Lär dig trolla
Trolleritricks!
Trollerikonster har fascinerat både barn och vuxna sedan urminnes tider. Somliga trick kräver år av övning och expertis, men det finns också trick och experiment som även vi vanliga dödliga kan lyckas med. Goodies hjälper barnen att förvandlas till små trollkarlar som sprider spänning, glädje och magi!

Trolleri, bus och experiment har genom tiderna fascinerat barn över hela världen. Vem kommer inte ihåg hur man hartsade rutor, snurrade runt en hink med vatten utan att vattnet rann ut, delade bananer innan de var skalade och många andra trick? Eller vem glömmer första gång man såg någon utföra ett trolleritricks på TV eller i verkligheten? Mycket glädje, kunskap och roliga minnen kan hämtas från några enkla och roliga trick.

Goodies bjuder på några idéer och tips på trick och experiment som enkelt kan genomföras. Glöm inte att öva mycket på trolleritricken innan du visar det för någon...


Trolleritrick: Den delade bananen
Ett roligt trolleritrick där man utan att skala bananen delar den med hjälp av nål och tråd när skalet fortfarande är kvar. När någon sedan öppnar bananen faller den i bitar. Ta en nål och en meter sytråd och sy igenom bananen. Använd samma hål som nålen kom ut genom för att sy tillbaka lite längre bort i bananen. När du har zickzackat genom hela bananen, dra hårt i trådens båda ändar och bananen blir delad i småbitar utan att du har skalat den.

Trolleritrick: Gemtricket
Vik en sedel på mitten. Sätt ett gem över kanten på den vikta sedeln (sätt ihop de båda halvorna) (se bild 1). Vik sedeln en gång till på samma håll. Sätt ett nytt gem bredvid det förra, över hela vikningen (se bild 2). Ta sedan tag i sedelns kortsidor och dra snabbt ut sedeln. Gemen flyger iväg och när de landar är de sammankopplade!

Trolleritrick: Det flytande ägget
Ta ett glas vatten och lägg ner ett helt vanligt ägg. Ägget sjunker och lägger sig på botten av glaset.
Hur kan du få det att flyta upp igen? Häll salt i vattnet tills ägget börjar stiga och slutligen flyter. När saltet löses upp i vattnet får vattnet nämligen högre densitet och gör att ägget flyter.

Trolleritrick: Osynligt bläck
Pressa ut saften ur en apelsin eller citron. Ta en tandpetare och doppa i saften och skriv ditt meddelande. När skriften har torkat så blir ditt meddelande osynligt. För att läsa det behöver man värma pappret, då kommer texten fram och blir synlig igen.

Trolleritrick: Tändstickorna som försvann
Ha en långärmad tröja på dig. Fäst en halvfull tändsticksask med ett gummiband runt handleden innanför tröjan, så att asken inte syns. Ta sedan en tom tändsticksask och skaka den i din hand, samma hand där du har den gömda asken. Fråga någon hur många tändstickor de tror det finns i asken som du skakar. Den låter halvfull när du skakar den, men när du sedan öppnar den är den tom.

Trolleritrick: Pappret som håller kvar vattnet i glaset
Ta ett litet glas med jämn kant. Fyll det med vatten nästan ända upp till kanten. Lägg en bit bakplåtspapper som lock på glaset. Ta ett fat och lägg ovanpå pappret. Håll ihop glaset och fatet och vänd det upp och ner. Ta bort tallriken, och plötsligt kan glaset hållas upp och ner utan att vattnet forsar ut!

Trolleritrick: Riv sönder en femkrona
Ta en femkrona och packa in den snyggt i folie papper. Var noga med att ena sidan blir helt slät. Ta hushållspapper runt om den inpackade femkronan och pressa så hårt med fingrarna över hela myntet att folien blir en kopia av myntets framsida. Ta ut myntet ur folien och packa ihop den försiktigt igen. Lägg myntet i din plånbok och ta upp det och riv sönder det inför dina vänner. Det ser ut som du slitit ett mynt i stycken.

Trolleritrick: Tankeläsning
Be en kompis hjälpa dig att förvilla publiken. Be någon i publiken att viska ett nummer mellan 1 och 15 i din kompis öra. Som ett hemligt tecken till dig tuggar sen din kompis sitt tuggummi lika många gånger som numret som viskats. Alltså kan du genom "tankeläsning" säga samma nummer som viskades.

Trolleritrick: Hitta den gömda saken
Be en kompis hjälpa dig att förvilla publiken. Din kompis och du gör upp följande innan föreställningen börjar: Ni delar in rummet i 4 stora delar. Du går ut ur rummet och publiken gömmer en sak som du ska leta upp genom tankeläsning. När du kommer in ställer du dig i mitten och funderar och tittar lite diskret
på din kompis som ger ett tecken; om han pekar med ett finger på benet betyder det att saken är gömd någonstans i ruta 1. Två fingrar betyder ruta 2 osv. När du sedan ställer dig i den rutan som du fått besked om, gör din kompis om samma sak, ni delar alltså upp den nya rutan i fyra mindre rutor. Du kommer närmare och närmare föremålet och till slut hittar du det.

Den svävande koppen är ett listigt trick som man kan ha mycket kul med. Få dina vänner att förundras över att du kan få koppen att sväva.
Se tricket och förklaringen hur det fungerar här>>
Det svävande myntet är ett trick som liknar svävande koppen men kräver lite mer kontroll på dina fingrar.
Se tricket och förklaringen hur det fungerar här>>
Detta korttrick är ett av de bästa tricken inom kortvärlden. Här krävs det att man har tränat ordentligt innan man visar det för sina vänner.
Se tricket och förklaringen hur det fungerar här>>
Detta korttrick är något enklare men är lika häftigt att visa vännerna.
Se tricket och förklaringen hur det fungerar här>>
Även datorer kan ge illusioner av att kunna trolla.
Prova det tankeläsande skriptet här>>