Goodies e-magasin direkt till din mailbox:
Goodies bjuder på en varierande blandning av korsord, sudoku, quiz och massor av andra interaktiva godsaker! Du får också e-kort för alla tillfällen och vackra skärmsläckare till din dator!
Prova Goodies - alltid GRATIS!
Ja tack till Goodies!
Förnamn:
E-mail:
Gör Goodies till din startsida - klicka här>>
Sök på Goodies:
Tillbaka
E-KORT
Gratulationer, Kalas & Hälsningar
Fars Dag
Fest
Grattis (allmän)
Inbjudningskort (barnkalas)
Krya På Dig 1
Krya På Dig 2
Mors Dag
Hälsa & Skönhet
Kom i form
Må Bra
Skönhetstips
Träning
Högtider & Säsongstema
Alla hjärtans dag
Glöggkväll
Halloween
Jul 1
Jul 2
Julgodis
Julpyssel
Kräftskiva
Melodifestival
Midsommar
Nationaldag
Nyårslöften
Oscarsgala
Påsk 1
Påsk 2
Sommar
Valentine
Vår
Mat
Brunch
Fika
Frukt
Frukt & Bär
Grill
Picknick
Övrigt
Filminbjudningar
Gåtor
Kalle Anka
Museum
Resor
Weekendresor
SKÄRMSLÄCKARE
Djur
Frukt
Höst
Jul
Jul 2
Må Bra
Sommar 1
Sommar 2
Valentine
Vinter 1
Vinter 2
Vår
Världen Under Vattnet
Världens 7 Underverk
KORSORD & PYSSEL
Barn & Familj
Astrid Lindgren
Skolstart
Djur, Natur, Geografi & Vetenskap
Djur
Frankrike
Frukt & Bär
Fåglar
Medeltiden
Rymden
Väder & Vind
Film & TV
Deckare 1
Deckare 2
Oscars
Schlager
TV-serier
Högtider & Säsongstema
Fars Dag
Halloween
Jul 1
Jul 2
Kräftskiva
Påsk
Semester
Skottdag
Sommar
Valborg
Vår
Sport & Fritid
Båtliv
Fixa Hemma
Fotboll
Resor
Skidåkning
Sport
Övrigt
Korsordslexikon
Sudoku
Fyll-i-böcker
Present till nyfödd
Present till pensionär
GRAPEVINE QUIZ
Djur
Natur & Vetenskap
Oscars
Är du en globetrotter?
 
Länka till oss
Annonsering
Nej tack till nyhetsbrev
Klicka på det kort du vill skicka:

Varför firar vi midsommar?
Midsommar var från början ingen religiös fest. Det var en glädjens fest på årets längsta dag, för att fira att sol och värme nått våra norra breddgrader. Kyrkan var däremot inte särskilt glad åt denna hedniska fest och försökte göra om midsommar till en kyrklig högtid, till minne av Johannes Döparen, som föddes under denna tid.

Bohuslän är den svenska sillkulturens vagga. När sillen återvände till det svenska västerhavet i slutet på 1800-talet, efter ett halvsekels frånvaro, lades här grunden till den svenska konservindustrin. Samtidigt var badkulturen högsta mode och folk reste från hela landet till Västkusten för att sola och bada. Givetvis intogs många middagar på pensionat och restauranger och lika självklart serverades där ofta sill och nubbe. När folk återvände till sina hemorter runt om i landet hade de med sig några burkar med inlagd sill. Brännvinet kryddade man själv. Så spred sig sillkulturen genom landet. Kombinationen sill och nubbe har med tiden blivit en svensk klassiker.

Tips!
Så får du bort sillukten från fingrarna: Gnid in händerna med tandkräm, citron eller kaffe, det brukar hjälpa. Ett annat och enklare sätt är att gnugga fingrarna mot rostfritt stål.

Om snapsen
Visste du att man förr i tiden använde sked till snapsen? Att supa innebar att förtära flytande "föda", man söp med andra ord också soppa. Vid grillen satte man ut brännvinet i en stor skål, att "supa brännvin" innebar att man tog för sig ur denna skål med sin speciella brännvinssked.
Läs mer om snapsen här>>

Midsommarmyter
Många är de myter och skrönor som handlar om den mystiska och romantiska midsommarnatten. Grapevine berättar några av dem:
Daggen under midsommarnatten anses vara hälsobringande. Är man sjuk kan man rulla sig naken i daggen eller blöta ner kläderna med den för att sedan lägga på den sjuke. Man kan också dra ett lakan i daggen och sedan krama ur det och ge till sina kor för extra kraft.
Extra farlig anses Näcken vara på midsommarnatten. För att inte fångas av honom gäller det att binda honom innan man badar. Detta kan ske genom att sätta en stålkniv i vattnet och läsa ramsan: "Näck, näck, nålatjuv, far din var en stålatjuv, mor din var en frilla, gick i gårdarna och gjorde illa. Näcken är bunden!"
Under tystnad ska de flickor som vill drömma om sin framtida make på midsommarnatten plocka sju olika sorters blommor och lägga under huvudkudden.
 

www.goodies.nu | © Mirago Media 1999-2008