow. Filmen är ett komplett äventyr med en läskig bov, en vacker kvinna i nöd, en stor skatt och till och med spöken. Uppföljaren med ett nytt äventyr med samma skådespelare har kommit i år.

Bokpirater

Det finns en piratbok som nästan alla läst i sin ungdom, Skattkammarön, av Robert Louis Stevenson. Denna kom ut 1883 och är lika spännande drygt 130 år senare. Bokens skurk, Long John Silver, kan nog räknas in bland de mest kända piraterna.

Rafael Sabatini, italienskfödd engelsman, skrev böckerna om Kapten Blood, Slaghöken och Svarta Svanen, de två sistnämnda filmade med Errol Flynn i huvudrollen.

Peter Pan är kanske inte riktigt en sjörövarroman, men en av karaktärerna, Kapten Krok, tillhör definitivt skaran av kända sjörövare. Boken, skriven av James Matthew Barries, är nog mest känd i Disneys tecknade version.

Visste du att…

Varje sjörövarskepp hade sin egen unika flagga. Den flagga som vi förknippar med pirater, en dödskalle med korslagda knotor på svart botten, tillhörde förmodligen en pirat vid namn Edward England. En sjörövarflagga hade någon typ av symbol för döden på svart (ibland röd) botten. Syftet var att skrämma besättningen på de skepp man tänkte borda till underkastelse. Vägrade det anfallna skeppet ”stryka flagg” hissade piraterna istället en röd flagga, detta betydde att ingen nåd skulle ges, alla i besättningen skulle dödas. De flesta fartyg gav upp utan strid. Namnet Jolly Roger kommer förmodligen från den franska benämningen på en röd fartygsflagga för militärt bruk: Joulie Rouge.