lekar barnkalas barnkalaslekar

Kalaslekar till barnkalaset

Organiserade lekar på barnkalaset är inte bara roligt utan det brukar också bringa lite ordning i det som annars kan bli smått kaotiskt. Här har vi samlat våra bästa barnkalaslekar och lekar barnkalas.

Kom ihåg att kalas lekar inte alltid behöver ha tävlingsmoment. Det går lika bra att kalaslekar handlar om samarbete där barnen ska lösa en eller flera utmaningar tillsammans. Blanda gärna mer fartfyllda lekar med stillsammare varainter och också kanske lite pyssel, gåtor eller klurigheter som passar in. Är barnen riktigt små kan en fiskdamm vara lämpligt.Bra artikel om 5 års kalas hittar du här.

Barn gillar ofta kalaslekarna som innehåller mycket fysisk aktivitet och det kan också vara att föredra då det kan finnas ett visst behov att "springa av sig" om det bjuds på söta drycker, tårta, glass och godis, så som det ofta göras på kalas. Då finns det extra mycket energi att använda på kalaslekar!

Bästa tipsen barnkalas utomhus.

Kalaslek: Charader

Denna klassiska kalaslek är rolig för både barn och vuxna. Svårighetsgraden kan anpassas så att den passar både små och stora barn på barnkalaset.

 • Förbered lappar med, beroende på barnkalasdeltagarnas ålder, meningar, enstaka ord eller bilder. Ni kan även komma överrens om att ha ett tema på lapparna till exempel djur, kändisar eller yrken.
 • Dela upp barnen i två lag.
 • Ett barn får dra en lapp och ska utan att säga ett ord förmedla vad det står på lappen. Barnets lag får 1-3 minuter på sig att gissa vad det är hen förmedlar (justera gissningstiden efter barnens ålder och svårighetsgraden på lapparna).
 • När alla barn som vill har gestaltat en lapp räknas poängen ihop. För varje rätt gissning får lagen ett poäng och det lag med flest poäng vinner.

Kalaslek: Skattjakt

Den kanske roligaste kalasleken av dem alla är en skattjakt! Man kan göra skattjakter på många olika sätt, med ledtrådar, med kartor eller med bilder.

Här hittar du våra tips om hur du ordnar en rolig skattjakt>>
Det finns också riktigt roliga skattjakter med gåtor och utmaningar att lösa på vägen - med olika kalastemas - hos grapevine.nu. Köper du en färdig skattjakt får du allt som behövs och sparar in lite tid i kalasförberedelserna.
Här hittar du en hel massa skattjakter att välja mellan med olika teman, allt från pirater och prinsessor till superhjältar>>

Lekar barnkalas: Presidenten säger

Denna barnkalaslek får barnen att röra på sig samtidigt som reaktionsförmågan övas upp.

 • Det är bra om en vuxen börjar som president för att visa hur leken går till. Vill barnen sedan vara president kan de få vara det. Förslagsvis kan det barn som vinner tävlingen får vara president.
 • Presidenten ska stå inför gruppen av barn och säga ”presidenten säger..” följt av uppmaningar som till exempel ”hoppa på ett ben” eller ”jogga på stället”. Barnen ska då göra detta.
 • Ibland ska presidenten säga en uppmaning utan att säga ”presidenten säger..” först. De barn som då gör som presidenten säger är ute ur leken.
 • Vinner gör den som är kvar längst.

Kalaslek: Är du bra?

Detta är en kalaslek som är roligast om den har ett högt tempo. Kalasleken har inget tävlingsmoment utan man leker så länge det är roligt.

 • Alla barnen ska stå i en ring. Ett barn börjar leken genom att peka på någon i ringen och säga ”är du bra på?”. Då svarar barnet som blivit pekad på ”på vad?”. Varvid barnet som började leken säger en uppmaning som till exempel ”att vissla” eller ”härma ett lejon”.
 • Barnet som blivit pekad på ska då göra det den blivit uppmanad att göra.
 • Leken blir skojigast om man försöker hitta på roliga och halvlöjliga uppdrag och om den har ett rätt högt tempo.
kalaslekar

Lekar barnkalas: Tipspromenad

En aktivitet som är lätt ordnad för dig och kul för barnen är en tipspromenad.

Här kan du läsa mer om hur du fixar en rolig tipspromenad>>
Här kan du köpa färdiga tipspromenader till barnen>>

Kalaslek: Är Emma hemma?

En kalaslek i stil med hela havet stormar.

 • Ställ stolar i en ring, men ha en stol mindre än vad det är barn på kalaset.
 • Det barn som blir utan stol ska ställa sig i mitten och fråga ”är Emma hemma?” och barnet som blir tillfrågad svarar då antingen ja eller nej.
 • Svarar barnet nej sitter alla kvar, men svarar det ja ska alla skynda sig att byta platser och det gäller då för barnet i mitten att sätta sig på en stol.
 • Det barn som blir utan stol får nu stå i mitten och fråga om Emma är hemma.
 • Leken fortsätter så länge det är roligt.

Kalaslek: Smurfleken

Denna roliga kalaslek låter barnen springa av sig.

 • Utse ett barn som är Gargamel som ska jaga smurfar, alltså de andra barnen på barnkalaset.
 • När Gargamel får tag på ett barn ska det lägga sig på alla fyra på golvet och vara förstenad.
 • För att en smurf ska sluta vara förstenad krävs det att en annan smurf hoppar jämfota över den förstenade smurfen.
 • Kom ihåg att byta Gargamel då och då eftersom det kan bli jobbigt att vara den som jagar.
 • Leken fortsätter tills det inte är kul längre eller tills alla smurfar är förstenade.

Lekar barnkalas: Fotopoängjakt

En rolig lek för de äldre barnen är en fotopoängjakt. Det är en snabb och skojig aktivitet som går ut på att man ska klara av en antal foto- och filmuppdrag. Uppdragen kan vara av olika svårigehtsgrad och ska utföras på en begränsad tid. Hitta på uppdrag själv eller gör det enkelt för dig ch spar tid genom att köpa en färdig fotopoängjakt från grepvine.nu.

Läs mer om den färdiga fotopoängjakten här >>

barnkalas lekar & lekar barnkalas

10 tips för barnkalaset>>

Fler barnkalaslekar och tips>>