Goodies e-magasin direkt till din mailbox:
Goodies bjuder på en varierande blandning av korsord, sudoku, quiz och massor av andra interaktiva godsaker! Du får också e-kort för alla tillfällen och vackra skärmsläckare till din dator!
Prova Goodies - alltid GRATIS!
Ja tack till Goodies!
Förnamn:
E-mail:
Gör Goodies till din startsida - klicka här>>
Sök på Goodies:
Tillbaka
E-KORT
Gratulationer, Kalas & Hälsningar
Fars Dag
Fest
Grattis (allmän)
Inbjudningskort (barnkalas)
Krya På Dig 1
Krya På Dig 2
Mors Dag
Hälsa & Skönhet
Kom i form
Må Bra
Skönhetstips
Träning
Högtider & Säsongstema
Alla hjärtans dag
Glöggkväll
Halloween
Jul 1
Jul 2
Julgodis
Julpyssel
Kräftskiva
Melodifestival
Midsommar
Nationaldag
Nyårslöften
Oscarsgala
Påsk 1
Påsk 2
Sommar
Valentine
Vår
Mat
Brunch
Fika
Frukt
Frukt & Bär
Grill
Picknick
Övrigt
Filminbjudningar
Gåtor
Kalle Anka
Museum
Resor
Weekendresor
SKÄRMSLÄCKARE
Djur
Frukt
Höst
Jul
Jul 2
Må Bra
Sommar 1
Sommar 2
Valentine
Vinter 1
Vinter 2
Vår
Världen Under Vattnet
Världens 7 Underverk
KORSORD & PYSSEL
Barn & Familj
Astrid Lindgren
Skolstart
Djur, Natur, Geografi & Vetenskap
Djur
Frankrike
Frukt & Bär
Fåglar
Medeltiden
Rymden
Väder & Vind
Film & TV
Deckare 1
Deckare 2
Oscars
Schlager
TV-serier
Högtider & Säsongstema
Fars Dag
Halloween
Jul 1
Jul 2
Kräftskiva
Påsk
Semester
Skottdag
Sommar
Valborg
Vår
Sport & Fritid
Båtliv
Fixa Hemma
Fotboll
Resor
Skidåkning
Sport
Övrigt
Korsordslexikon
Sudoku
Fyll-i-böcker
Present till nyfödd
Present till pensionär
GRAPEVINE QUIZ
Djur
Natur & Vetenskap
Oscars
Är du en globetrotter?
 
Länka till oss
Annonsering
Nej tack till nyhetsbrev


De första museerna började som förmögna människors, familjers och institutioners privata samlingar. Samlingarna bestod av konst, sällsynta samt exklusiva artefakter och objekt. Dessa museer välkomnade dock endast medel- eller överklassen och det kunde vara svårt även för dem att få tillträde. Till Londons "British museum" fick man t.ex. lov att skriftligen ansöka om inträde flera veckor i förväg.
Varför inte pigga upp hösten med att besöka några lite mer udda museer - vi har faktiskt flera stycken här i Sverige, här kan du se lite av vad vårt avlånga land har att erbjuda:
Arnolds Kannibalmuseum
Arnold Äventyraren låter besökarna bekanta sig med avlägsna kannibalstammar och pygméfolk tack vare den samling av kultföremål och redskap som han har samlat på sig på sina många resor i främmande länder. På Kannibalmuseet får man chansen att uppleva spännande möten med exotiska människor som lever naturnära mitt i fuktiga djungler och heta öknar. Magi, tabun, riter, naturmedicin och mystik - allt detta finns att beskåda i den lilla byn Önneköp i Skåne.
 
Dalarnas Indianmuseum
Ett indianmuseum? I Dalarna? Många höjer nog förvånat på ögonbrynet och undrar hur det kommer sig att det funnits indianer i Dalarna. Egentligen har det inte alls funnits indianer i Dalarna. Däremot finns där Per och Anna Skye, vars intresse för indianer resulterat i flera USA-resor och en smärre samling indianartefakter. Utställningen innehåller diverse indianföremål och mer än 200 svartvita fotografier från 1850-1920 varav flertalet aldrig visats tidigare. Fotografierna är inköpta från olika museer i USA, och föremålen har Per fått av indianer eller köpt i pantbanker, gallerier eller ropat in på auktioner. Adressen är Storgatan 2, Långshyttan.

 
James Bond-museet i Nybro
I Nybro utanför Kalmar finner man det något udda museet tillägnat James Bond, och museet ägs och sköts av ingen mindre än herr Bond själv. Nja, inte riktigt. James Bond hette tidigare Gunnar Schäfer och museet i fråga är inte riktigt vad man är van vid. Museet ligger inhyst som en avdelning i den biltillbehörsfirma som Gunnar Schäfer, förlåt - James Bond- äger. Det lilla museet är en personlig hyllning till den engelske agenten, och bland alla föremål i samlingen - som givetvis har en tydlig anknytning till Bond - finns bl.a. en av de guldtackor som användes i en av filmerna, spionsaker och diverse trycksaker.
 

Olofströms Galgmuseum
I Olofström i Blekinge finner man Galgmuseet där samlingen är tematiskt uppbyggd med bl.a. lokala galgar, hemgjorda galgar, pyntade galgar och hopfällbara galgar. Troligtvis är museet det enda i sitt slag i hela världen. Galgmuseet finner man på Rättaregården, Lilla Holje i Olofström.


Det första riktigt offentliga museet var Louvren i Paris som öppnade 1793 under den franska revolutionen. För första gången i historien kunde alla, oavsett klass och status, få fri tillgång till att se de historiska samlingarna från de franska kungahusen.
Devils Rope Barbed Wire Museum
Ett museum tillägnat: taggtråd. I McLean, öster om Amarillo, Texas, finner man alltså taggtrådsmuseet vars syfte är att bevara historien och artefakter som rör taggtråd. Taggtråden på museet är gåvor från dedikerade taggtrådssamlare från USA, Australien och Kanada.
The British Lawnmower Museum
I Southport, Lancashire i England kan de stoltsera med ett alldeles eget Gräsklipparmuseum! Där finner man bl.a. några av de snabbaste gräsklipparna i världen, några av de dyraste och mest exklusiva gräsklipparna i världen, riktigt gamla gräsklippare och den första solcellsdrivna robotgräsklipparen.
UFO Museum
De som följde Arkiv X för ett par år sedan förstår kanske redan att museet finns i Roswell, New Mexiko i USA. Museet är i allra högsta grad seriöst och väldigt populärt. I museet finner man ett omfattande material kring den eventuella UFO-kraschen 1947. Rummen i museet är utformade enligt hur det såg ut på den tiden, och man finner ett autentiskt pressrum, regeringens "cover-up" rum, och även ett rum tillägnat diverse sightings av UFO'n och andra fenomen.

För att bara nämna några udda museer till:

Bakelit (England)
Bananer (USA)
Tegelstenar (England, USA och Japan)
Katter (Malaysia)

 

Jul (Tyskland)
Färg (England)
Cannabis (Holland)
Fläktar (England)
Jell-O (USA)
Pennor (England)
Penisar (Island)
Toaletter (Indien)


 

www.goodies.nu | © Mirago Media 1999-2008