Det är så härligt att gå i solen...
Solen är så härlig, så härlig men också lite farlig. Sol och värme ger energi och nyttigheter, men man ska inte bränna sig, det både svider och är farligt på lång sikt. Läs vår lilla solguide!
Solens strålar - Härligt, härligt men farligt, farligt...
Att huden blir brun i solen beror på att solens strålar tränger ner i hudens celler och stimulerar ett färgämne i cellerna som kallas melanin. Melanin skyddar hudcellerna genom att absorbera UV-strålar. Då huden utsätts för UV-strålar stiger melanin till hudens yta för att skydda mot framtida strålning och vi blir solbrända. Människor med mörk hy har mer melanin än människor med ljus hy, och skyddet mot solens strålar är därefter, dock är människor med svart eller mörkbrun hy inte alls helt skyddade mot solens strålar utan kan också bränna sig. Vill du använda solens strålar till något så bra som att göra el? Prova Solkollen som visar hur mycket solenergi och el man kan producera på Sveriges alla hustak.Man får både beräkning av solproduktionen månad men också estimat på kostnader, intäkter och besparingar. Dags att skaffa solpaneler? Man kan också beställa offert hos www.solkollen.nu

UV-strålning
Det finns två typer av UV-strålning från solen, UVA och UVB. Man tror att det främst är UVB-strålning som förorsakar att man blir röd och bränner sig i solen, för tidigt åldrande av huden och hudcancer. UVA-strålning stimulerar huden att bli brun i solen men är också förknippad med andra problem som synskador, utslag och allergier.
Den mängd UV-strålning som når dig beror på var du befinner dig. På våra breddgrader är atmosfären tjockare än vid ekvatorn, så färre UV-strålar når dig här än på en strand närmare ekvatorn. Det samma gäller om man befinner sig högre upp, tex i höga berg, än nere vid vattenytan. Det sistnämnda har de flesta som varit på skidsemester märkt av. På SMHI's hemsida kan man få en aktuell rapport om UV-index: www.smhi.se

Hudskador
Om man solar för mycket, särskilt i unga år eller bränner sig vid upprepade tillfällen skadar man huden. Hudens elasticitet påverkas och huden blir slapp, rynkig och läderaktig. Hudskador på grund av sol kan inte repareras, är skadan skedd får man leva med den. För mycket sol kan också ge huden bruna fläckar.
Tänk på de små!
Barn har känslig hud och bränner sig lättare än vuxna. Risken för att skada huden är större innan 18 års ålder. Barn under 3 år ska helst inte vistas alls i solen. Deras hud har inte hunnit utveckla sitt naturliga skydd mot UV-strålar. Barn som vistas på stranden och i vattnet bör smörjas in med vattenfast solkräm med hög solskyddsfaktor. Detta kan många gånger vara enklare sagt än gjort, en mycket bra idé är därför badkläder för barn med längre armar och ben i material som skyddar mot solens strålar. Och glöm inte något på huvudet, en solhatt eller keps! Viktigt är också att även barnen har bra solglasögon som skyddar ögonen mot solens strålar.
SPF - Sun Protector Factor - anger hur mycket längre tid man kan tillbringa i solen, jämfört med om man inte hade haft något solskydd alls. Tiden innan man bränner sig är individuell beroende på hudtyp. Om du tex normalt sett börjar se röd ut efter 20 minuter i solen, kan du insmörjd med en kräm med solskyddsfaktor 6, tillbringa ytterligare sex gånger längre tid i solen, dvs 120 minuter till. Ju högre SPF, desto mer skydd.
SOLTIPS!
  • Ha mycket solskydd till hands, både som kräm men också solhatt, t-shirt och solglasögon.
  • För bästa skydd för barnen är heltäckande badkläder med UV-skydd det bästa. Då slipper man också fösöka komma åt att smörja in slingrande barn med solcreme. Glöm dock inte att smörja händer, ansikte och annat som inte är skyddat av kläderna.
  • Undvik solen då den står som högst, ta siesta i skuggan mellan kl 12 och 15.
  • Slösa med solcréme och smörj in barnen och dig själv innan ni går ut i solen. Smörj sedan in er igen varannan timme.
  • Det kan vara svårt att smörja in ett ivrigt litet barn på väg till stranden, bra hjälp kan vara en färgad solcreme / lotion så att du ser bättre var du smörjer.
  • Var extra noga i miljöer där solen är extra farlig - i vatten eller på en vit sandstrand som reflekterar strålarna. Solen tränger ner till en halvmeters djup så du är inte skyddad för att du är under vatten.
  • Var noga med att barnen och du själv dricker mycket vatten om ni vistas i solen.
  • Smörj in er med en efter-solcreme som svalkar och återfuktar huden efter en dag i solen.
5 bra skydd mot solen...
1. En keps eller en hatt med brätte som skyddar ansiktet.
2. Solglasögon med skydd mot UV-strålning.
3. Tunna, svala kläder i mörka färger.
4. Solkräm med solskyddsfaktor som skyddar både mot UVA och UVB strålning. Om du badar, simmar eller håller på med andra aktiviteter i vattnet är det viktigt med en vattenfast solkräm.
5. Skugga - men det betyder inte att skugga skyddar helt från solens strålar. Ultravioletta strålar studsar på ljusa ytor så även om du sitter i skuggan under ett parasoll kan du bränna dig om strålarna studsar på vattenytan eller på en vit sandstrand.
Tänk på att...
Farligast när solen inte visar sig! Lätta moln och skyar släpper igenom mycket av solens strålning, 10-50 %. Så lite moln är inte anledning att inte skydda sig mot solen. Det är oftast dessa dagar då man tror att molnen ger skydd som man verkligen bränner sig.
Håret
Saltvatten och sol kan inte bara skada huden utan också håret. Kamma i en inpackning i håret då du går till stranden. Det ger en snygg "wet-look" och skyddar samtidigt håret. Använd också en solhatt eller knyt en scarfs runt håret. Skölj gärna salt från havet eller klor från poolen ur håret direkt efter badet.