Att skaffa hund
Att skaffa husdjur är ett vanligt och ofta återkommande diskussionsämne i många barnfamiljer. En av barnens stora favoriter är så klart hunden! Barnen brukar ganska ofta fråga föräldrarna om inte familjen skulle kunna skaffa en hundvalp - det är ju omöjligt att inte bli förtjust i den där lilla lurviga varelsen. Men hunden är alltid de vuxnas ansvar - och det är därför alltid de vuxna som ska bestämma om familjen skaffar valp. Det är inte alltid ett lätt beslut att fatta. Hunden blir snabbt en familjemedlem som sprider stor glädje, samtidigt betyder den även mycket ansvar, arbete och omkostnader. Goodies till barnen har listat lite saker att tänka på om man ska skaffa hundvalp.

Hunden passar oftast mycket bra i en barnfamilj. Barnen får glädje av hunden, och speciellt när barnen har vuxit upp lite grann, kommer hunden att få glädje av barnen. Vi ska dock komma ihåg att människor och hundar inte kommunicerar på samma sätt. Detta kan leda till onödig fara om vi inte lär oss, och våra barn, att bete oss på rätt sätt med hunden. För oss människor är det till exempel självklart att titta varandra i ögonen och lyfta armen när vi hälsar på folk – för en hund betyder dessa gester hot! Många hundar har lärt sig att tolka människornas kroppsspråk vilket gör att de inte reagerar på dessa gester, men när vi träffar på en främmande hund kan vi ju inte veta hur den tolkar vårt beteende.

De vanligaste anledningarna till att hunden biter en människa är att den känner sig hotad eller att människan har rört sig plötsligt vilket har utlöst hundens jaktdrift. Även en hund som försvarar sitt revir, sin familj, sina leksaker eller sin mat kan bete sig hotfullt. En skadad hund kan bita människor som kommer för nära, detsamma kan hända om hunden har blivit för exalterad. Vi människor kan dock lära oss att tolka några av de vanligaste varningssignalerna – om hunden morrar, visar sina tänder, börjar backa eller reser ragg är det bäst att vi människor drar oss tillbaka och ger hunden lite utrymme.

Barn vill ofta ge lite extra kärlek till de söta hundarna, men tyvärr kan den positiva uppmärksamheten ibland tolkas som hot. Därför är det bra att lära barnen att man alltid ska närma sig hunden lugnt och låta den få nosa lite innan man börjar klappa. Om det är frågan om en främmande hund ska man inte klappa den utan ägarens tillstånd. Dessutom ska man inte överraska hunden eller klappa hunden innan den har hunnit se människan. En stor kärleksfull kram kan skrämma hunden, därför ska man helst inte låta barnen kramas (i alla fall inte speciellt mycket). Man ska alltid röra sig lugnt kring hunden, snabba rörelser kan göra att hunden tar tag i barnet. Det kan även hända om man springer fort ifrån hunden eller om leken blir för uppspelt.
Det är viktigt att hunden får vara helt ensam ibland, man ska till exempel inte störa en hund som sover eller äter. Berätta också för dina barn att hunden blir rädd för människor som stirrar direkt i dess ögon. Barnen ska också veta att en skadad hund kan bitas eftersom den inte vet varför det gör ont. Till slut är det viktigt att poängtera att man alltid ska vara extra försiktig med en främmande hund.

Hundar och barn kan oftast leva tillsammans utan några som helst problem. Ju mer barnen vet om hunden och förstår varför djuret beter sig så som det gör, desto roligare blir de gemensamma stunderna. Det är dock viktigt att komma ihåg att man aldrig ska lämna barn och hundar ensamma utan uppsyn.

Hundfakta

Det sägs att människan har ”skapat” hunden genom att tämja en varg. Idag är hundar oftast sällskapsdjur men tidigare har de använts som hjälp till exempel på landet, som vallhund eller draghjälp. Hundar har dock fortfarande en viktig roll i några samhällsviktiga uppgifter – de jobbar till exempel som drog- och signalhundar, räddningshundar och vakthundar. Vi ska inte glömma att även de helt vanliga sällskapshundarna kan vara välgörande med all den glädje de ger till sin ägare. Olika hundraser passar bäst till olika uppgifter, och vissa raser är till och med förädlade för att kunna utföra just speciella uppdrag.

Det finns idag ca. 800 000 hundar i Sverige. Det sägs att nästan i vart sjätte svenska hem finns det åtminstone en hund.

Om olika raser

Hundar kan vara antingen renrasiga eller blandrasiga. Den internationella hundorganisationen FCI har delat in hundraser enligt deras brukssyfte i följande grupper:

- Vall- och boskaps- och herdehundar (t.ex. Border collie och Shetland sheepdog)
- Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
- Terrier
- Taxar

- Spetsar och urhundar
- Drivande hundar, samt sök- och spårhundar
(t.ex. Beagle och Finsk stövare)
- Stående fågelhundar (t.ex. Pointer, Engelsk setter)
- Stötande och apporterande hundar (t.ex. Cocker spaniel, Golden retriever, Labrador retriever)
- Sällskapshundar (t.ex. Chihuahua, Mops, Pudel)
- Vinthundar
Dessutom finns det massor av olika blandrashundar, de är alltså en blandning av två eller flera raser. Det är lättare att förutspå till exempel utseende, karaktär och beteende hos en renrasig hund jämfört med en blandras. Däremot har blandrasiga hundar färre ärvda sjukdomar än renrasiga hundar.
De 10 populäraste hundraserna i Sverige år 2006 var:
1. Schäfer
2. Labrador retriever
3. Golden retriever
4. Jämthund
5. Cocker spaniel
6. Rottweiler
7. Cavalier king charles spaniel
8. Flatcoated retriever
9. Engelsk springer spaniel
10. Chinese crested dog

(källa: www.scb.se)

Visste du att...

…en hund behöver ett eget pass om du vill ta med den på semesterresa. Husdjurspasset har gjort det lättare att även ta med sin katt eller hund på utlandsresan. Passet får man från veterinären efter att hon/han har kollat att hunden har ID-märkning i form av en tatuering eller ett mikrochip. Passet ska innehålla information om rabiesvaccinering och vissa länder kräver dessutom att husdjuren har fått behandling mot fästningar och dvärgbandmaskar, samt bandmaskar. Med hjälp av passet blir husdjuret identifierat vilket är krav i alla länder.

…vissa hundraser tycker om att få arbeta. Det finns de som till exempel jobbar som bomb- eller polishundar, de som älskar att valla eller hjälpa till på jakt, och så klart de som används som räddningshundar eller ledarhundar.

…vissa för oss människor helt vanliga livsmedel kan vara mycket farliga för hundar? Till exempel choklad, te, kaffe och coladrycker innehåller ämnet teobromin som är mycket giftigt för hundar. Dessutom kan avokado, vindruvor, russin och större mängder lök skada hunden. Kom också ihåg att många vanliga krukväxter som vi har hemma innehåller gift, därför ska de antingen kastas bort eller placeras så att hunden inte kan nå dem.
Innan man skaffar hundvalp bör man tänka på följande:

- Har er familj tillräckligt mycket tid för en hund?

- Är ni beredda att ta hand om hunden de kommande 10-15 åren?

- Är någon i familjen allergisk mot hundar?

- Hinner ni rasta hunden flera gånger om dagen, oavsett väder?

- Det kostar att ha en hund – har familjen råd?

Dessutom är det viktigt att ta reda på vilken hundras som passar bäst för just er familj. Vissa hundraser behöver t.ex. mycket mer motion, olika aktiviteter och frisk luft. Dessutom kan hundarnas karaktär variera rätt mycket beroende på rasen – därför kan det vara stora skillnader i till exempel hur lätt det är att uppfostra hunden eller hur bra hunden anpassar sig till att bo i lägenhet. Kom därför ihåg att ta reda på olika rasers typiska karaktär och krav på motion och sällskap. Välj aldrig hundras enbart efter dess utseende!

Gör hemmet hundsäkert:

Ett säkert hem för barn är oftast ett säkert hem även för en hund. Hundar, precis som barn, kan skada sig om de hittar gummiband, nålar eller elsladdar t.ex. på golvet. Luckan till tvättmaskinen ska alltid vara stängd och sophinken ska ha lock. Skydda spisplattorna ordentligt och lås in rengöringsmedel, olika kemikalier och mediciner i ett skåp. Giftiga krukväxter är det bäst att helt ta bort från hemmet. Om du har balkongdörren öppen, håll hunden under uppsikt – oväntade röster och ljud samt till exempel en fågel som hoppar runt på balkongräcket kan orsaka en farlig situation.