Påsken knackar snart på dörren - denna högtid som för varje år verkar får mindre religiös betydelse och mer och mer får symbolisera vårens ankomst. Vad hör påsken till? Goodies listar från A till Ö vad man inte bör fira påsk utan.
Allergi
Med påsken kommer våren.. och pollen. Många och långa nysningar får vi räkna med i påsk.
Barn
Påsken är en högtid för barn i alla åldrar.
Charter
Vill du fly från allt som har med påsken att göra? Ta en sista-minuten-resa till ett land lång bort där du garanterat slipper åsynen av målade ägg och färgglada påskris.
Dagsljus
Längre och ljusare dagar är ett säkert påsktecken. Då har vi ställt om klockan till sommartid och kan utnyttja påsklovets kvällar ännu längre.
E-kort
Allt fler blir vi som byter de klassiska påskkorten med snigelpost mot de snabbare och billigare e-korten. Funkar minst lika bra om bara mormor kan lära sig att öppna mailen...
Fjädrar
Ett påskris utan färgglada fjädrar är inget påskris!
Godis
Kanske det allra bästa med påsken - alla påskägg fyllda med smarrigt godis!
Hare
Hos somliga kommer påskharen och levererar påskäggen.
Influenser
Låt dig inspireras av vårt mångkulturella samhälle och uppdatera påskpyntet och maten med influenser från andra kulturer och traditioner.
Jakt
Att lägga ut påskäggen i trädgården och låta barnen leta är tradition hos många.
Kulörter
Påsken är färgernas högtid. Slå på stort och låt hemmet sprudla av färgglatt påskpynt!
Liljor
Påskens blomma nummer ett - påskliljan!
Mat
Precis som under alla andra stora högtider står maten i centrum under påsken. Lamm, ägg och sill är några stående klassiker.
Nubbe
Och en nubbe till maten hör påsken till...
Odla gräs
Inget påskyndar våren så effektivt som en härlig miniatyrgräsmatta för påskäggen och kycklingarna att vila på. Men skynda på - dekorationsgräs bör sås minst 10 dagar i förväg.
Pynt
Många har längtat sedan jul efter att åter få pynta hemmet. Nu är det åter dags! Spara inte på krutet, fram med kycklingar, påskägg, påskkärringar, servetter, ljus och allt annat pynt som legat och trängts i lådorna det senaste året.
Ris
Ett hem utan påskris är inget riktigt hem.
Släkt
Gör en god gärning och samla hela tjocka släkten till årets påskmiddag. Både mormor och tant Agda kommer att bli överlyckliga, och nog är det väl dags för barnen att träffa sina avlägsna kusiner från landet?
Tv
Påsken behöver inte bara betyda slit och släp, pyntande och stim i köket. Varva ner och njut av ledigheten i tv-soffan. För extra stämning finns det massor av filmer med religiös anknytning att hyra. The last tempation of Christ, The passion of the Christ och den mer humoristiska Life of Brian är bara några exempel.
Umgås
Se till att tillbringa de lediga dagarna med att umgås med familj och vänner!
Vår
Trots de mer sorgliga grunderna till vårt påskfirande har denna högtid i vårt sekulariserade samhälle mer fått stå för vårens ankomst. Och visst är det härligt med naturens vackra grönska som sakta men säkert börjar göra sig påmind…
Åsna
Tro det eller ej, men vi firar faktiskt påsk till minne av Jesu död och uppståndelse. Påskveckan kallas också stilla veckan, och inleds av palmsöndagen som är ägnad åt minnet av Jesus intågande i Jerusalem ridande på en åsna, då folket hälsade honom med palmkvistar.
Ägg
Påsken innebär ägg i drivor! Chokladägg, pyntägg, godisägg, kokta ägg, målade ägg etc etc.
Öl
Till maten är påsköl för många ett måste.
(c) Mirago Media AB, 2007