Goodies e-magasin direkt till din mailbox:
Goodies bjuder på en varierande blandning av korsord, sudoku, quiz och massor av andra interaktiva godsaker! Du får också e-kort för alla tillfällen och vackra skärmsläckare till din dator!
Prova Goodies - alltid GRATIS!
Ja tack till Goodies!
Förnamn:
E-mail:
Gör Goodies till din startsida - klicka här>>
Sök på Goodies:
Tillbaka
E-KORT
Gratulationer, Kalas & Hälsningar
Fars Dag
Fest
Grattis (allmän)
Inbjudningskort (barnkalas)
Krya På Dig 1
Krya På Dig 2
Mors Dag
Hälsa & Skönhet
Kom i form
Må Bra
Skönhetstips
Träning
Högtider & Säsongstema
Alla hjärtans dag
Glöggkväll
Halloween
Jul 1
Jul 2
Julgodis
Julpyssel
Kräftskiva
Melodifestival
Midsommar
Nationaldag
Nyårslöften
Oscarsgala
Påsk 1
Påsk 2
Sommar
Valentine
Vår
Mat
Brunch
Fika
Frukt
Frukt & Bär
Grill
Picknick
Övrigt
Filminbjudningar
Gåtor
Kalle Anka
Museum
Resor
Weekendresor
SKÄRMSLÄCKARE
Djur
Frukt
Höst
Jul
Jul 2
Må Bra
Sommar 1
Sommar 2
Valentine
Vinter 1
Vinter 2
Vår
Världen Under Vattnet
Världens 7 Underverk
KORSORD & PYSSEL
Barn & Familj
Astrid Lindgren
Skolstart
Djur, Natur, Geografi & Vetenskap
Djur
Frankrike
Frukt & Bär
Fåglar
Medeltiden
Rymden
Väder & Vind
Film & TV
Deckare 1
Deckare 2
Oscars
Schlager
TV-serier
Högtider & Säsongstema
Fars Dag
Halloween
Jul 1
Jul 2
Kräftskiva
Påsk
Semester
Skottdag
Sommar
Valborg
Vår
Sport & Fritid
Båtliv
Fixa Hemma
Fotboll
Resor
Skidåkning
Sport
Övrigt
Korsordslexikon
Sudoku
Fyll-i-böcker
Present till nyfödd
Present till pensionär
GRAPEVINE QUIZ
Djur
Natur & Vetenskap
Oscars
Är du en globetrotter?
 
Länka till oss
Annonsering
Nej tack till nyhetsbrev
Här hittar du din skärmsläckare:
Ladda ner Goodies skärmsläckare full av vackra undervattens-bilder - klicka här>>

En hel värld under vattenytan!
Att dyka är en naturupplevelse utöver det vanliga. Under vattnet möter man djur som man för det första aldrig skulle stöta på på torra land och för det andra kan man ofta komma dem nära, närmare än man kommer vilda djur på land. Allt föregår dessutom lite i slow-motion och under en avkopplande tystnad, det enda man hör är sin egen andning. Det är bara dykare och astronauter som får uppleva viktlöshet - ett avslappnande tillstånd där det går bra att ställa sig rakt upp och ner på huvudet för att titta på en vacker korall eller för att studera huggtänderna på en illgrön muräna lite närmare. Läs mer här>>

Jacques Cousteaus intresse för världen under ytan var en ren olyckshändelse i dubbel bemärkelse. 1935, tjugofem år gammal, råkade han ut för en bilolycka och skadade sina armar svårt. Som en del i rehabiliteringen efter olyckan började han simma i Medelhavet. För att inte få saltvatten i ögonen fick han låna ett par simglasögon. Med dessa öppnade sig en helt ny värld för Jacques Cousteau, som i och med olyckan var tvungen att ge upp sin pilotutbildning. Denna "tysta värld" skulle han komma att dela med sig till resten av jordens befolkning.

Under andra världskriget arbetade han som spion för den franska motståndsrörelsen, samtidigt som han utvecklade de första syrgastuberna för dykare, SCUBA (Self Contained Underwater Breathing Apparatus). Denna uppfinning skulle komma att revolutionera dykningen, fram tills nu hade dykning varit en komplicerad historia med tung utrustning och luftslangar upp till ytan. Nu öppnade sig en möjlighet för betydligt fler människor att själva undersöka den fantastiska undervattensvärlden.

Efter kriget köpte han den berömda båten Calypso och började utforska haven på allvar. För att finansiera sina forskningsexpeditioner började han producera filmer och böcker om sina upptäckter under vattenytan. På femtiotalet var Cousteau först med att filma under vattnet i färg, nu blev det möjligt för icke-dykare att ta del av havets underbara prakt. Med TV-serien "Cousteaus undervattensvärld", som producerades mellan 1968 - 1976, förde han med fransk accent in hajar, delfiner, korallrev och sjunkna skepp in i vardagsrum över hela världen.

Tidigt fick han insikt i den miljöförstöring som drabbat våra hav. Han jobbade under sina sista decennier hårt för att göra oss medvetna om oljeutsläpp, överfiske, koralldöd och allmän nedskräpning av våra hav och sjöar. Han menade att om haven dör, så kommer det i framtiden leda till att allt liv på vår planet kommer att dö, i förlängningen även människan. Jacques Cousteau har förmodligen gjort mer än någon annan människa för att skapa förståelse för den del av världen som är täckt av vatten. Från att ha varit en upptäcktsresande under vattenytan blev han en miljöaktivist, eller kanske ännu mer träffande, en mycket aktiv miljökämpe.

1997 avled Jacques Cousteau, 87 år gammal.
 

www.goodies.nu | © Mirago Media 1999-2008