Antal: ca 16 st

Ingredienser:
För själva pretzeln

6-7 dl vetemjöl
2 1/2 dl vetemjöl special
25 g jäst
3 1/2 dl fingerljummet vatten, (37 grader)
1 tsk salt
2 msk farinsocker

För kokning:
1 l vatten
3 msk bikarbonat

Pensling och topping:
2 msk smält smör eller smör- och rapsolja
1-2 msk flingsalt
Valfri topping om du inte vill ha salt.

Instruktioner:
1. Ta fram en skål och smula ner jästen i skålen. Häll på lite av det 37 gradiga vattnet, så jästen löses upp.
2. Tillsätt resten av vattnet, farinsockret, vetemjöl special, salt och det mesta av vetemjölet i skålen (spara ungefär 1 dl till utbakningen).
3. Knåda degen tills den är smidig och släpper från skålens kanter.
4. Låt degen jäsa ca 1 timme, under en bakduk.
5. Strö lite mjöl på bordet och ta fram degen, dela den direkt i antalet kringlor du vill ha (ca 16 st). Rulla bitarna till smala längder ca 45-50 cm. Tips: Rulla ut halva längden först och när degen vilat lite, rullar du ut den sista biten av längden.
6. Snurra längderna två varv och fäst ihop till kringlor (eller valfri form).
7. Koka upp vatten och bikarbonat, i en bred gryta under omrörning. Lägg i en till två kringlor åt gången, och låt koka ca 30 sekunder. De flyter upp till ytan när de är klara.
8. Plocka upp kringlorna med en slev (gärna hålslev) och låt rinna av på finrandigt galler eller en handduk.
9. Placera sedan dina kringlor på en bakplåtspappersklädd plåt, låt jäsa i 15 minuter. Värm ugnen till 225 grader.
10. Grädda kringlorna i ugnen 8-10 minuter. Pensla kringlorna med det
smälta smöret eller smör- och rapsolja. Strö över salt efter smak. Tänk på att det inte behövs, så mycket salt! Givetvis kan man toppa sin pretzel med olika saker, om man inte vill ha salt. Det mesta går bra frön, ost eller något helt annat.