Monstermålarblad!
Här hittar du riktigt läskiga monstermålarbilder! Passar perfekt till Halloween. Låt barnen färglägga och hitta på ett läskigt namn till varje monster!
Skriv ut målarbladen:
Monster 1>> Monster 6>>
Monster 2>> Monster 7>>
Monster 3>> Monster 8>>
Monster 4>> Monster 9>>
Monster 5>> Monster 10>>
Visste du att...
...när irländaren Bram Stoker skapade historien om Dracula i sin roman från 1897 baserade han den på de legender som fanns i centraleuropa om den historiske personen Vlad V Tepes? Vlad Tepes var härskare och furste i Transsylvanien på 1400-talet. Namnet Dracula syftar dock inte på Vlad V utan på hans far Vlad III som fick tillnamnet "Dracul", efter det kors med en drake som han bar på sin sköld.
Historien vittnar om att sonen, som deltod i kriget mot turkarna, onekligen var en blodtörstig härskare. Enligt legenden spetsade han till exempel sina fångade fiender på träpålar. Vlad Tepes grymheter lär ha chockerat renässansens Europa men något rykte om att han skulle ha varit vampyr finns inte.

Däremot finns en annan verklig person som har haft ett sådant rykte och här döljer sig kanske ett skäl till att Dracula heter just Dracula och inte Dracul, det vill säga i en feminin form. Denna person var nämligen en kvinna, den ungerska grevinnan Elisabeth Báthory (1560-1614). Hon är den enda kända verkliga "vampyren". Hon var dock inte alls någon levande död som bara kom fram på natten utan en i allra högsta grad levande, psykopatisk, person. Grevinnan vittnas ha använt blodet från unga jungfrur för att bevara sin skönhet och ungdom men först efter det att de genomlidit hennes tortyrkammare och utstått grymheter som Stoker i sina berättelser aldrig ens kom i närheten av. Grevinnan Báthory dömdes 1611 för mord på inte mindre än 611 unga kvinnor. Grevinnan avled senare själv i fängelse.