Åka skidor med barnen

skidåkning med barn lekar

När är barnen redo för skidåkning?

Barnen kan börja åka skidor så snart de kan gå ordentligt, om de vill. Viljan kommer inifrån och allting hänger ju på att de är intresserade. Ofta vaknar intresset hos de minsta när de ser de äldre barnen åka. I början lär man sig inte någon avancerad teknik utan man övar bara upp vanan att ta sig fram på skidor och åka lift, så klart. Stavar behöver man inte använda de första åren då barnen har nog med att hålla reda på skidorna och hitta balansen. Risken att man gör sig illa på stavar med dålig kontroll är ofta större än fördelen med stavar som hjälpmedel. Barn som börjar åka skidor lite senare, i 6- eller 7-års åldern kommer snabbt ifatt de som började då de var yngre eftersom deras motorik, balans och inlärningsförmåga är mer utvecklad.

Förbered er – kul och nyttigt!

Skidåkning är en fysiskt krävande sport och hela familjen får mer ut av skidsemestern om man förbereder sig genom att träna benmuskler och kondition innan man ska iväg på semester. Ett 20-tal grodhopp om dagen från golv och så högt man kan hoppa är både nyttigt och kul! När man väl ska ge sig ut i skidbacken är det bra att värma upp ordentligt och att stretcha när man åkt färdigt för dagen, så undviker man den värsta träningsvärken.

Skidskolan

Skidskolorna för barnen håller idag mycket hög klass på de allra flesta ställen. Ofta är de eftertraktade jobb för redan pedagogiskt utbildade förskollärare. Åker man på skidsemester med barn utanför landet, kan det vara bra att på förhand ta redan på om skidorten har skidskola för barn på flera språk. På många håll i Alperna kan man idag hitta svensk- eller skandinavisk-språkiga skidskolor. Utbildningen ser ut som lek men barnen lär sig snabbt få kontroll genom många finurliga lekar i backen och på plan mark. Skidskola för barn hoppar ofta över teorin och istället lär man sig genom att härma det som läraren gör. Barnen går nästan automatiskt från plogsvängar till parallella skidor när farten ökar.

lekar för barn i skidbacken

Boende

Har man möjlighet att bo nära skidbacken så att man slipper använda bilen är mycket tid och energi besparad. Det kan annars bli både grinigt och tröttsamt med all inpackning och urpackning av skidutrustning och barn. Långa promenader med skidor och pjäxor kan också bli jobbigt. Bor man nära backen kan man också enkelt smita hem och ta en lugn lunchpaus och kanske en vilostund hemma istället för en stressig pommes frittes-lunch i backen. Det kan i vissa fall vara dyrare att bo nära backen men man kan då spara in det på att kunna äta hemma istället för i backen varje dag.

Klädsel

Använd lager-på-lager principen så är det enkelt att sätta på eller ta av när temperaturen behöver regleras. Ha alltid ett syntetunderställ som transporterar bort svett och fukt närmast kroppen. Utanpå följer ett värmande lager av bomull, fleece eller ull. Det yttersta lagret ska stoppa vind och snö. Undvik alltid bonull närmast kroppen, bomull kyler så fort det blir blött av svett eller snö. Syntetmaterial i underställ och även strumpor fortsätter att fungera och värma även om de är blöta.
Då barnen lätt får torr hud i kylan är det bra att smörja in ansiktet, örsnibbarna och händerna med en bra hudkräm på kvällen. Undvik också att tvätta ansiktet på morgonen.

Mat

Det kan både bli lite väl dyrt och enformigt att äta alla mål på restaurang en hel vecka. Har man tillgång till ugn och spis där man bor kan det vara en fördel att ta med sig mat som enkelt går att värma. Laga mat i stora portioner hemma, frys in i ungsfasta formar och ta med. När man sedan kommer från skidbacken är det enkelt att fixa middagen utan allt för mycket besvär. Tänk på att det är viktigt för både stora och små att fylla på med energirik mat efter en dag i skidbacken.

Tips på mat som är enkel och god att förbereda, ta med och värma:

Lasagne, servera med sallad
Korv stroganoff, servera med ris eller pasta
Chili Con Carne, servera med Nacho Chips
Köttgryta, servera med ris eller potatis
Tortellinigratäng

Ta med i backen:

  • Choklad – När barnen börjar bli trötta och griniga, kanske precis innan skidskolan börjar, kan en räddning vara några chokladbitar som piggar upp!
  • Varm choklad – Fyll en termos. Alltid lika uppskattat när man behöver en paus.
  • Varm korv – koka korven och förvara i termos, eller ta med en engångsgrill och grilla i backen, bra som lunch eller mellanmål.
  • Handvärmare – kan rädda frusna fingrar i blöta vantar om det är långt till närmaste värmestuga.
skidor lekar

Inte bara skidåkning

Ofta så kommer barnen ihåg ganska enkla men udda saker som händer och det är inte det bästa åket som blir härliga minnen utan kanske när man åkte sparkstötting för första gången, tappar skon i snökojan, eller provar att gå med snöskor. Pulkåkning, snöbollskrig, och att göra snölyktor och snögubbar är också kul att hinna med! Om det är för kallt och ingen kramsnö kan man med lite jobb spraya vatten med en blomspruta över snön så att man åtminstone får ihop kramsnö till en snölykta.

Packa också:

  • Tomtebloss – jättekul i vintermörkret
  • Badkläder – blir det för kallt eller dåligt väder för att åka skidor bör man ha några alternativ till skidåkningen. Kolla om det finns en pool på skidorten.
  • Pulka – det kan vara skönt att slippa stå på skidorna ett tag men ändå åka i full fart ner för backen.
  • Sällskapsspel – ett mysigt måste för kvällarna.

Lekar i skidbacken

  1. Följa John i backen
    Den som är ”John” börjar och de andra följer efter i samma spår med lagom avstånd mellan varje åkare. ”John” gör tokiga rörelser som inte har med skidåkning att göra och de andra upprepar på samma ställe som John gjorde rörelsen.
  2. Gör en 8!
    Två skidåkare börjar med att svänga åt var sitt håll för att korsa varandras väg på mitten (utan att krocka!) och fullföljer sedan 8:an genom att svänga tillbaka till mot mitten igen.
  3. Slalom mellan kompisarna!
    Låt kompisarna stå i backen som en mänsklig slalombana och låt den som är högst upp köra igenom banan för att sedan ställa sig som en slalompinne längst ner.
  4. Masken i backen
    4 åkare ställers sig tätt bakom varandra och håller varandra i midjan, eller i stavarna om man har sådana. Masken börjar åka och svänga stora plogsvängar nerför backen. Räkna med att trilla!
  5. Hitta stubbarna i skogen
    Kör ut i skogen från slalombacken i något av de guppiga avstickarspåren som ofta finns vid sidan av backen. Så fort någon ser en stubbe så pekar man med armen och skriker ”pax”. När en stubbe är paxad kan ingen annan få poäng för den. Man räknar ihop hur många stubbar man har fått ihop och flest stubbar vinner.