tipspromenad
Tipspromenad - en tidlös klassiker!
En tipspromenad passar nästan alla, i alla sammanhang! Med ett kul tema, lite finurlighet och tid så fixar du lätt en riktigt rolig aktivitet som passar till picknicken med kompisarna från skolan, till fotbollslagets kick-off eller kalaset.

 

Att göra en tipspromenad är kul, men det krävs lite tid och lite klurighet! Vi har samlat lite tips för dig som vill göra din egen tipspromenad.
För vem?
Fundera först över vem som ska gå tipspromenaden, är det bara barn, eller barn tillsammans med vuxna. Kan barnen läsa själva? Välj svårighetsgrad på tipspromenadfrågorna efter vilka som ska deltaga. Är aktiviteten en familjeaktivitet både för barn och vuxna är en blandad nivå på fårgorna kul, så att både barn och vuxna kan delta och bidra. Är tipspromenaden bara för barn, anpassar man nivån efter barnens ålder. Kan barnen läsa själv och det är tanken att de ska göra det under promenaden, håll frågorna relativt korta så att det inte blir för svårt. Tänk på att allt är lite svårare när man springer runt med kompisarna, istället för när man tex sitter hemma och har tid att fundera. Kan barnen inte läsa, får ju en vuxen hjälpa till men det kan då vara kul att ha antingen frågor eller svarsalternativ i form av bilder, så att barnen inte bara behöver lyssna, utan kan delta mer aktivt.

Svårighetsgraden på en tipspromenad är relativt enkel att anpassa beroende på vilka svaralternativ men väljer. Se upp så att frågorna inte bir allt för lätta, då blir det trist, med tre svarsalternativ kan man ju alltid också gissa.

tipspromenad
Tema på tipspromenaden
En tipspromenad blir extra rolig och passar ännu bättre i sitt sammanhang om den har ett tema som passar tillfället. Ett tema kan vara mycket personligt eller mer allmänt, det kan handla om gymnastikföreningen och dem som är med, eller om en årstid eller plats. Oavsett temat blir det alltid kul om det finns en röd tråd istället för bara blandade frågor. Håll dig till temat men försök sedan att hitta tipspromenadfrågor inom olika ämnesområden.
1-X-2
Det kallas ju en tipspromenad eftersom svaren brukar anges som en tipsrad. Man kan göra en tipspromenad både med och utan svarsalternativ, passar det bättre kan man ha frågor med ett öppet svar.
Här kan du ladda ner ett färdigt svarsfourmulär för 1-X-2-svar och 15 frågor>>
Rätt svar
Det är väldigt viktigt att du själv har koll på svaren, dubbelkolla så att de verkligen är rätt. Du vill inte stå i en diskussion med någon om vilket svar som är rätt, det blir en trist avslutning. Finns det en förklaring elelr historia bakom det rätta svaret är det kul att också ha koll på den, och kunna berätta när man går igenom de rätta svaren. Gör ett ordentligt facit så att det är lätt att rätta.

Ett enkelt sätt att rätta är att låta de olika lagen byta svarsformulär med avarandra och rätta varandras svar medan du går igenom de rätta svaren, alla brukar också tycka att det är kul att få reda på vad som verkligen är rätt.

tipspromenad frågor
En trevlig promenad
En tipspromenad brukar man sätta upp längs en promenad, kortare eller längre. Har du längre mellan frågorna kan det vara en bra idé att sätta upp någon markering mellan frågorna så att deltagarna inte går vilse. Markeringen kan du göra tex med ett presentband i klar färg.

Glöm inte att ta ner frågor och ev markeringar efter er. Vill du göra det enkelt ber du det sista laget att ta med sig frågorna tillbaka.

Ett bra sätt att lära känna varandra
Beroende på vad det är för gupp du gör tipspromenaden för kan det vara ett riktigt bra sätt att "mingla" och lära känna varandra. Blanda då människor som inte känner varandra så väl i varje lag.
Färdiga tipspromenader
Hos grapevine.nu finns en hel massa färdiga tipspromenader för den som inte själv har tid eller lust att knepa och knåpa. Här finns tipspromander både för barn i olika åldrar och för vuxna, alla med olika teman.
Några bra tipspromenader för barnen:
Tipspromenad om djur för de yngsta: "Vem är jag" med svarsalternativen i bilder
Tipspromenad om barnboksfigurer 3-4 år
Tipspromenad om barnboksfigurer 4-6 år
Tipspromenad om vilda djur & djungel
Tipspromenad om djuren på bondgården
Tipspromenad om fotboll
Tipspromenader för hela familjen:
Tipspromenad sommar, sommar, sommar
Tipspromenad "Efterlyst", vilka kända personer efterfrågas?
Tipspromenad "Vad hände sen?" efter en berömd händelse
Tipspromenader för jämna födelsedagar.
Fira 30 >> | Fira 40 >> | Fira 50 >> | Fira 60>>| Fira 70>>
Fler färdiga tipspromenader hittar du hos www.grapevine.nu

tipsrunda

Tipspromenad på tyska=Schnitzeljagd

Tipspromenad på norska=Rebusløp