Goodies e-magasin direkt till din mailbox:
Goodies bjuder på en varierande blandning av korsord, sudoku, quiz och massor av andra interaktiva godsaker! Du får också e-kort för alla tillfällen och vackra skärmsläckare till din dator!
Prova Goodies - alltid GRATIS!
Ja tack till Goodies!
Förnamn:
E-mail:
Gör Goodies till din startsida - klicka här>>
Sök på Goodies:
Tillbaka
E-KORT
Gratulationer, Kalas & Hälsningar
Fars Dag
Fest
Grattis (allmän)
Inbjudningskort (barnkalas)
Krya På Dig 1
Krya På Dig 2
Mors Dag
Hälsa & Skönhet
Kom i form
Må Bra
Skönhetstips
Träning
Högtider & Säsongstema
Alla hjärtans dag
Glöggkväll
Halloween
Jul 1
Jul 2
Julgodis
Julpyssel
Kräftskiva
Melodifestival
Midsommar
Nationaldag
Nyårslöften
Oscarsgala
Påsk 1
Påsk 2
Sommar
Valentine
Vår
Mat
Brunch
Fika
Frukt
Frukt & Bär
Grill
Picknick
Övrigt
Filminbjudningar
Gåtor
Kalle Anka
Museum
Resor
Weekendresor
SKÄRMSLÄCKARE
Djur
Frukt
Höst
Jul
Jul 2
Må Bra
Sommar 1
Sommar 2
Valentine
Vinter 1
Vinter 2
Vår
Världen Under Vattnet
Världens 7 Underverk
KORSORD & PYSSEL
Barn & Familj
Astrid Lindgren
Skolstart
Djur, Natur, Geografi & Vetenskap
Djur
Frankrike
Frukt & Bär
Fåglar
Medeltiden
Rymden
Väder & Vind
Film & TV
Deckare 1
Deckare 2
Oscars
Schlager
TV-serier
Högtider & Säsongstema
Fars Dag
Halloween
Jul 1
Jul 2
Kräftskiva
Påsk
Semester
Skottdag
Sommar
Valborg
Vår
Sport & Fritid
Båtliv
Fixa Hemma
Fotboll
Resor
Skidåkning
Sport
Övrigt
Korsordslexikon
Sudoku
Fyll-i-böcker
Present till nyfödd
Present till pensionär
GRAPEVINE QUIZ
Djur
Natur & Vetenskap
Oscars
Är du en globetrotter?
 
Länka till oss
Annonsering
Nej tack till nyhetsbrev

CHOKLADDOPPAD FRUKT
Mörk (och ev. vit) blockchoklad
lite matolja
färsk frukt, t.ex. kiwi, ananas, jordgubbar, apelsin

Gör så här:
Smält den mörka choklad och olja i vattenbad eller i mikron. Rör ut till en jämn smet.
Skala och skär frukten i lämpliga bitar. Doppa halva frukten i chokladen och lägg sedan upp på smörpapper och låt stelna. Om du vill garnera frukten så smälter du även den vita blockchokladen på samma sätt. Doppa sedan en gaffel i den vita chokladen och ringla över de chokladdoppade frukterna.


MANDELBOLLAR MED GLÖGG
Ca 40 st
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
½ dl russin
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2-3 msk vinglögg
4 dl havregryn
hackad sötmandel

Gör så här:
Rör samman rumsvarmt smör och socker slätt så att klumparna försvinner. Tillsätt resten av ingredienserna. Forma till runda bollar som du rullar i hackad sötmandel. Mandelbollarna förvaras kallt.


VIT MINTTRYFFEL
150 g vit choklad
1,5 dl vispgrädde
4-5 droppar pepparmyntolja
silverkulor

Koka upp grädden och dra sedan av grytan från spisen. Låt stå några minuter. Bryt sedan chokladen i bitar och smält den i grädden. Låt svalna och tillsätt pepparmyntoljan. Ställ kallt och låt smeten svalna, men inte stelna - det tar ungefär 1 timme (Är smeten för varm går den inte att vispa och är den för kall så går smeten inte heller att vispa...).

Vispa fluffigt. Spritsa i knäckformar och garnera med silverkulor.


VISSTE DU ATT…
Inom naturmedicinen är myntans användningsområde stort. Framförallt används växten mot magknip, som aptitretare och för att stimulera matsmältningen, varför en kopp pepparmyntste är en utmärkt början eller avslutning på en julmåltid!

MINTKNÄCK 75 st
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl krossade polkagrisar
4-5 droppar pepparmyntsolja
2 msk smör

Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Låt koka utan lock och rör om då och då tills smeten klarar kulprovet: häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast.

Det brukar ta ca 20 min i en vid kastrull eller ca 40 min i en kastrull med mindre botten. Rör ner pepparmyntsoljan, de krossade polkagrisarna samt smör i smeten. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna.

LIMEKOLA
Ca 60 st
100 g smör
3 dl socker
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
rivet skal från 2 lime
Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sedan socker, grädde, vaniljsocker och sirap. Låt koka utan lock tills massan klarar kulprovet. Rör om då och då i smeten så att det inte bränner fast. Det tar ungefär 15 minuter i en vid kastrull och 30 minuter i en kastrull med mindre botten.
Tillsätt till sist rivet limeskal. Häll upp smeten på en oljad plåt och låt stelna. Skär eller klipp kolan i bitar och slå in den i papper. Limekolan bör förvaras kallt.

LAKRITSKOLA
5 dl grädde
500 g strösocker
5 msk sirap
2 msk flytande glukos
30 g smör
1 lakritsrot från t.ex. Apoteket (krossas i mortel)

Alla ingredienser kokas ihop på ganska hög värme i en tjockbottnad kastrull. Rör inte om för ofta. Efter ca 30-40 minuter kan du testa om kolan är klar genom att göra kulprovet.
Om du har en termometer ska smeten vara ungefär 120°. Bred ut den färdiga smeten i långpanna på smörat bakplåtspapper. Skär eller klipp lakritskolan i bitar och slå in i cellofan.

VISSTE DU ATT…
Lakritsroten anses ha flera hälsosamma effekter. Redan de gamla grekerna prisade dess lugnande egenskaper, och kallade den sötrot. Den är också slemlösande och hostdämpande, varför en kopp lakritste passar utmärkt när du är förkyld.

SAFFRANSKOLA
3 dl socker
3 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
0,5 g saffran (1 kuvert)
30 g smör

Gör så här:

Blanda socker, grädde, sirap och saffran i en tjockbottnad kastrull och låt koka tills smeten är 124°. Ta av kastrullen från värmen, rör ner smöret och låt svalna lite. Häll upp på smörpapper i en form (ca 20×30 cm). Låt stelna och skär eller klipp kolan i bitar. Förvara kallt mellan smörpapper.
OM SAFFRAN….
Kockar får tidigt lära sig att inte använda köksredskap av trä då de tillreder maträtter som innehåller saffran. Trä har nämligen en tendens att suga upp den dyrbara kryddan! Använd alltså redskap av rostfritt stål eller plast.

 

www.goodies.nu | © Mirago Media 1999-2008