Bayerska specialiteter och språket
Bayerisk mat består av mycket griskött och öl, om man nu ska säga det grovt. Naturligtvis har Bayern och München kulinariskt mycket mer att erbjuda men om man för en gångs skull vill smaka på Bayerns äkta traditionella läckerheter så ska man vara varken vegetarian eller emot alkohol.

Språket man talar i Bayern är givetvis tyska, men där används tre olika bayerska dialekter. Det är en grupp av dialekter i det sydöstra tyska språkområdet som delas i nord-, mellan- och sydbayerska. Cirka 12 miljoner människor talar bayerska, Bairisch. Det blir lite svårt att förstå även för den som kan tyska. Ibland används helt andra ord än i vanlig tyska och andra gånger kapas vokalerna så att det nästan bara blir konsonanter kvar. Det är en rolig upplevelse att försöka läsa matmenyn på restauranger och krogar!

Weisswurst (Vitkorv)
Weisswursten äter man enligt tradition på förmiddagen, innan klockan tolv. Dessutom äter man bara korvens inre och inte skinnet, vilket inte många icke-bayrare vet. Till Weisswursten hör också den så kallade Brezel eller Pretzel (kringlan), söt senap och veteölen, Weissbier. Allt detta inmundigat under förmiddagen - men det smakar verkligen gott!

Leberkäse
Leberkäse, som betyder ordagrant "leverost", har inget med ost att göra. Utan består av kött som tillreds i flytande form i en leberkäse-form i ugnen. Även denna rätt ätes gärna tillsammans med kringlan Pretzel. Naturligtvis har man öl därtill.

Sauerkraut
Sauerkraut eller surkål är vitkål som har konserverats med hjälp av mjölksyrabakterier. Processen ger kålen bättre lagringsduglighet och högre näringsvärde än färsk vitkål. Sauerkraut ätes kokt som tillbehör till huvudrätten. Det är internationellt bekant som tyskt nationellrätt.