Svampplockning för hela familjen

Ta med hela familjen på svampplockarutflykt i vackert sensommarväder! Vi tipsar om några saker att tänka på i svampskogen.

Några saker att tänka på när ni ska ut i svampskogen:
Visa barnen vilka svampar ni tror att ni kan hitta innan ni ger er ut i skogen. Både sådana som ni ska plocka och sådana man inte ska röra - men som kan vara spännande att leta efter i alla fall.
Se till att ha oömma kläder när ni ger dig ut i svampskogen. Glöm inte matsäck, en termos med något varmt att dricka, karta & kompass och regnställ.
Använd en nyskriven svampbok, plocka inte fram en gammal familjeklenod från din egen barndom, det kan vara farligt! Se också till att svampboken du använder är skriven i Sverige eller Skandinavien, översättningar av utländska böcker kan innehålla helt värdelös eller missvisande information.
Alla kan leta efter svamparna men när någon hittat en svamp, titta på den tillsammans, jämför med svampboken och bestäm sedan tillsammans om ni ska låta den stå eller plocka den. Det är kul att hitta och titta på alla möjliga svampar - inte bara de som man plockar och äter.
Lär barnen att inte stoppa fingrarna i munnen när man är ute och plockar svamp, det är inte bra om man råkat ta i en giftig svamp.
En erfaren svampplockare lägger den nyplockade svampen i en korg. Det är det bästa sättet att behandla de ömtåliga svamparna. Plocka aldrig svamp i plastpåse, då blir svamparna sönderklämda och fukten gör att bakterier och larver växer snabbt.
När man plockar svampen ska man vrida och vicka på den samtidigt som man drar. Hela foten ska med, detta för att säkert kunna bestämma vilken art det är man plockat.
Grovrensa svampen redan när du plockar den, så slipper du smuts, jord och maskangripna svampar vid den efterföljande finrensningen när du kommit hem. Klyv svamparna med en kniv på längden, genom hatt och fot, så ser du om de är angripna av mask. Ta med en liten borste för att borsta bort jord och annat skräp från svampen.
Det är lätt att förväxla olika svampsorter med varandra. Är man inte försiktig kan man råka plocka en giftig svamp och bli allvarligt sjuk. Var noga med att undersöka alla kännetecken på svampen, både på fot och hatt. Är du osäker på sorten, eller överhuvudtaget inte känner igen den, ta inte med den i svampkorgen.
Svamp är färskvara! Finrensa genast svampen när ni kommit hem, annars kan den bli dålig.
Sortera svampen i två högar, blandsvamp och kryddsvamp. Blandsvamparna är de milda svamparna som man kan kombinera med mycket annat, kryddsvamparna är de smakrika svampar som sätter färg på en hel anrättning.
Se din egenplockade svamp som krydda när du lagar mat. Ät inte för stora portioner svamp flera dagar i rad.
Vad är en svamp?
Den del av svampen som vi ser ovan mark och som vi plockar och äter kallas fruktkroppen och är svampens frukt som "blommar ut" ungefär som ett äpple på ett äppelträd. Den egentliga svampen, är de trådar som finns under jord, mycel. Fruktkroppen ser mycket olika ut hos olika arter. Vet du och dina barn vad svampens olika delar kallas?
Här kan du skriva ut en teckning över ett exempel på skivlingens fruktkropp>>
Kan du dina svampar?
Det finns ungefär 10 000 olika svamparter i Sverige, av dem är drygt 100 bra matsvampar. Här kan du läsa om våra vanligaste svampsorter>>