Ingredienser för 6 personer:

¼ liter mjölk
500 g mjöl
25 g jäst
3 matskedar socker
50 g smör
2 ägg
salt
50 g smör
1 matsked socker
¼ liter mjölk

En stor kastrull (Ø 30 cm) med lock

½ vaniljstång
½ liter mjölk
1 matsked vaniljsocker
1 matsked stärkelse

Tillagning:
Den här efterrätten är lite svårare och tar mer än 90 minuter.

Steg 1
Värm mjölken lite grann tills den bara har blivit lite ljummen. Sätt mjölet i en skål och tryck ett hål i mitten. Smula i jästen däri, 1 tesked socker och lite mjölk och rör om till en seg mos. Låt den sedan jäsa i 20 minuter.
Steg 2

Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggen med smöret, den övriga mjölken, resterande socker och 1 nypa salt ihop med mjölet. Rör om kraftigt tills degen lossnar från skålen. Täck över den och låt den jäsa i 40 minuter.
Steg 3
Smält smöret i kastrullen, lös upp sockret i det och tillsätt mjölken. Mjölken ska vara knappt 2 cm högt i kastrullen. Knåda degen kraftigt på en mjölad arbetsplats och skär den sedan med en mjölad matsked i medelstora bitar och forma dem till bollar lika stora som tennisbollar.
Steg 4
Sätt i de runda bollarna i kastrullen och låt det jäsa i 20 minuter till med locket på. Sedan låt det koka i låg värme under 30 minuter. Öppna aldrig locket medan det kokar. Ett mjukt puttrande ljud tyder på att du har rätt temperatur.
Du kan även sätta glaslock på så att du ser vad som händer utan att behöva öppna.  
Steg 5
För vaniljsåsen kan du använda färdig från affären eller göra en sås själv. Så här gör du en vaniljsås själv. Ta vaniljstången och skär den på längden och ta ut innehållet, märgen. Blanda ihop märgen, vaniljstången och vaniljsockret och koka upp med mjölken. Blanda ihop stärkelsen med lite kall mjölk och häll i den kokande mjölken. Låt såsen koka under omrörning ca 2 minuter, tills den har tjocknat. Ta bort vaniljstången och servera såsen ljummen med Dampfnudeln.