7 klassiska julpyssel!
Jul och pyssel hör ihop! Goodies till barnen tipsar om sju klassiska julpyssel, allt från smällkaramell till chokladdoppad frukt! Ordna en pysselkväll för familj och vänner - bjud på glögg och pepparkakor och pyssla loss!
 
Smällkaramell!
En riktig klassiker - kommer ni ihåg hur man gör?
Detta behöver ni:
Silkespapper, gärna flera färger
Toalett- eller hushållsrullar
Klistermärken
Fint snöre eller paketband
Små överraskningar att lägga i smällkaramellerna
1. Klipp till två bitar silkespapper, gärna i två olika färger. Bitarna ska vara ca tre gånger rullens bredd och så långa att de går att vira några varv runt rullen.
2. Lägg silkespappren på varandra och rullen mitt på och markera rullens längd med en penna.
3. Gör nu den veckade fransen genom att vika pappret åt ena och andra hållet, ca 1 cm åt gången, från kortsidan.
4. När du vikt klart klipp hack genom vikningen med ca ½ cm avstånd, så att du gör fransar.
5. Lägg den lilla överraskningen, en godisbit eller något annat kul, i rullen. Lägg rullen på silkespappret och fäst kanten med en tejpbit. Rulla ihop smällkaramellen och fäst med klistermärken.
6. Knyt band om fransarna i båda ändarna.
Juldoftande apelsin
Detta behöver ni:
Apelsiner
Torkade nejlikor
Rött bomullsband
1. Stick nejlikor i apelsinen. Antingen hur som helst eller i fina mönster.
2. Fäst det röda bandet runt apelsinen - häng upp och njut av doften!
Gör roliga julfigurer!
Av trolldeg kan man göra fina julfigurer.
Detta behöver ni:
2 dl mjöl
1 dl salt
1 dl vatten
2 tsk olja
Hobbyfärg
1. Häll alla ingredienser i en bunke och arbeta till en jämn deg. Låt degen vila ca 15 min.
2. Gör roliga figurer, tex tomtar eller snögubbar.
3. Torka figurerna i ugnen i 50 graders värme i ca 2 timmar.
5. Måla figurerna med hobbyfärg.
TIPS! Andra fina figurer till julgranen kan man göra genom att kavla ut degen och använda pepparkaksformarna för att göra hjärtan, stjärnor, tomtar, granar mm. Gör hål i figurerna innan ni torkar dem. Måla dem och häng upp med fina snören eller band.
Skinkpinne
Gör en fin skinkpinne i form av en julgris!
Detta behöver ni:
En tunn rundstav alt kraftigt trä-grillspett
En stor flörtkula
En liten flörtkula
Lite filttyg
En piprensare
Hobbyfärg
1. Måla flörtkulorna rosa
2. Klistra den lilla flörtkulan mitt på den stora, detta är grisens tryne.
3. Gör öron av filttyg och klistra på grisen.
4. Måla ögon och näsborrar och tassar med en tuschpenna.
5. Gör en svans med knorr av piprensare och sätt bak på grisen.
6. Stick pinnen i botten på grisen och ni har en fin skinkpinne!
TIPS! Ni kan också göra andra figurer; snögubbe, tomte mm att sätta på skinkpinnen.
Luciatåg
Detta behöver ni:
En äggkartong
Små flörtkulor
Glitter
Garn
Piprensare
Papper
Guldstjärnor
Tandpetare
Klister
Hobbyfärg
1. Klipp äggkartongen med 3 eller flera "ägghållare" i rad. Klipp ren i kanten så att kartongen står jämt och fint när ni vänder upp och ner på den. Ni har nu grunden till ett luciatåg. Måla äggkartongen vit.
2. Gör nu huvuden av flörtkulorna. Måla ögon, näsa, mun och klistra på hår av garn.
3. Gör en liten luciakrona av piprensare till Lucia, sätt glitter i håret på tärnorna och gör pappers strutar på huvudet till stjärngossarna. Gör också en stjärnstav till stjärngossarna av två guldstjärnor som klistras mot varandra på en tandpetare.
4. Klistra huvudena på äggkartongen och stick in stjärngossarnas stjärnstav. Gör också små ljus av piprensare till tärnorna.
TIPS! Med en gloria runt huvudet av piprensare eller bomull och vingar på ryggen, och kanske musikinstrument kan ni också göra fina julänglar på samma vis!
Saffransjulgran
Istället för de vanliga lussekatterna kan det vara trevligt att ställa fram en hel saffransjulgran på gottebordet på julafton.
Detta behöver ni:
(2 "julgranar")
Ingredienser:
50 g jäst
175 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 g saffran (2 pkt)
1 tsk salt
2 dl socker
1 1/2 l vetemjöl (ca)
PENSLING:
1 ägg
Till dekoration:
Röda sidenband
Tandpetare
Gör först en klassisk saffransdeg:
1. Smula jästen i en bunke, tillsätt smält smör och mjölk.
2. Värm till ca 37 grader, se till att jästen löses upp.
3. Tillsätt salt, saffran, socker och mjöl. Arbeta degen
så att den blir smidig, låt därefter jäsa 30-45 minuter.
4. Arbeta degen några minuter, tillsätt ev. lite mer mjöl.
Ta upp degen på bakbordet, forma runda bullar.
5. Lägg bullarna på bakplåtar, låt jäsa ytterligare 20-30
minuter. Pensla med ägg.
6. Lägg ihop bullarna till formen av en julgran, dvs en kon med en bulle i toppen, två bullar under, sedan tre osv.
7. Grädda i 250 grader ca. 15 minuter, tills bullarna är gyllenbruna.
8. Innan servering, gör fina rosetter av röda sidenband och fäst mellan bullarna i "julgranen" med tandpetare.
TIPS! Samma sak kan göras tex av källarfranska för att ha på julens frukostbord!

Choklad-doppad frukt
Detta behöver ni:
Mörk (och ev. vit) blockchoklad
lite matolja
färsk frukt, t.ex. kiwi, ananas, jordgubbar, apelsin
1. Smält den mörka choklad och olja i vattenbad eller i mikron. Rör ut till en jämn smet.
2. Skala och skär frukten i lämpliga bitar.
3. Doppa halva frukten i chokladen och lägg sedan upp på smörpapper och låt stelna.
4. Om du vill garnera frukten så smälter du även den vita blockchokladen på samma sätt. Doppa sedan en gaffel i den vita chokladen och ringla över de chokladdoppade frukterna.
Gör en egen pyssel- och sagojulkalender
Med Grapevines julkalender kan du själv göra en riktigt rolig pyssel- och sagojulkalender till barnen! Du fixar kalendern i form av ett eller flera kuvert som ska öppnas varje dag fram till julafton. Innehållet att fylla kuverten med får du färdigt i form av roliga pysselblad och en personlig, spännande julsaga "Mysteriet på Tometholm" med ditt barn som huvudperson - i följetong fram till jul.
Läs mer och beställ julkalendern här>>