Resa med barn
Att resa tillsammans med barnen är något av det roligaste man kan göra! Här har vi samlat några saker att tänka på så att resan blir ännu roligare.
Fundera först lite på vad som är ett bra resmål för hela familjen. Alla familjemedlemmar bör få någonting ut av resan. Ska ni resa på lite äventyrligare resor till länder längre bort spelar din egen resvana in, det underlättar naturligtvis om du har varit på en liknande resa tidigare och vet vad du ger dig in på. Då kan du också lättare se vad som kan komma att bli utmaningar på vägen.
Tänk också på att barnen kanske inte alltid har samma prioriteringar som de vuxna, att få bada och plaska i en pool i timmar brukar vara i topp på de flesta barns önskelista, oavsett var i världen man befinner sig. Att resa med barn är naturligtvis lite dyrare än att resa själv men också ännu roligare! Med barnen uppkommer situationer som man aldrig annars skulle hamna i. Människor man möter på ett avlägset resmål är ofta mer intresserad av er som familj än dig som turist. Barnen bygger broar till människor och en desperat jakt på en toalett för minstingen kan leda till att man blir hembjuden till någon på middag.
Njut av resan i förväg! Planera tillsammans - ha familjeråd eller myskväll där alla är med och planerar. Titta på kartan vart ni ska resa och berätta lite om vad ni ska göra och uppleva ut barnens synvinkel. Vad uppskattar barnen - finns där strand, pool, glassbar?
Hur mycket du själv än längtar till semestern, höj inte barnens förväntningar på hur det ska vara och allt ni ska hinna med, då är det lätt att det blir besvikelser om det inte blir som planerat och du kan komma att tillbringa hela resan med att svara på frågan - när ska vi....?
• Låt barnen packa en egen liten väska och ta med de leksaker, spel, böcker och pyssel som de tycker bäst om. Väskan kan gärna ha hjul och vara barnets eget ansvar under resan.
• Packa ordentligt med överraskningar, det är alltid bra att kunna trolla fram lite små pyssel och spel som tidsfördriv när man ska vänta.
Ha alltid med något att dricka och något att tugga på. Att resa är spännande och framkallar en pirrande känsla i magen som gärna stillas med kex och mat. Planera så att det ni har med er snacks och dryck i lagom mängd både på väg till resmålet, oavsett om ni reser med bil, flyg eller tåg, och på en dagsutflykt på resmålet.
Ha inte ett för pressat schema. Ta en aktivitet på förmiddagen och bestäm därefter om ni ska göra en till eller bara vila och bada. Passa på att sova middag på semestern - mitt på dagen är det som varmast och solen kan vara skoningslös. Har man vilat en stund på dagen blir det närmare till skratt och skoj på kvällen. Läs barnens signaler och ta en glasspaus innan de är för trötta och griniga.
Barn trivs bäst med andra barn. Ta tillvara de tillfällen som bjuds under hela resan där de kan leka och lära känna barn ni möter. Lär några små ord och fraser på det lokala språket - det öppnar dörrar och famnar.
Den riktiga resan börjar när det inte går som planerat... Ofta uppstår oväntade och roliga situationer som gör resan minnesvärd. Var förberedd på avvikelser från planen och behåll det goda humöret - det smittar av sig på alla.
• Barnen glömmer sina resor när de växer upp. Filma och fotografera så kan ni uppleva resan många gånger om när ni kommit hem. Är barnen lite större, skriv också dagbok tillsammans. Det är roligt när man gör det, då sammanfattar man dagen och sina upplevelser. Dagboken är sedan ett bra stöd för minnet när ni kommer hem.
Skriv ut ett litet lager av varje spelpapper - bra att ha till hand!
Tre i rad>>
Prickspelet>>
Alfabetspelet>>
Adressetiketter med namn och adresser till barnens kompisar och släkt så att de enkelt kan skicka en hälsning - att skicka vykort med frimärke är inget man idag gör till dagligdags.
Vattenfast solkräm med hög solskyddsfaktor och gärna en heltäckande baddräkt med korta armar och ben till barnen, skyddar bäst mot solen. Annars en t-shirt att ha på när man tillbringar timmar på stranden eller i poolen.
Reseapotek med de vanligaste medicinerna, myggmedel, plåster och febertermometer.
Vätskeersättning är bra att ha med sig om barnen får en släng av magsjuka, vätskeersättningen ger väska, salt och energi.
Beroende på barnets ålder och var man åker, kan lite reservmat hemifrån i form av tetrapak med välling som inte behöver hållas kyld eller några burkar med barnmat vara bra att ta med.
• För flygresan är det bra med tuggummi eller kola, för att hjälpa till med tryckutjämningen då planet lyfter och landar.
• Klisterlappar eller små kort med information på hur man kontaktar föräldrarna och vilket hotell man bor på. Besöker man ett ställe med mycket folk, t ex en nöjespark, kan man skriva mobilnumret på barnens arm eller annat lämpligt ställe. Förklara också för barnen vad de ska göra om de kommer bort från föräldrarna.
• Våtservetter - bra att ha till hands för kladd och smuts.
• Om man åker till ett riktigt varmt land kan en batteridriven handfläkt och en blomspruta laddad med vatten komma väl till pass.
• När barnen är små, ca 0-4 år, är en paraplyvagn mycket praktisk, också för en tupplur under dagen.
• Vattenleksaker, luftmadrasser, vattenpistoler och badbollar kan göra en enkel pool till ett badparadis.
• Ett extra ombyte till barnen är bra att ha med både på väg till resmålet och under utflykter. Olyckor kan hända så lätt. I vissa länder kan man bli överraskad av en störtregnskur och på flygresor kan bagaget komma bort.
• Toalettpapper är alltid bra att ha i bagaget, räkna inte med att det finns överallt, och ibland kan det som bekant vara bråttom!