Goodies e-magasin direkt till din mailbox:
Goodies bjuder på en varierande blandning av korsord, sudoku, quiz och massor av andra interaktiva godsaker! Du får också e-kort för alla tillfällen och vackra skärmsläckare till din dator!
Prova Goodies - alltid GRATIS!
Ja tack till Goodies!
Förnamn:
E-mail:
Gör Goodies till din startsida - klicka här>>
Sök på Goodies:
Tillbaka
E-KORT
Gratulationer, Kalas & Hälsningar
Fars Dag
Fest
Grattis (allmän)
Inbjudningskort (barnkalas)
Krya På Dig 1
Krya På Dig 2
Mors Dag
Hälsa & Skönhet
Kom i form
Må Bra
Skönhetstips
Träning
Högtider & Säsongstema
Alla hjärtans dag
Glöggkväll
Halloween
Jul 1
Jul 2
Julgodis
Julpyssel
Kräftskiva
Melodifestival
Midsommar
Nationaldag
Nyårslöften
Oscarsgala
Påsk 1
Påsk 2
Sommar
Valentine
Vår
Mat
Brunch
Fika
Frukt
Frukt & Bär
Grill
Picknick
Övrigt
Filminbjudningar
Gåtor
Kalle Anka
Museum
Resor
Weekendresor
SKÄRMSLÄCKARE
Djur
Frukt
Höst
Jul
Jul 2
Må Bra
Sommar 1
Sommar 2
Valentine
Vinter 1
Vinter 2
Vår
Världen Under Vattnet
Världens 7 Underverk
KORSORD & PYSSEL
Barn & Familj
Astrid Lindgren
Skolstart
Djur, Natur, Geografi & Vetenskap
Djur
Frankrike
Frukt & Bär
Fåglar
Medeltiden
Rymden
Väder & Vind
Film & TV
Deckare 1
Deckare 2
Oscars
Schlager
TV-serier
Högtider & Säsongstema
Fars Dag
Halloween
Jul 1
Jul 2
Kräftskiva
Påsk
Semester
Skottdag
Sommar
Valborg
Vår
Sport & Fritid
Båtliv
Fixa Hemma
Fotboll
Resor
Skidåkning
Sport
Övrigt
Korsordslexikon
Sudoku
Fyll-i-böcker
Present till nyfödd
Present till pensionär
GRAPEVINE QUIZ
Djur
Natur & Vetenskap
Oscars
Är du en globetrotter?
 
Länka till oss
Annonsering
Nej tack till nyhetsbrev


VISSTE DU ATT...
- Man äter så mycket ägg därför att hönorna värper extra mycket just till påsk. Våren sätter fart på hönorna och de börjar värpa mer igen efter vintern. Fast förr fick man inte äta ägg under fastan, så när påsken kom och det blev tillåtet igen, fanns det rejäla lager med ägg. Det var bara att hugga in på överflödet!

- Påskliljan blommar i april-maj, det vill säga runt påsk, därav namnet.

- Förr var det inte lämpligt att man på långfredagen drack mjölk, för då skulle man få bölder, sa man.

- Man har gjort en uträkning på vilka dagar påsken som tidigaste respektive senast kan inträffa. Enligt denna formel är tidigaste datum för påskdagen den 22:a mars, och sista möjliga datum är den 25 april.

- På Skärtorsdagsnatten trodde man förr att det var onda andar i luften och att de gjorde hyss. Häxorna for till Blåkulla på kvasten och höll möte med Den Onde själv.

- Ägg sades ha magisk kraft på många sätt och vis. Eftersom de var en symbol för liv och fruktbarhet grävde man ner ägg i åkrarnas alla fyra hörn för att det skulle bli bra gröda.

Marmorera ägg:
Istället för att måla äggen på det klassiska sättet med vattenfärg kan det vara skojigt att göra snygga, marmorerade ägg istället. Riv av det torra skalet från gul lök och rödlök. Täck äggen med skalbitarna och slå in ägget i aluminiumfolie så att lökskalet sitter kvar. Koka äggen i ca 10 minuter och spola dem sedan i kallt vatten. När folien tas bort är äggen vackert marmorerade!

Randiga ägg:
Genom att sätta gummisnoddar runt äggen, och koka tillsammans med lökskal får man läckert randiga ägg.


Om du hellre målar äggen kan det vara smart att blåsa ur dem innan, ifall du vill  hänga upp dem. För att hänga upp dem: bryt av en tändsticka till ca 2 cm långa bitar. Knyt en ögla av tråd på mitten av stickan. Pilla in stickan i ena hålet på ägget och häng upp i öglan. Tändstickan lägger sig på tvären över hålet från insidan!


Med det överblivna ägginnehållet kan du baka en smarrig kaka till påskfikat. Här får du två förslag:

LEMON CHEESECAKE
Botten:
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl havregryn
1,5 dl strösocker
150 g smör

Fyllning:
2 st ägg
3 dl crème fraiche
3 dl kesella gourmet
1 citron
0,5 st vaniljstång

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Rör ner 0,5 dl strösocker, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop till en deg och tryck ut den i en pajform.
Sätt ugnen på knappt 200°. Mixa vaniljfrön (frön från en halv vaniljstång) med skal från en citron och 1 dl strösocker i en matberedare. Tillsätt kesella, crème fraiche och ägg. Mixa allt till en jämn smet. Häll smeten i det ogräddade pajskalet. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i ca 40 minuter, eller tills den har stelnat. Gör gärna kakan dagen innan den ska ätas och låt den stå kallt över natten.

CITRONPAJ MED MARÄNGTÄCKE
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gram smör
1 tsk vatten
1 tsk strösocker

Citronkräm:
2 ägg
2 dl siktat florsocker
saft och rivet skal av 1 citron
1 dl grädde

Marängtäcke:
3 äggvitor
1 dl strösocker

Gör så här:
Mixa ingredienserna till pajdegen i en matberedare. Lägg degen kallt i 30 minuter. Kavla ut degen och tryck ut i en pajform. Förgrädda pajskalet i 10 minuter på 225°. Rör samman fyllningen och fyll pajskalet. Sänk temperaturen till 200°. Grädda i 20 minuter eller tills citronkrämen stelnat. Vispa ihop ägg och socker till fast skum och lägg den som ett toppigt täcke över pajen. Grädda ytterligare några minuter tills marängen fått fin färg.


 

www.goodies.nu | © Mirago Media 1999-2008