Spätzle:

Ingredienser för 6 personer:
1,5dl mjölk
5dl vetemjöl
3st ägg
50g smör, osaltat
Käsespätzle:
Ingredienser för 4 portioner:
500 g spätzle
250 g skinktärningar
250 g Emmentalerost
3 st lök
1 bunt gräslök
1 nypa salt
1 nypa peppar

Spätzle är en maträtt med tyskt ursprung, särskilt populär i området Schwaben i södra Tyskland, Schweiz och i Alsace i Frankrike. Spätzle tillverkas av en deg som liknar degen som används för att göra pasta. De kan se ut som spaghetti men kan även ha många andra former. Namnen varierar med formerna. Spätzle bör tillverkas och ätas färska och det är fortfarande vanligt att hushållen och restaurangerna själva gör spätzle. Det hör till en rad typiska maträtter som finns i sydtysk husmanskost.

Tillagning av spätzle:
Blanda ihop allting och arbeta smeten tills den lossnar från skålens kanter och tills det blir små blåsor i degen för bästa konsistens. Smeten ska även arbetas tills den blir klumpfri. Koka upp rikligt med vatten i en gryta och salta lätt. Pressa smeten i en potatispress eller liknande och häll i den i det kokande vattnet. Eller, om du inte har en potatispress så kan du helt enkelt lägga smeten på en skärbräda och skär den i smala strimlor och sedan fös ner dem undan för undan i vattnet. Låt det koka i cirka 5 minuter när du ser att strimlorna har flutit upp. Ta upp degbitarna med en hålslev och lägg dem genast i iskallt vatten. Låt degbitarna rinna av i ett durkslag. Det tar 30 min att laga spätzle.

Tillagning av Käsespätzle:
Sätt i spätzlen i saltvatten, (om du köper färdig), och låt det koka tills de simmar på ytan av vattnet. Sila spätzlen och låt det droppa av ordentligt. Hacka löken i tärningar och bryn dem tillsammans med den tärnade skinkan i en panna. Krydda med salt och peppar. Sedan sätter du i spätzlen och blandar ihop allt. Till sist lägger du den rivna Emmentalerosten och blandar ihop allt igen tills osten har smält. Häll upp Käsespätzlen på en tallrik och servera med den hackade gräslöken över som garnering. Därtill passar en grön sallad. Maten är inte svår alls att laga och det tar bara ca 20 minuter.