Goodies e-magasin direkt till din mailbox:
Goodies bjuder på en varierande blandning av korsord, sudoku, quiz och massor av andra interaktiva godsaker! Du får också e-kort för alla tillfällen och vackra skärmsläckare till din dator!
Prova Goodies - alltid GRATIS!
Ja tack till Goodies!
Förnamn:
E-mail:
Gör Goodies till din startsida - klicka här>>
Sök på Goodies:
Tillbaka
E-KORT
Gratulationer, Kalas & Hälsningar
Fars Dag
Fest
Grattis (allmän)
Inbjudningskort (barnkalas)
Krya På Dig 1
Krya På Dig 2
Mors Dag
Hälsa & Skönhet
Kom i form
Må Bra
Skönhetstips
Träning
Högtider & Säsongstema
Alla hjärtans dag
Glöggkväll
Halloween
Jul 1
Jul 2
Julgodis
Julpyssel
Kräftskiva
Melodifestival
Midsommar
Nationaldag
Nyårslöften
Oscarsgala
Påsk 1
Påsk 2
Sommar
Valentine
Vår
Mat
Brunch
Fika
Frukt
Frukt & Bär
Grill
Picknick
Övrigt
Filminbjudningar
Gåtor
Kalle Anka
Museum
Resor
Weekendresor
SKÄRMSLÄCKARE
Djur
Frukt
Höst
Jul
Jul 2
Må Bra
Sommar 1
Sommar 2
Valentine
Vinter 1
Vinter 2
Vår
Världen Under Vattnet
Världens 7 Underverk
KORSORD & PYSSEL
Barn & Familj
Astrid Lindgren
Skolstart
Djur, Natur, Geografi & Vetenskap
Djur
Frankrike
Frukt & Bär
Fåglar
Medeltiden
Rymden
Väder & Vind
Film & TV
Deckare 1
Deckare 2
Oscars
Schlager
TV-serier
Högtider & Säsongstema
Fars Dag
Halloween
Jul 1
Jul 2
Kräftskiva
Påsk
Semester
Skottdag
Sommar
Valborg
Vår
Sport & Fritid
Båtliv
Fixa Hemma
Fotboll
Resor
Skidåkning
Sport
Övrigt
Korsordslexikon
Sudoku
Fyll-i-böcker
Present till nyfödd
Present till pensionär
GRAPEVINE QUIZ
Djur
Natur & Vetenskap
Oscars
Är du en globetrotter?
 
Länka till oss
Annonsering
Nej tack till nyhetsbrev
Klicka på det kort du vill skicka:

Vår innebär Valborgsmässoafton med valborgsmässoeld och "Vintern rasat..." då vi firar vårens ankomst, även om vi många år får göra det frysande eftersom vi optimistiskt klätt oss i vårkläderna. Trots allt är det en tradition som många uppskattar eftersom det då, oavsett temperaturen, äntligen ÄR vår!

Den kvinna som gett helgen dess namn levde i Tyskland på 700-talet. Valborg var abedissa i ett kloster i Bayern, grundat av hennes två börder. Hennes dag är den 1 maj men som vid många helger föregås dagen av en afton, då festandet inleds. Valborgsfirandet kom till oss från Tyskland under medeltiden och i vissa delar av landet tog man även till sig traditionen med valborgsmässoeld. Denna tände tyskarna för att skydda sig mot sina häxor som flög till "Blocksberg" denna natt, till skillnad mot våra svenska häxor som redan flugit till Blåkulla under påsken (och som man i vissa delar av landet höll på avstånd med påskelden). Fram till på 1700-talet var det endast i Uppland som man tände valborgsmässoeldar medan seden nu är utbredd över stora delar av landet.

Hos oss använde man elden för att skrämma bort inte bara övernaturliga väsen utan också vilddjur. Den första maj var det nämligen tradition att släppa ut djuren i markerna och det kunde då vara på sin plats att skrämma bort allt otyg som kunde utsätta dem för fara. Körsångstraditionen vid valborgsmässoafton är hämtad från studenternas tradition att hälsa våren med sång i våra gamla universitetsstäder, Uppsala och Lund.

I april är det dags att gå på upptäcksfärd i plantskolan, de lite roliga och annorlunda växterna tar ofta slut tidigt så var ute i god tid. I mitten av april kan det vara dags att förkultivera en del av sommarblommorna och tomatplantorna. Bara någon veckas förkultivering i kruka innan du planterar ut växterna kan göra att de blommar flera veckor tidigare.

Nu kan du också börja förgro potatisen. Lägg potatis tätt i en plastlåda med fuktig jord på botten. Förvara ljust och svalt.

När den första grönskan har börjat komma är det dags att klippa rosorna.

Kalka gräsmattan tidigt, gärna medan det fortfarande ligger lite snö, gödsla när snön smält och kratta gräsmattan ordentligt. Riv inte av gräsrötterna men försök komma åt mossan. Så i kala fläckar i gräsmattan.
Täck några jordgubbsplantor med fiberduk i ett försök att få jordgubbar till midsommar. Ta bort duken när jordgubbsplantorna börjar blomma. Täck också gärna rabarbern med en svart hink så kommer den snabbare.

Glöm inte att rensa ogräs, ju mer du får bort nu innan det sprider sig, desto lättare blir det förhoppningsvis framåt sommaren. Fortsätt att lägga ny jord från komposten (eller köpt jord) i rabatterna. Växternas rötter kan ha kommit fram under vintern, täck ordentligt.

När jorden torkat upp är det dags att börja sätta lök och så persilja, dill, rädisor, sallad och morötter. Så sallad i omgångar med några veckor emellan så att du alltid har en fräsch sådd att plocka ur.

Vill du så nya barrväxter är senvåren en bra tid, de behöver lite tid på sig för att rota sig innan kylan kommer igen.
 
Inbjudningskort till barnkalas och ett snabbt och bra sätt att bjuda in till barnkalaset.
www.goodies.nu | © Mirago Media 1999-