Ordna egen Melodifestival!

Varje år är det melodifestivalfeber över hela landet - Ordna en egen melodifestival för barnen!
Skaffa en eller flera kareoke-DVD:er med schlagers eller barnens andra favoritartister och låtar. I en egen melodifestival kan ju vem som helst vara med! Alla barn som ska vara med väljer vem de vill vara och vilken låt de vill sjunga. Det kan vara bra att göra detta någon dag innan själva melodifestivalen och sedan låta barnen hitta på sin egen utklädnad och ta med sig. Då får de också en liten chans att öva på sin låt. Den riktigt ambitöse anordnar genrep dagen innan det är dags för show på riktigt!

Gör en häftig scen där utrymme finns. Använd vad som finns hemma. Gamla gardiner för att skärma av scenen kanske. Stanoilfolie är alltid användbart i sådana här sammanhang! Klä tex några badbollar med folie som glittrar och dekorera scenen med. Ballonger i silver och färg är också fint att hänga från taket. Sätt gärna någon belysning på scenen - helst en spot som ni kommer åt att släcka och tända under showens gång. Discokulor och allehanda färgglada lampor är naturligtvis helt rätt! En mikrofon att sjunga i behövs också - finns en riktig är det bra men skulle så inte vara fallet funkar det fortfarande med ett hopprep.

När alla artister har anlänt är det dags att börja byta om inför showen, och naturligtvis att repetera dansstegen och prova scenen. Sedan måste ju alla in i "sminket". En eller två sminköser och en generöst tilltagen makeup-låda går åt! Frisyrer behöver också fixas. Engagera storasyster, kusinen eller en annan mamma eller pappa. Det kan också finnas barn som inte själva vill stå på scen - låt dem vara med och ansvara för annat, tex smink eller frisyrer, eller kanske att vara kamera assistent. Det finns också mycket viktigt arbete bakom scenen!
Är man riktigt ambitiös och har plats bjuder man in de andra föräldrarna. Har man mycket publik - och igen om man har plats - kan man skilja på publiken och på greenroom till artisterna, som då sitter lite vid sidan av. En stort härligt knallrosa saftbål mitt på artisternas bord är helt rätt, liksom massvis med popcorn.
En programledare som presenterar artisterna och sköter röstningen behövs naturligtvis. Dra lott om i vilken ordning artisterna ska framträda. Naturligtvis måste melodifestivalen filmas! Låna en videokamera om du själv inte har. Ett stativ är också bra, kvaliteten blir bättre och gör också att kameramannen eller kvinnan kan lämna kameran för en stund om något annat akut inträffar... Försök att både filma framträdanden på scenen men också fånga nervositeten innan och naturligtvis "hur känns det"-intervjuer under den spännande omröstningen!

Det finns naturligtvis många sätt att göra omröstningen på. Har man en stor publik kan man naturligtvis rösta - men detta kan vara lite tufft för barnen som alla gjort sitt bästa. Ett annat sätt är att ha lika många lappar med poäng som framträdande artister. Lägg lapparna med poäng på i en skål och dra vid omrösningen en lapp. Använd gärna en svart tavla där varje låt står. Vid poängräkningen dra en lapp, tex " Melodi nummer 1 får - (poäng på lappen) 8 poäng. Alla poäng är sedan naturligtvis lika mycket värda och alla artister får blommor. Man kan också dela ut några extra priser: Bästa utklädning, bästa "tacka publiken", bästa dansen osv.

Varje melodifestival har naturligtvis en efterfest för artisterna och andra. Bjud på melodifestivalglass med massvis med olika färgglatt strössel och parasoller!

Tips: Melloquiz!

Ordna mellofest, pyjamasparty eller mellomys med vännerna och toppa med ett superkul mellomusikquiz för barnen!

Musikquizet är ett ?riktigt? musikquiz med en färdig Spotify-spellista (det går bra att använda ett gratis-konto), kul frågor, fyndiga följdfrågor, svarsformulär och facit och med låtarna från mellon som ungarna älskar och följdfrågor om sådant som bara de vet!

Läs mer och ladda hem Melloquizet här>>