Goodies e-magasin direkt till din mailbox:
Goodies bjuder på en varierande blandning av korsord, sudoku, quiz och massor av andra interaktiva godsaker! Du får också e-kort för alla tillfällen och vackra skärmsläckare till din dator!
Prova Goodies - alltid GRATIS!
Ja tack till Goodies!
Förnamn:
E-mail:
Gör Goodies till din startsida - klicka här>>
Sök på Goodies:
Tillbaka
E-KORT
Gratulationer, Kalas & Hälsningar
Fars Dag
Fest
Grattis (allmän)
Inbjudningskort (barnkalas)
Krya På Dig 1
Krya På Dig 2
Mors Dag
Hälsa & Skönhet
Kom i form
Må Bra
Skönhetstips
Träning
Högtider & Säsongstema
Alla hjärtans dag
Glöggkväll
Halloween
Jul 1
Jul 2
Julgodis
Julpyssel
Kräftskiva
Melodifestival
Midsommar
Nationaldag
Nyårslöften
Oscarsgala
Påsk 1
Påsk 2
Sommar
Valentine
Vår
Mat
Brunch
Fika
Frukt
Frukt & Bär
Grill
Picknick
Övrigt
Filminbjudningar
Gåtor
Kalle Anka
Museum
Resor
Weekendresor
SKÄRMSLÄCKARE
Djur
Frukt
Höst
Jul
Jul 2
Må Bra
Sommar 1
Sommar 2
Valentine
Vinter 1
Vinter 2
Vår
Världen Under Vattnet
Världens 7 Underverk
KORSORD & PYSSEL
Barn & Familj
Astrid Lindgren
Skolstart
Djur, Natur, Geografi & Vetenskap
Djur
Frankrike
Frukt & Bär
Fåglar
Medeltiden
Rymden
Väder & Vind
Film & TV
Deckare 1
Deckare 2
Oscars
Schlager
TV-serier
Högtider & Säsongstema
Fars Dag
Halloween
Jul 1
Jul 2
Kräftskiva
Påsk
Semester
Skottdag
Sommar
Valborg
Vår
Sport & Fritid
Båtliv
Fixa Hemma
Fotboll
Resor
Skidåkning
Sport
Övrigt
Korsordslexikon
Sudoku
Fyll-i-böcker
Present till nyfödd
Present till pensionär
GRAPEVINE QUIZ
Djur
Natur & Vetenskap
Oscars
Är du en globetrotter?
 
Länka till oss
Annonsering
Nej tack till nyhetsbrev


DEN ÄLSKADE CHOKLADEN!
Man kan aldrig få för mycket av det goda, speciellt inte om det goda är choklad, ett av de mest populära njutningsmedel som vi människor skapat. Choklad har blivit "inne", Chokolaterier med utsökta handgjorda praliner och provsmakning av choklad har sett dagens ljus på många håll.
 
VISSTE DU ATT...
- I Sverige nämns choklad för första gången 1690 i Åke Rålambs encyklopedi Adelig Öfning. Där fanns ett recept på "Såcker-Brödh", som kryddades och smaksattes med kanel, anis och "Sioccolade".
- Man brukar tillskriva konstnären Toulouse-Lautrec äran att ha uppfunnit chokladmousse. I början kallades den för "mayonnaise de chocolat".
- En frökapsel på ett kakaoträd innehåller 30-50 bönor, tillräckligt för att framställa 7 chokladkakor.
- Choklad smälter vid 34 grader, just under kroppstemperatur. Det är därför som en chokladbit ljuvligt smälter när du stoppat den i munnen.

MUMSIGA KAFFEDRINKAR!
Mexikanskt kaffe
Per kopp:
2 matskedar Kahlua
¼ dl grädde
Hett, starkt, mörkrostat kaffe
vispgrädde
kanel
Frostig Café Au Lait
Per kopp:
2 dl mjölk
2 dl starkt kallt kaffe
is
ev. socker
Blanda Kahlua och grädde i ett högt glas eller stor kopp. Fyll upp med kaffe. Toppa med vispgrädde och strö kanel över. Lika delar kallt starkt kaffe och mjölk. Blanda i en mixer så att blandningen skummar. Blanda i socker efter smak. Servera med mycket is.
Irish Coffee
Lägg sockret i ett stort, högt glas, häll på whiskey och kaffe och toppa med vispad grädde. Enligt irländsk tradition ska man dricka kaffet genom den kalla vispgrädden och låta den vara kvar i botten då man druckit ur. Men för gottegrisar går det bra att äta upp den med sked! Garnera gärna med lite kaffepulver eller kakao.
Per kopp:
2-3 tsk socker
1-3 msk irländsk whiskey
Hett, starkt kaffe
¼ dl vispgrädde
Baby Elefant
Per kopp:
6 cl Amarula Cream
Starkt kaffe/espresso
Vispgrädde

Häll rykande hett starkt kaffe eller espresso i ett högt glas. Fyll upp med Amarula Cream. Toppa med vispad grädde. Garnera gärna med hackade hasselnötter eller kakao.

CHOKLADKONSUMTION
Choklad är ett av de mest populära njutningsmedel som vi människor skapat. Dessutom är den så gott som ofarlig, trots alla myter och fördomar. Att allt gott också är farligt är med andra ord inte sant. Möjligtvis kan man säga att chokladen är farligt god. I vilket fall som helst så har vi människor tagit till oss denna läckerhet, runt om i världen uppgår den årliga konsumtionen till 600.000 ton kakaobönor och utgör en mångmiljardindustri. I norra Europa äter vi mest den ljusa, milda mjölkchokladen, vilket avspeglar sig i försäljningsstatistiken. Mörk choklad, med högre kakaohalt, utgör här endast en liten andel på strax under 5 procent. Ju längre söderut man kommer, desto mer förändras smakpreferenserna till fördel för mörkare, mer bitter choklad.

En annan skillnad är att befolkningen i södra Europa äter mindre mängder choklad. I Italien säljs 2,6 kg choklad per person och år, alltså ungefär hälften så mycket som i Sverige. I Portugal är motsvarande siffra endast 1,3 kg. Att man äter mindre mängd choklad i länder med varmare klimat beror bland annat på att choklad är ett temperaturkänsligt livsmedel som lätt smälter under varma dagar.

Sverige ligger någonstans kring mitten i listan över chokladkonsumtion. Vi smäller i oss ungefär 5 kg choklad per person och år, varav ungefär hälften är ofylld och den andra hälften praliner och konfekt. Det land där det säljs mest choklad är Schweiz med en försäljning som motsvarar drygt 10 kg choklad per person och år. En stor del av denna choklad köps förmodligen av turister, schweizisk choklad är ju en delikatess som de flesta besökare inte kan motstå.

www.goodies.nu | © Mirago Media 1999-2008